Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Kārtainās mīklas “Slinkais “Napoleons””. Nepieciešams: 500 gramu kārtainās bezrauga mīklas, 350 gramu sviesta, 250 gramu iebiezinātā piena ar cukuru, 1 — 2 ēdamkarotes konjaka vai ruma.

Šīs saldās ruletes pagatavošanai pietiks ar apmēram stundu. Tikai būs gan vēl jāpaciešas, lai kūka pēc sarullēšanas ledusskapī labi savelkas. Tādēļ šādu gardumu, kas kopumā nešķiet pārsaldināts un kārdinoši izskatās arī uz svētku galda, iespējams pagatavot pat pāris dienu iepriekš. Bet nu — visu pēc kārtas.

Saldētās mīklas plāksnītes atlaidināju pēc norādījumiem uz iepakojuma un gareniski sagriezu šaurās strēmelītēs. Tās izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 180 grādu temperatūrā, līdz tās gaiši brūnas, — apmēram 15 minūtes. Visa sagrieztā mīkla uz vienas plāts nesagāja, tādēļ tāpat izcepu arī otru daļu. Gatavās mīklas strēmelītes atdzesēju līdz istabas temperatūrai. Dažas no tām atliku drupatu veidošanai gatavās ruletes pārkaisīšanai.

Istabas temperatūrā paturētu sviestu ar mikseri saputoju kopā ar iebiezināto pienu un “šļācienu” alkoholiska dzēriena, piepilināju arī mazliet ruma esences. Krēma pagatavošanai receptēs gan esmu manījusi vēl arī citas proporcijas — 300 gramu sviesta un 300 gramu kondensētā piena.

Izklāju uz galda foliju, tad pārtikas plēvi vairākās kārtās un uz tās citu pie citas taisnstūra veidā izkārtoju mīklas strēmelītes. Tās pārsmērēju ar sviesta un iebiezinātā piena krēmu, pēc tam — nākamajā kārtā — atkal mīklas strēmelītes un pāri tām krēmu, līdz izceptā mīkla salikta. Nedaudz krēma gan vēl atstāju gatavās kūkas pārsmērēšanai. Visu pārtikas plēvē sarullēju garenā “desā”. Jo mīklas strēmelītes būs smalkākas, jo labāk tās savilksies ar krēmu. Svarīgi ruleti notīt stingri, lai tā griežot nesadruptu. Aiztaisīju tai arī abus galus un liku pa nakti ledusskapī, lai sastingst. 

Nākamajā dienā ruleti attinu un vēl pārsmērēju ar šim nolūkam mazliet atstāto sviesta un iebiezinātā piena krēmu. Tad saberzu atliktos cepumus un pārkaisīju ar tiem jau sastingušo ruleti, piespiežot tos siltām (un, protams, tīrām) rokām — tā krēma virskārta kļūst mīkstāka un drupatas labāk pielīp. Gardumu vēlreiz ievietoju ledusskapī, un pēc kāda laika to ar plānu nazi varēju griezt šķēlītēs.

Baklažāni ar tomātiem, brinzu jeb “ratatujs”. Nepieciešams: 2 baklažāni, 3 tomāti, 150 gramu brinzas, 4 ķiploka daiviņas, 100 gramu skābā krējuma, olīveļļa, malti melnie pipari, sāls.

Ratatujs ir dārzeņu sautējums, un tā dzimtene ir Francijā, Provansas reģionā. Tā variācijas var būt dažādas: tas var būt gan kā tobrīd esošo dārzeņu sautējums, gan arī  to kārtojums. Šis ir ratatuja vienkāršotais variants, toties bija gards tāpat. Baklažānus nomazgāju un sagriezu apmēram centimetru biezās ripiņās, taču — ne līdz galam. Tos vēl minūtes 20 pamērcēju stiprā sālsūdenī, tad noskaloju un apsusināju. Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Brinzu sarīvēju, tai pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus un piparus. (Sāli neliku — brinza ir sāļa, arī baklažānus, lai izvairītos no to iespējamā rūgtuma, jau biju paturējusi sāļā ūdenī.) Sieram ar ķiplokiem vēl piemaisīju skābo krējumu. Nu baklažānu iegriezumos katrā liku pa tomāta ripiņai un iesmērēju siera pildījumu. Abus sapildītos violetos dārzeņus izkārtoju veidnē un pārslacīju ar olīveļļu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tie kļuva mīksti.

Rīsu un dārzeņu salāti ar krabju nūjiņām. Nepieciešams: 100 gramu rīsu, 150 gramu krabju nūjiņu, 1 — 2 svaigi gurķi, 2 tomāti, sarkanais sīpols, majonēze, sāls, pipari, zaļumi.

Pārskatot senākos recepšu krājumus, atradu pirms vismaz gadiem 15 pierakstītu zīmīti ar šīm izejvielām, taču bez to daudzuma norādēm. Tā kā viss nepieciešamais mājās atradās, nolēmu šos salātus tagad pagatavot. Tas bija vienkārši un ātri, arī garšoja lieliski.Vispirms pēc norādījumiem uz iepakojuma pasālītā ūdenī izvārīju un pēc tam atdzesēju vienu 100 gramu maisiņu rīsu (to varam izdarīt jau iepriekš, tad salātu pagatavošana, kad tas būs nepieciešams, prasīs pavisam maz laika). Nomizoju un sasmalcināju sarkano sīpolu. Gurķus un tomātus nomazgāju, apsusināju un sagriezu gabaliņos. Sagriezu arī krabju nūjiņas. Visas salātiem paredzētās sastāvdaļas samaisīju kopā ar nelielu daudzumu majonēzes, piekaisot garšai sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus diļļu zaļumus. Atlika tikai pārlikt salātu traukā, noformēt pēc tā brīža izjūtām un pasniegt.

Saldskābie salāti ar ķirbjiem “Svaigums”. Nepieciešams: 200 gramu ķirbju, liels skābs ābols, 2 ēdamkarotes skābu ogu sulas, rīvēta citrona vai apelsīna miziņa, 1 — 2 ēdamkarotes medus, sadrupināti valriekstu kodoli.

Ķirbja mīkstumu sarīvēju uz vidēji rupjas rīves. Ābolu nomizoju un sagriezu salmiņos. Pielēju svaigu dzērveņu sulu, pievienoju citrona miziņu un piemaisīju medu (te varam izlīdzēties arī ar cukuru). Saldskābo veselīgo maisījumu liku saldēdiena trauciņos, pārkaisīju ar sadrupinātiem valriekstu kodoliem un rotāju ar svaigām dzērvenēm. Garšoja atsvaidzinoši, un ķirbja garša pat nebija jūtama.