Staburags.lv ARHĪVS

Atvieglojumu meklējumos

Iveta Skaba

2021. gada 14. decembris 08:36

129
Atvieglojumu meklējumos

Aizvadītajā nedēļā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš TV3 raidījumā “900 sekundes” pauda neizpratni, kāpēc gan autovadītāja apliecība nevarētu būt personu apliecinošs dokuments, uzrādot Covid-19 sertifikātu?

Palasot komentārus internetā, daļa komentētāju uzskata, ka vispār nav jēgas prasīt kādu dokumentu, jo cilvēkiem seja aizklāta ar maskām un redzamas tikai acis, ko gan tur daudz var identificēt. Varbūt. Dzirdēts par gadījumiem, ka dažs veikala apmeklētājs pat nonāk konfliktā ar apsargu vai pārdevēju, uzskatīdams, ka šīs nu nav tās amatpersonas, kurām kāds dokuments būtu jārāda. Kā apsargs, tā pārdevēja gan tikai pilda valdības noteiktās prasības, un diez vai viņi tā alkst ielūkoties katra pircēja dokumentos. Piebildīšu, ka citās valstīs personu apliecinošu dokumentu neprasa, pietiek, ja parāda sertifikātu.

Ne visiem, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem, ir identifikācijas karte. Arī pasi visur negribas līdzi ņemt, jo somās ne vienmēr ir atbilstīga papildu kabata, kur ielikt dokumentu, lai to nesabojātu. ID kartei ir ērts formāts, un tai ir vieta naudasmaka karšu nodalījumā. Ir cilvēki, kas principiāli ikdienas gaitās personu apliecinošus dokumentus līdzi nenēsā. Tomēr liela daļa ir autovadītāji, un šis dokuments allaž ir līdzi. Arī es esmu neizpratnē, kāpēc ne tikai  vadītāja apliecība, bet arī citi dokumenti nevarētu pildīt pases vai ID kartes funkciju?  Reiz novēroju situāciju, tiesa gan, citā pilsētā, kad jauna sieviete ieskrēja steidzamās medicīniskās palīdzības punktā ar bērnu uz rokām, kurš bija guvis traumu. Protams, ne savu pasi, ne ID karti, kā arī kādu bērna dokumentu viņa uzrādīt nevarēja. Vai tas bija svarīgākais šajā brīdī? Uztraukumā vismazāk domās par dokumentiem, bet gan par to, lai ātrāk saņemtu palīdzību. Medicīnas darbiniece satraukto māmiņu strostēja, bet viņa uzrādīja bankas karti — te ir mans vārds un uzvārds. Vai bija īstais brīdis viedokļu apmaiņai, ja bērns no sāpēm raud? 

Iekšlietu ministre Marija Golubeva un veselības ministrs Daniels Pavļuts sagatavojuši likuma grozījumus, kas, uzrādot vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu, ļaus uzrādīt ne tikai pasi vai ID karti, bet arī, piemēram, transportlīdzekļa vadītāja apliecību, studenta vai pensionāra apliecību. Vakar koalīcijas sēdē skatīja Golubevas un Pavļuta iesniegtos grozījumus Covid-19 izplatības pārvaldības likumā. 

Pandēmija dzīvi sarežģījusi. Esam kļuvuši neiecietīgi, viegli aizkaitināmi  par katru sīkumu. Veselības ministrs uzskata, ka šī būtu iespēja  dzīvi atvieglot. Bet šī iespēja vajadzīga arī pēc tam, jo ikdienišķākās situācijās varētu izlīdzēties ar citu dokumentu, uz kura ir fotogrāfija.