Staburags.lv ARHĪVS

Krīze pasaulē, sekas — maciņā

Sandra Pumpure

2021. gada 17. decembris 07:41

51
Krīze pasaulē, sekas — maciņā

Šobrīd dzīvojam visdažādāko krīžu ēnā, un elektroenerģijas maksas palielināšanās ir tikai viena no tām. Visi to jau izjutuši savos maciņos, jo daudziem rēķina lēciens ir samērā iespaidīgs, un diezin vai tas ir mierinājums, ka cenas pieaug visur Eiropā. Lai arī dzīvojam valstī, kur ražo elektrību, esam sasaistīti ar pārējo pasauli, biržas cenām un citiem mainīgiem faktoriem elektroenerģijas ražošanā. To, ka iedzīvotājiem jāpalīdz šajā situācijā, apzinās arī valdība, bet vārgie mēģinājumi izrādījušies nesekmīgi. Saeimas vairākums vakar tomēr noraidīja opozīcijas deputātu sagatavotus likumprojektus, kuri paredzēja uz ierobežotu laiku samazināt piecu procentu likmi elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm. 

Finanšu ministrs Jānis Reirs gan uzsvēra, par 65 procentiem jau samazināts obligātā iepirkuma komponentes maksājums elektrības rēķinos, ieviests 20 eiro pabalsts ziemas mēnešos vakcinētajiem senioriem, kuri saņem vecuma pensijas, kā arī palielināts finansiālais atbalsts aizsargāto lietotāju kategorijā iekļautajām iedzīvotāju grupām. Pensionāri var priecāties par saviem 20 eiro, bet grūti nosaukt par atbalstu piecu un desmit eiro atlaidi rēķinam trūcīgajām, maznodrošinātajām un daudzbērnu ģimenēm, kas, atvainojiet, ir spļāviens jūrā, salīdzinot ar iepriekš noteikto atlaidi patēriņam līdz simts kilovatiem. Kas ir pieci eiro? Pēc tagadējām cenām — nekas! Ja rūpīgāk ieskatās rēķinos, ne jau elektroenerģijas cena ir tajos augstākā. Tā ir pati mazākā daļa, bet “apaugusi” ar tik daudziem citiem maksājumiem, vēl mistisko obligāto iepirkuma komponenti, no kuras nekādi netiekam vaļā. Šī iemesla dēļ daudzos uzņēmumos būtiski nekritās rēķini par elektrību arī laikā, kad darbinieki lielākoties strādāja attālināti. 

Uz visa šī fona neiziet no prāta plānotais algu palielinājums ministriem. Tas ir laikā, kad iedzīvotājiem neklājas finansiāli viegli, un valdības darbs sabiedrībā ir tik zemu novērtēts. Tomēr, kā teicis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kādam šis darbs jādara. Un acīmredzot jāsaņem vairāk. Pirms tas notiks, varbūt valdība labos savu brāķi un būs kāds atspaids elektroenerģijas krīzē arī iedzīvotājiem?