Staburags.lv ARHĪVS

Aizkraukles novada domes pārstāvji tiekas ar Kokneses senioriem

www.aizkraukle.lv

2021. gada 8. decembris 09:35

194
Aizkraukles novada domes pārstāvji tiekas ar Kokneses senioriem

Aizkraukles novada domes vadība un domes pārstāvji 23. novembrī Koknesē tikās ar senioriem. Tikšanās reizē vecākās paaudzes koknesieši apliecināja: “Seniori ir aktīvākā sabiedrības daļa, kuru brīvprātīgajām iniciatīvām ir nepieciešams pašvaldības atbalsts.” 
23. novembrī Kokneses kultūras nama lielajā zālē, ievērojot noteiktos epidemioloģiskās noteikumus, par jaunākajām aktualitātēm pašvaldības darbā pastāstīja un uz senioru jautājumiem atbildēja Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums, domes priekšsēdētāja vietnieki Dainis Vingris un Andris Zālītis, deputāte un sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Zane Romanova, deputāti Evija Vectirāne un Arvis Upīts, kuri pārstāv arī pašvaldības sabiedrisko attiecību jomu.


Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums apsveica koknesiešus ar iegūto pilsētas statusu, uzsverot, ka jaunajā novadā četru pilsētu pulkā sava nozīmīga vieta būs arī Senās Hanzas pilsētai Koknesei. “Seši līdzšinējie novadi katrs ir ar savu unikalitāti un tradīcijām. Mums ir svarīgi uzklausīt jaunā novada iedzīvotāju viedokli, tāpēc šādas tikšanās ir ļoti vajadzīgas,” sacīja pašvaldības vadītājs Leons Līdums.


Katrā novada apvienībā darbojas pensionāru padomes vai klubiņi. Aizkrauklē ir nodibināta Aizkraukles novada pensionāru biedrība, Koknesē ilgstoši pastāv senioru klubiņš “Pīlādzītis”, kā arī skolotāju senioru apvienība “Zelta rudens”, Bebru pagastā pensionārus kopā sasauc pensionāru padome “Mārtiņroze”, bet Iršu pagastā pensionāru klubiņš “Vālodzīte”. 


“Jaunajā Aizkraukles novadā dzīvo 31 400 iedzīvotāju, no kuriem apmēram 7200 cilvēku ir pensijas vecumā,” norādīja Leons Līdums, ierosinot, ka no katras patreizējās apvienības senioru klubiņa, biedrības vai padomes varētu izvirzīt pārstāvjus, kuri darbotos koordinācijas padomē, pārstāvot senioru intereses komunikācijā ar pašvaldību. 


Andris Zālītis, domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības un vides jautājumos, kurš iepriekš bija Skrīveru novada domes vadītājs, atbalstīja šo ideju un kā labu piemēru minēja, ka vēl pirms jaunā novada izveides Skrīveru seniori sadarbojās un tikās kopīgos pasākumos ar koknesiešiem un citu līdzšinējo novadu senioriem. Šāda koordinācijas padome varētu koordinēt arī kopīgu sadraudzības pasākumu un dažādu aktivitāšu organizēšanu. 


Šobrīd norit spraigs darbs, lai veidotu Aizkraukles novada pašvaldības budžetu 2022. gadam. Attiecībā uz atbalstu senioru aktivitātēm vēl ir jautājumi, par kuriem deputāti nav vienojušies. 


Domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības un sadarbības jautājumos Dainis Vingris, kurš iepriekš vadīja Kokneses novada domi, pastāstīja, ka līdzšinējā Kokneses novadā bija pabalsti iedzīvotājiem apaļās jubilejās no 75 gadu vecuma, savukārt lielākajā daļā citu pašvaldību šādas prakses nebija. Tāpat vienmēr tika atbalstītas senioru aktivitātes dažādu pasākumu organizēšanai un piešķirti līdzekļi transporta izdevumiem. 


Kokneses seniorus visvairāk interesēja, vai arī jaunā pašvaldība radīs iespēju turpināt tradīciju apaļo jubilāru sveikšanā ar naudas pabalstu. Domes priekšsēdētājs Leons Līdums skaidroja, ka pašreiz tiek salīdzināta pašvaldību pieredze. Piemēram, Aizkrauklē atbalstu saņēma pensionāri, kas uz vasarnīcām “Ziedos” brauca bez maksas. “Par šo jautājumu sarunas vēl tiks turpinātas, bet būs jāņem vērā budžeta iespējas. Šobrīd vēl nezinām budžeta rāmi, tādēļ tiek modelēti vairāki varianti. Pašlaik saņemam budžeta pieprasījumus no iestādēm. Izvērtējot, kādas ir vajadzības un vēlmes, salīdzināsim tās ar pašvaldības iespējām. Senioru aktivitātes tiks atbalstītas arī turpmāk, bet kādā apjomā, vēl tiks izlemts,” sacīja pašvaldības vadītājs. 


Deputāte Zane Romanova, kura vada Sociālo jautājumu komiteju, pastāstīja par Aizkraukles novada domes apstiprinātajiem saistošajiem noteikumiem, kas nosaka materiālo pabalstu izmaksas un palīdzības sniegšanas kārtību dažādām iedzīvotāju grupām. Šie noteikumi jaunajā Aizkraukles novada teritorijā būs vienādi un stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī. 


Vairāki seniori vēlējās uzzināt, vai arī turpmāk sociālā dienesta pakalpojumus varēs saņemt uz vietas Koknesē. Pašvaldības pārstāvji informēja, ka ir izveidots Aizkraukles novada sociālais dienests, kas turpmāk darbosies kā vienota iestāde, apvienojot jomas speciālistus no visiem līdzšinējiem novadiem. Par Aizkraukles novada sociālā dienesta vadītāju apstiprināts Edvarts Pāvulēns. Koknesieši arī turpmāk pakalpojumus varēs saņemt Koknesē, Vērenes ielā 1, kur turpinās strādāt sociālie darbinieki.


Seniori izteica priekšlikumu pašvaldības informatīvajā izdevumā regulāri informēt par jaunumiem sociālās palīdzības jomā, saprotamā veidā izskaidrot pieņemtos saistošos noteikumus. Deputāts un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Arvis Upīts uzsvēra, ka viens no svarīgākajiem sabiedrisko attiecību nodaļas uzdevumiem ir vēstīt par domes pieņemtajiem lēmumiem, saistošajiem noteikumiem un citām aktualitātēm Aizkraukles novada pašvaldības bezmaksas informatīvajā izdevumā, mājaslapā un pašvaldības sociālajos tīklos. “Kopš jaunā novada izveides jau ir izdoti četri pašvaldības informatīvā izdevuma numuri. Oktobra un novembra izdevumos ir publicēta skaidrojoša informācija par apstiprinātajiem pašvaldības pabalstiem, ” sacīja Arvis Upīts, piebilstot, ka pašvaldība ir nodrošinājusi iespēju ar VAS “Latvijas Pasts” palīdzību informatīvo izdevumu nogādāt visās novada iedzīvotāju pastkastītēs. 


Lība Zukule, iedzīvotāja no Bebru pagasta, iebilda, ka Bebros ne visās pastkastītēs informatīvais izdevums ir nonācis. Deputāte un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Vectirāne aicināja seniorus būs saprotošiem un šādos gadījumos informēt savu apvienības pārvaldi vai sabiedrisko attiecību nodaļu. “Mēs visi mācāmies strādāt kopīgi, ja kaut kas neizdodas, meklējam risinājumu, kā to novērst. Arī sadarbība ar VAS “Latvijas Pasts” noteikti uzlabosies. Bijuši gadījumi, kad pastnieku slimības dēļ izdevuma nogādāšana pastkastītēs ir aizkavējusies,” sacīja Evija Vectirāne, piebilstot, ka sabiedrisko attiecību nodaļa ir gatava iesaistīties senioru sadarbības veicināšanā ar citu apvienību senioriem.

 
“Vai nākamgad vēl darbosies Kokneses apvienības mājaslapa, kur senioru aktivitāšu atspoguļošanai ir izveidota atsevišķa sadaļa?” – arī šo jautājumu uzdeva vairāki seniori.


Arvis Upīts raksturoja šī brīža situāciju: “Šobrīd vienotā valsts platformā top jaunā Aizkraukles novada pašvaldības mājaslapa, kas sāks darboties no 2022. gada 1. janvāra. Ir pārāk darbietilpīgi un finansiāli neizdevīgi uzturēt sešas mājaslapas, kurās informācija dublētos. Jaunā mājaslapa būs ar teicamām inovācijām, vērsta uz ātru un efektīvu pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem, piemēram, tajā varēs aizpildīt dažādus iesniegumus. Pašlaik top arī jaunā tūrisma mājaslapa, kurā būs informācija par visiem Aizkraukles novada tūrisma objektiem. Par lokāliem pasākumiem arī turpmāk informācija tiks ievietota apvienību “Facebook” lapās.”


Šī bija pirmā Aizkraukles novada domes vadības tikšanās ar senioriem Koknesē, bet šādas tikšanās notiks arī nākotnē, lai veidotu dialogu ar iedzīvotājiem un veicinātu veiksmīgu sadarbību dažādu jautājumu risināšanā. Nākamā Aizkraukles novada domes pārstāvju tikšanās ar senioriem paredzēta 7. decembrī, kad uz sarunu aicināsim seniorus Jaunjelgavā un Ērberģē.