Staburags.lv ARHĪVS

Galvā vajag pareizos “putnus”

Ināra Sudare

2021. gada 21. decembris 00:00

1
Galvā vajag pareizos “putnus”

Mums iznākusi pēdējā ceļojumu grāmatiņa “Pirmspēdējais kontinents” —  šādu ziņu saņēmām no Laines decembra sākumā.  Par atraktīvo ceļotāju Laines Pērses un Artura Driņina piedzīvojumiem varat lasīt katru piektdienu ceļojumu aprakstā “Mēs esam Ķīnā”. Pēdējā publicētā apraksta daļā stāstījām par 259. — 262. dienu. Realitātē tas ir laiks no šā gada 23. līdz 26. jūlijam. Kā ceļotājiem veicas tagad, kur viņi ir, ko dara, uzzinājām neklātienes intervijā ar Laini. 
Nekas par neko īsti nav skaidrs

— Raksti, ka tā ir pēdējā grāmata. Vai tad vairāk nerakstīsiet?

— Šī noteikti ir pēdējā ceļojumu grāmata par ceļošanu, kādu mēs to līdz šim zinājām. Tagad jau gadu esam “piestājuši”, lai gan Ķīnā diezgan sanācis pabraukāt apkārt. Par rakstīšanu? Kas tagad lai zina! Smejam — nekas par neko īsti nav skaidrs!

— Cik ilgi laikā  tapa šī grāmata?

— Grāmatiņas parasti top ceļošanas laikā. Šī tapa laikā, kamēr atradāmies Ķīnā. Var teikt — nepilna gada laikā. 

— Kādas iespēja ir iegādāties “Pirmspēdējo kontinentu”?

— Grāmatiņu var iegādāties pie mums, rakstot “Facebook”, pasūtot “iBook” vai mūsu e-pastā: iegriezpasauli@inbox.lv. Mūsu grāmatas  ir arī Jāņa Rozes grāmatnīcās un “Globusa” veikalos! Šoreiz 447 lapaspusēs izstāstīts mūsu kārtējais neparastais piedzīvojums! Grāmatiņas cena pie mums ir 12 eiro.  Posmā Aizkraukle—Ogre grāmatiņu mūsu mīļie palīgi piegādā bez maksas, un var saņemt arī Rīgas centrā. Protams, sūtām arī ar pakomātiem (sedzam 50% maksu).

Jā, esam Ķīnā

—  “Staburagā” publicējam aprakstu “Tagad esam Ķīnā”, bet vai tas atbilst šīsdienas realitātei?

— Jā, esam Ķīnā jau gadu! Ideja par padzīvošanu šajā eksotiskajā zemē radās pirms trim gadiem, kad pirmo reizi šeit iebraucām. Tad satikām krievu pāri, kas pastāstīja, cik forši te strādāt skolās, mācot angļu valodu. Un nemaz nav jānāk no angliski runājošas zemes! Nākamais solis bija mūsu pirmā lielā “apstāšanās” Taizemē, kur vienkārši “iesprūdām”, jo sākās pandēmijas trakums. Tur satikām poļu ceļotāju Mareku un ķīniešu pāri. Izrādījās, Mareks Ķīnā strādā par angļu valodas skolotāju, savukārt ķīniešu pāris priecīgi mums telefonā uzstādīja visas vien viņiem zināmās lietotnes, lai mūsu nākamā doma — par darbu Ķīnā — patiešām izdotos. Un tikpat neticams bija mūsu ceļš mājup, noķerot kādu avioreisu, kas tiešām notika, kamēr Bangkokas lidostā bija iesprūduši simtiem cilvēku atcelto lidojumu dēļ. Ķīna sākumā mūs pilnīgi ignorēja — skolas neatbildēja mūsu iesūtītajiem video, mūsu e-pasti palika aizmirsti. Tad saņēmām ziņu no kaučsērferiem — pirmajiem, pie kuriem palikām Ķīnā, uz Krievijas—Ķīnas robežas. Izrādās, tur skola meklē skolotājus! Intervija pārpratuma dēļ notika autobusā Somijā (jā, arī Somiju  paspējām izceļot tajā pašā pandēmijas trakumā). Un skola mūs pieņēma darbā. Uz Ķīnu gan tikt, iespējams, ir sarežģītākais, ko līdz šim esam paveikuši. Bet mēs esam šeit! Ķīna ir pavisam neparasta zeme — ar saviem noteikumiem, ar saviem ikdienas pārsteigumiem, kurus pat izsapņot nevarējām. 

Ar dažādu krāsu kodiem telefonā

— Kādi ierobežojumi saistībā ar kovidu ir vietā, kur pašlaik esat?

— Ķīnā kopumā strādā līdzīga sistēma: visiem telefonā ir kodiņš — tāds, kurš cilvēku “izseko”. Tajā parādās reģioni, kuros katrs uzturējies pēdējo 14 dienu laikā. Un, ja esi bijis tuvu vietai, kur kāds saslimis, pie koda uzrādās izcelts uzraksts. Ja esi bijis apkaimē, kas ir noslēgta kāda saslimušā dēļ (piemēram, ja kādā daudzdzīvokļu ēkā atklāts slimnieks, visa ēka tiek noslēgta), kodiņš nomainās uz oranžu, kamēr nav izdarīts kovida tests. Pēc vēlamo rezultātu saņemšanas kodiņš pārtop par zaļu. Savukārt, ja esi slims, kods paliek sarkans, kamēr nav skaidrs, ka veselība atgriezusies. Tā nu mēs ceļojam ar savu zaļo kodu. Esam priecīgi, ka nav tāds trakums kā Eiropā — nekādas diskriminācijas, nekādu sertifikātu. Visiem vienādi noteikumi — esi “caurspīdīgs”, lai visi zina, kur esi bijis, un taisi testu. Ķīnā ir “0 tolerances” politika. Ja ir kāds saslimušais, tad visai tuvākajai sabiedrībai ierobežojumi — ēkas slēgtas, jātestējas. Bet, ja saslimušo nav, pārvietojies, ej uz restorāniem, baudi festivālus, apskates objektus — viss vaļā! Mums gan sanācis, ka tieši pirms divām nedēļām (saruna notika 9. decembrī  — I. S.) “atradās” trīs saslimušie (kravas vilcienu darbinieki, kurus “apsēdis” vīruss no Krievijas). Tad nu visa pilsēta ciet — pie katras ēkas stāv apsargi, kas neļauj iziet ārā, katra rīta rutīna ir kociņš nāsī. Tiem, kam atklāj vīrusu, jādodas uz slimnīcu, savukārt sasirgušo kontaktpersonu durvīm pāri tiek pārlīmēta balta lapa ar ķīniešu simboliem — tā, lai redzētu, vai kāds durvis virinājis vai ne. Ja lapa ieplēsta, divu nedēļu izolācija jāsāk no jauna. Ko mēs? Mācām ķīniešu bērniem angļu valodu tiešsaistē un uz 28. stāva palodzes ieelpojam  -20 grādu svaigo gaisu.

28 reizes testēti

— Vai  paši esat izslimojuši  kovidu?

— Trīs reiz pār plecu un pie koka — nē, neesam. Esam izbraukuši lielus ceļa gabalus no pašas Jaunzēlandes līdz Latvijai cauri vairākām Āzijas zemēm, iepazinuši Somiju un no Polijas ielidojuši Ķīnā. Šeit esam pārlidojuši pāri visai valstij, vairākas reizes ielikti karantīnā, jo te vienkārši tā pieņemts, un jau 28 reizes testēti (gan asins testi, gan kociņš rīklē, gan degunā), esam apskatījuši vairākus no pasaules brīnumiem šajā milzīgajā zemē. Un veseli! Mūsu mīļo labās domas un mīļie vārdi ir tas mūsu drošības burbulis — vienmēr visur ir labi!

Mājas — mūsu ķermenis

— Kad jūs var gaidīt mājās, un vai  pieļaujat iespēju, ka varētu šeit uzturēties ilgāku laiku?

— Kā sakām — mūsu mājas ir mūsu ķermenis! Lai kur mēs arī ietu, jūtamies kā mājās, patiešām! Zinu, ka jautājums ir par Latviju. Pašlaik gan grūti teikt. Mūsu darba līgums ir līdz jūnija beigām, bet, skatoties uz to, kas notiek Eiropā, šķiet, ka Ķīna ir labākā vieta, kur tagad palikt. Mūsu ceļi gan ir tādi — pastrādājam un atkal dodamies ceļā!  Kad pieredzēts tik daudz dažādu dzīves pušu, kad dzirdēts tik daudz patiesības, izjusts tik daudz pasaules skaistuma, apstāties vienkārši vairs nav iespējams. Nav iespējams arī tad, ja cilvēks, kas zemi savilcis robežām un sētām, saka, ka nu katram pienākas tikai tik, cik iedalīts. Tad, kad sasniegts arī pirmspēdējais kontinents, nav īsti pat vietas domām par to, ka šī pasaules prieka varētu būt gana.

— Esam uz svētku sliekšņa, kāds būtu jūsu novēlējums “Staburaga” lasītājiem?  

— Dzīve ir pārsteigumu un piedzīvojumu pilna — vien galvā vajag pareizos ‘‘putnus’’ — tos, kuri priecājas par katru brīdi un spēj pasmieties par šķietami neatrisināmām situācijām. Tos arī novēlam! 

Fakts. Par Laines un Artura ceļojumiem sērijā “Ar stopiem apkārt pasaulei!” iznākušas šādas grāmatas:* “Ziemeļamerikas kokteilis”,* “Ugunīgā Dienvidamerika”,* “Neparastā Eiropa un kripatiņa Āfrikas”,*  “Āzijas brīnumi”.Sērijā “Iegriez pasauli!” iznākušas divas grāmatas:* “Uz zemi kājām gaisā”,* “Pirmspēdējais kontinents”.

Grāmatas “Pirmspēdējais kontinents” anotācija. No tā mazā soļa ārpus ierastā sākas skrējiens apkārt pasaulei, lai pēdas nospiedumu atstātu arī pirmspēdējā kontinentā. Koši mirdzošie ledāji un karsti kūpošie vulkāni, kas tūliņ iegrimst Jaunzēlandes tirkīzzilajos ūdeņos, sargā mūs veselu gadu, kamēr iegriežamies garo, balto mākoņu zemes burvībā. Pilni pasaules prieka steidzam atpakaļ pie vjetnamieša dzīvajām, vizuļojošajām acīm un Malaizijas mutuļojošās maģijas. Pārdrošākus piedzīvojumus saujām smeļam Pakistānā, kur pasaule sagriežas kājām gaisā. Apmulsuši attopamies Apvienoto Arābu Emirātu eksotikā, lai ar pēdējo ieelpu iesprauktos svēti mierpilnajos Taizemes tempļos, no kuriem uz pleca sēdošā laime mūs atgriež Latvijā.Divu latviešu solis pasaulē — no sestā sasniegtā kontinenta mājup pār sešām valdzinošām zemēm laikā, kad iepriekš zināmie likumi pārtop par vēl nebijušu izaicinājumu. Kopš 2015. gada abi ceļotāji — Laine un Arturs — turpina iegriezt šo pasauli, pārvēršot sapņus īstos stāstos un atklājot pasaules dvēseli, kas siltas enerģijas stīgām izvij taku ikvienam meklētājam. Piecu gadu pārbaudījumu, pārsteigumu un atklāsmju izraibinātās tūres noslēpumi tiek atklāti četrās ceļojumu stāstu grāmatās no grāmatu sērijas “Ar stopiem apkārt pasaulei” un divās “Iegriez pasauli!” sērijas grāmatās.Iegriezies neparastajos stāstos un izjūti šo pasaules prieku kopā ar mums! Kļūsti par trešo ceļotāju!