Staburags.lv ARHĪVS

Mandarīni, kurus nedrīkst apēst

Iveta Skaba

2021. gada 21. decembris 00:00

4
Mandarīni, kurus nedrīkst apēst

Ieraugot krāšņās lietas, ko darinājusi skrīveriete Lilija Ziediņa, pirmā doma — tās ir īstas! Mandarīnus, sēnes, dažādus konditorejas izstrādājumus tā vien gribas nobaudīt. Taču nedrīkst, jo tās ir suvenīrziepes! 

Noteikti daudzi skrīverietes Lilijas Ziediņas darinājumus ievērojuši gadatirdziņos “IGA centrā” un citur. Tie ir neparasti un krāšņi, kuriem vienaldzīgi nevar paiet garām. 

Lilija Ziediņa savulaik apguvusi ļoti garšīgu profesiju, un noteikti daudzi bērni būtu laimīgi, ja arī viņu mammas prastu izgatavot konfektes. Šo māku Lilija apguva Rīgas 1. pārtikas tehnikumā un pēc tā beigšanas strādāja konfekšu fabrikā “Laima”.  Taču ne gaidītas, ne lūgtas sievieti piemeklēja veselības problēmas un no saldā darba nācās šķirties. Gribējās darīt ko radošu, ar māksliniecisku piesitienu. Lilijas mamma, neraugoties uz cienījamo vecumu, joprojām darina vainagus. To ir apguvis arī skrīverietes dēls, kuram izdodas ļoti skaisti vainagi.

Tomēr, rokas klēpī saliekot, Lilija negribēja sēdēt un domāja, ar ko varētu nodarboties. Interneta vietnē “Youtube” atrada videopamācības, kā izgatavot ziepes, un nolēma to izmēģināt. Un iepatikās! To skrīveriete dara jau četrus gadus. Lilija arvien savas prasmes pilnveido. Tiešsaistē tika apgūtas zinības Viskrievijas ziepju izgatavotāju skolā. Tas nenozīmē, ka bija tikai jāsēž pie datora ekrāna un jāskatās — vajadzēja darboties praktiski un regulāri parādīt paveikto. Pagājušajā nedēļā, 15. decembrī, Lilija mācības pabeidza un ieguva sertifikātu.Kā gan Lilijas izstrādājumi top? Visam pamats ir ziepju masa, kurai pievienotas veselībai nekaitīgas krāsvielas un ēteriskās eļļas. Masa tiek sagatavota un ielieta silikona formā. Tas ir pateicīgs materiāls, no kura sastingušo masu viegli izņemt. Dažkārt vairāk laika paņem attiecīgā krāsu toņa sagatavošana, lai panāktu identisku dabiskajam. Arī formiņai būtiska nozīme, lai, piemēram, mandarīns izskatītos tāds pats kā veikala plaukā. Lilija stāsta, ka vajadzēja papūlēties, lai izgatavotu skolas darbu — dārzeņu kompozīciju. Vislielākās grūtības sagādāja zaļie zirnīši, kas sākumā nekā nepadevās. Dzīvesbiedrs Lilijai teica: “Pieliec īstos un nemokies!” Tomēr Lilijas neatlaidība guva uzvaru, un miniatūrais dārzenītis tika izgatavots.

Paraugoties uz Lilijas darinājumiem, var tikai apbrīnot viņas fantāziju un radošumu! Plātsmaize ar augļiem, kurai var saredzēt pat ievārījuma kārtiņu, kūka, izrotāta ar mellenēm, virtuļi ar cukura glazūru, uz šķīvja sagūluši pelmenīši, aukliņā pakārta kaltēta zivs, kausiņš alus ar putām, mandarīni ar Marokas uzlīmīti, ziedu pušķi, rokas pulksteņi — visu pat nav iespējams nosaukt, ko čaklā amatniece veidojusi. Starp šī gada jaunumiem ir arī nākamā gada simbols tīģeris. Lilija stāsta, ka pagāja laiks, līdz ieguva tādu atlējumu, kā bija iecerējusi.   

Par savām izgatavotajām ziepēm Lilija teic, ka tās ir iecienītas. Pateicoties dabiskajam sastāvam, tās nekairina ādu. Pircēji ir gan jaunākās paaudzes cilvēki, gan arī vecāka gadagājuma. “Piemēram, kundzes gados, viena grib pārsteigt draudzeni vai kaimiņieni, cita — savus tuviniekus,” saka Lilija.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, aktuālas ir sveces. Arī to dizains top silikona formiņās. Sirsnīgu noskaņu rada sveces cimdiņa formā. Pavērojot tās, adītājas ieraudzīs labiskos un kreiliskos valdziņus, kā arī no krustotajiem valdziņiem veidotas pīnes. “Arī šīs sveces nav veselībai kaitīgas, jo to izgatavošanai izmantoju bišu vai sojas vasku,” bilst Lilija.