Staburags.lv ARHĪVS

Pa Sibīrijas bērnu atmiņu takām

Ināra Sudare

2021. gada 21. decembris 00:00

0
Pa Sibīrijas bērnu atmiņu takām

Piektdien četri Kokneses represēto nodaļas biedri — Monika Dzene, Ilga Tiltiņa, Lība Zukule un Antoņina Midega — devās uz Rīgu, kur Okupācijas muzejā notika jaunās grāmatas “Sibī­rijas bērni 1949” atvēršana. 
Grāmatā apkopoti 165 cilvēku dzīvesstāsti, kuri kā bērni 1949. gada 25. martā tika aizvesti uz Sibīriju. Izdevumā publicētas apgabalu kartes, apraksti, un katrai intervijai pievienotas fotogrāfijas no personīgajiem arhīviem.

No bijušā Kokneses  novada grāmatā bērnības atmiņās dalās astoņi cilvēki:  Biruta Butāne (dzimusi Prusaka), Terēzija Gerasimova (dzimusi Baika), Helēna Kuzma (dzimusi Beļēviča), Zenta Zīle, Monika Dzene (dzimusi Rusiņa), Māra Dandēna (dzimusi Jursone), Antoņina Midega (dzimusi Višņevska), Ģertrūde Višņevska. Helēna Kuzma un Ģertrūde Višņevska jau aizsauktas mūžībā.  Pasākumu vadīja Dzintra Geka-Vaska, režisore, fonda “Sibīrijas bērni” vadītāja.  

Pēc tam represētie tikās ar Valdi Zatleru, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes locekli. 2020. gadā  koknesieši atsaucās 2018. gada 4. oktobrī nodibinātā Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda aicinājumam ziedot Brīvības piemineklim, lai arī diennakts tumšajā laikā tas būtu gaišs. Pērn 14. jūnijā Valdis Zatlers bija ieradies uz koknesiešu organizētās labdarības akcijas “Atbalstīsim Brīvības pieminekļa izgaismošanu!” noslēgumu. Tagad kopā ar Valdi Zatleru represētajām bija iespēja ielūkoties pieminekļa iekšpusē. Goda telpā ikkatra gribēja nofotografēties pie trim zvaigznēm, tapa arī ieraksts Goda grāmatā.  

Vēlāk Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē represētie varēja noskatīties koncertu “Ziemassvētku stāsts”, kur visus priecēja Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns, pēc tā bija saviesīgā daļa, kurā tika staigāti atmiņu ceļi. Visi represētie  bez maksas saņēma grāmatu, kuras svars samērā iespaidīgs — trīsarpus kilogrami.

Daudzi  iegādājās vēl papildu eksemplārus, sacīdami: “Uzdāvināšu mazbērniem, lai zina, ko esam pārdzīvojuši”.  Represētie ir pateicīgi Kokneses apvienībai par piešķirto transportu braucienam, paldies arī autovadītājam Valteram. 

Uzziņa. Grāmatu “Sibīrijas bērni 1949” var iegādāties mājaslapā www.sibirijasberni.lv vai zvanot pa tālruni 28643979.