Staburags.lv ARHĪVS

Gadu desmitiem kopā ar dziesmu

Sandra Pumpure

2021. gada 21. decembris 00:00

107
Gadu desmitiem kopā ar dziesmu

Vietalvas pagasta sieviešu vokālajam ansamblim “Zīle” šogad 40 gadu jubileja. Pandēmijas dēļ tā aizvadīta bez lielām svinībām un koncerta, bet pašu lokā atzīmēta ar dziesmām, atmiņām par kopā pavadīto laiku un, protams, svētku kūku. 


Sieviešu vokālais ansamblis “Zīle” savu darbību sāka 1981. gadā ar toreizējās pašvaldības atbalstu. Visu šo laiku tas spējis saglabāt darbību un priecēt ar dziesmu. Kolektīvu sāka vadīt Alla Zaharovska, pēc tam to darīja Elita Freimane, Tatjana Ērgle, Marita Vaivode (visilgāk — 26 gadus), Gints Tomsons un tagad Sandra Paļčevska. Šajos gados dažādos laikos ansamblī dziedājis ap 40 dalībnieču, un šobrīd sastāvā nepilns desmits. Daļa dziedātāju ir ar pieredzi, piepulcējušās arī jaunas, uzstāšanos papildinot ar mūzikas instrumentiem, kas dziesmām piedod īpašāku sniegumu. No pašiem pirmsākumiem uzticību dziesmai un kolektīvam saglabājusi vietalviete Spodra Magone.

“Zīle” uzstājusies dažādos koncertos turpat pagastā un ārpus tā, kopā svinēti svētki un tajos sveikti citi. Pirms laika kopā ar folkloras kopu “Āre” bijusi iespēja doties un koncertēt Dānijā, kas bija spilgts notikums. Draudzība veidojusies ar citiem vokālajiem ansambļiem. 

Sandra Paļčevska ansambli vada nepilnus piecus gadus un atzīst, ka tā repertuārs joprojām ir ļoti daudzveidīgs — gan laicīgā, gan garīgā mūzika, tāpat kā koncerti. Klausītājus “Zīle” iepriecinājusi arī baznīcās, vietējos kapusvētkos un svecīšu vakaros, Baltā galdauta svētkos un citos pasākumos. Sandra atzīst, ka pandēmijas laiks nav viegls nevienam kolektīvam, bet, tiklīdz bija iespēja, viņas nāca kopā un mēģināja, ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus. Arī jubileju nolēmušas nosvinēt tikai savā lokā, kas izvērtās sirsnīga un skaistām atmiņām piepildīta, pārskatot senākas un jaunākas fotogrāfijas 40 gadu laikā.