Staburags.lv ARHĪVS

Par nosaukumu maiņu jālemj iedzīvotājiem

Udo Pērsis, skrīverietis

2021. gada 21. decembris 00:00

124
Par nosaukumu maiņu jālemj iedzīvotājiem

Aizvadītajā nedēļā Maskavā notika Pasaules Veselības organizācijas (PVO) konference, novembra pēdējā nedēļā tāda konference norisinājās Ženēvā. Konferences mērķis bija apspriest jauno tehnoloģiju priekšrocības un trūkumus no sabiedrības veselības konteksta. PVO lēmumi netiek slēpti, ne arī  plaši  reklamēti.  Materiālu iegūšana un lasīšana prasa laiku.

Kāpēc tas ir būtiski? Tāpēc, ka tajā pateikts, kādā veidā notiks tur­pmākā attīstība — kā “dejos” mūsu valdība, līdz ar to, kā mēs “dejosim” tai līdzi. Tie, kas tam seko līdzi, zina, kas mūs nākotnē sagaida. 

Pie Rīgas pils pirmdien pulcējās opozīcijas politiķa Alda Gobzema rīkotās, pašvaldības neatļautās protesta akcijas dalībnieki. Rīgas pašvaldībā skaidroja, ka tiesībsargājošās iestādes esot rekomendējušas neļaut šī pasākuma rīkošanu. Policija protesta akcijas laikā aizturēja 11 cilvēkus.

Es uz šo visu skatos nedaudz citādāk, uzskatu, ka šādi pasākumi ir ļoti nepieciešami. Kāpēc? Tā “apkarot” slimību ir nonsenss. Mēs jau esam parādā 17 miljardus eiro. Tas nozīmē, ka esam pārdevuši savu bērnu un mazbērnu nākotni. Perspektīvas nav spīdošas, jo šādu summu mēs neesam spējīgi atdot.  Situācija valstī nav viennozīmīga, atspere saspiežas. Mani pārsteidz tas, ka lēmumu pieņēmēji pazaudējuši baiļu sajūtu. Tauta nav  gnu antilopes, kuras tikai baro plēsoņas.

Nākamais ir Saeimas vēlēšanu gads. Domāju, ka nekas nemainīsies, jo pirmām kārtām nemainās paši cilvēki.  

Nedaudz par jaunā novada vadības darbu. Biju domājis, ka Šarikova aktivitātes, kas aprakstītas M. Bulgakova romānā “Suņa sirds”, jau pagājušajā gadsimtā, pēckara gados, revolūcijas laikā, sen beigušās. Izrādās, ka šarikovu pie mums ir pietiekami daudz. Laikā, kad ir daudz ekonomisko problēmu, ko risināt, jāapspriež ielu nosaukumu maiņa! Šķiet, ka cilvēkiem nav, ko darīt. 

Izmaksas strauji pieaug. Šobrīd vēl iedzīvotāji neapjauš, kādas būs komunālo pakalpojumu izmaksas — elektrības, gāzes, cik maksās apkure un ūdens. Šie jautājumi ir būtiski jāizsver, kā varētu palīdzēt vientuļajiem pensionāriem, daudzbērnu ģimenēm u. c. Arvien vairāk būs jūtama sabiedrības noslāņošanās — būs problēmas ar izglītības ieguvi un darba atrašanu. 

Cilvēki, kas ar to nodarbojas, ne par ko neatbild, bet dara visādas bezjēdzības. Vai nauda jāsaņem par to, ka ierosina mainīt nosaukumus un lozungus? Būtībā no jaunā novada domes sasaukuma neko vairāk arī negaidīju. Ja nemaldos, pašvaldību vēlēšanās nobalsoja 37 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju. Vai tad tie ir tautas vēlēti deputāti? Jā, viņi ir ievēlēti, bet viņi nepārstāv visu tautu. Kā viņi var tādus jautājumus risināt? Cita lieta, ja būtu nobalsojuši 50, 60 — 70 procentu iedzīvotāju, bet cilvēki negāja vēlēt. Gāja vēlēt aktīvākie. Pārējie nokāra ausis — tas mani neskar. Iespējams, tāda pati situācija būs nākamgad Saeimas vēlēšanās. 

Kopš 1990. gada dzīvoju Skrīveros. Vai Andreja Upīša vārdam ir jābūt ielu, skolas un bibliotēkas nosaukumā, ir jālemj skrīveriešiem. Pie tam gados vecākajiem skrīveriešiem, kas tos laikus vēl atceras. Laikabiedri zinās, kāds bijis Andreja Upīša pienesums, vai viņš nodarbojās ar cilvēku izsūtīšanu. Vecajiem skrīveriešiem jālemj, nevis ienācējiem un jauniem cilvēkiem.  

 Andrejs Upīts ir kultūrvēsturiski fiksējis tā laika reālas personas. Tāds rakstnieks būtu nepieciešams tieši  tagad, jo šis laiks parāda, kā mainās cilvēki un  kas kurš ir. 

Darbā gatavojos nākamā gada darba cēlienam. Tiek gatavots  spēkbarības  ražošanas tehnoloģiju piedāvājums Balvu puses  ražotājam, un norisinās pārrunas ar iespējamajiem partneriem “Interreg” projektu realizācijā vienā no plānošanas reģioniem.

Tuvojas Ziemassvētki un Jaungads. Cilvēki sadalīti divās nometnēs — vieni vēlamie, otri nevēlamie. Jāņem vērā, ka šitā “putra” šogad nebeigsies, grūti prognozēt, kā svinēsim nākamgad šos svētkus. Domāju, ka būs daudz sarežģītāk nekā šogad. 

Gaidot Ziemassvētkus, saviem tuviniekiem gādāju dāvanas, gatavoju žāvēšanai  vistas un gaļu svētku galdam. Pievērsiet īpašu uzmanību saviem radiniekiem, draugiem, paziņām. Neaizmirstiet viņus apsveikt šajos svētkos! Nav obligāti vajadzīgas dāvanas, pietiek ar uzmundrinājumu un laba vēlējumu.