Staburags.lv ARHĪVS

Naudas aizdevums vai uzkrājums?

.

2021. gada 8. decembris 00:00

28
Naudas aizdevums vai uzkrājums?


Uzkrāt vai aizņemties naudu? Uz šo jautājumu viennozīmīgas atbildes nav. Viss ir atkarīgs no konkrētās situācijas un apstākļiem. Gan kredītiem, gan uzkrājumiem ir sava veida plusi un mīnusi, tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas ir jāizvērtē, kurš no šiem procesiem varētu sniegt vairāk ieguvumu.


Kad labāk uzkrāt?

Uzkrājumu veidošana būs lielisks risinājums, ja vēlies realizēt kādu sen lolotu sapni ar nosacījumu, ka tā īstenošana nav nepieciešama uzreiz. Ko tas nozīmē? Piemēram, ja šobrīd Tev jauna automašīna nav īsti vajadzīga, bet plāno to iegādāties tuvāko 2-3 gadu laikā, tad šajā laika periodā vari sakrāt pietiekami daudz naudas, lai jauno auto spētu iegādāties pats par saviem līdzekļiem. Gadījumā, ja ar uzkrātajiem līdzekļiem jaunajam auto nepietiks, tik un tā būs pietiekami labs starta kapitāls auto iegādei, un līdz ar to arī mazāks kredīts/līzings, ko var vērtēt tikai un vienīgi pozitīvi.

Tikpat labi uzkrājumu veidošana var notikt arī bez konkrēta mērķa. Mēs nevaram zināt, kurā brīdī negaidīti tēriņi, piemēram, neplānots automašīnas remonts vai ārsta apmeklējums, mūs var pārsteigt, un tieši šādos gadījumos iepriekš veidotie uzkrājumi var būt īpaši noderīgi. Bet, protams, izvirzot kādu konkrētu naudas krāšanas mērķi, tiek palielināta motivācija krāt vairāk. Ja naudas krāšanai netiek noteikts mērķis, tad parasti uzkrājumu veidošana tik labi nevedas.

Protams, daļa sabiedrības nemaz necenšas veidot uzkrājumus savu zemo ienākumu dēļ, bet patiesībā arī no nelieliem ienākumiem ir iespējams veidot uzkrājumus. Tie būs nelieli, bet toties būs, jo nereti cilvēki, kas mēnesī “noliek” pavisam nelielas naudas summas, ilgākā laika periodā uzkrāj pat vairāk nekā tie, kas periodiski iegulda uzkrājumos lielākas summas.


Kad labāk aizņemties?

Lai sakrātu naudu un iegādātos kāroto, ir nepieciešams zināms laiks. Piemēram, lai nopirktu jaunu mājokli, uzkrājumu veidošana var prasīt pat 10-20 gadus, tāpēc lielākiem pirkumiem būs piemēroti ilgtermiņa kredīti. Patiesībā ilgtermiņa kredīts var būt ļoti labs risinājums, ja to spēj pareizi izmantot, t.i., aizņemties patiešām nepieciešamo naudas summu ar pēc iespējas īsāku termiņu, kurā naudu var atmaksāt. Tādā gadījumā izveidosies viszemākā kredīta pārmaksa (ar nosacījumu, ka visi maksājumi tiks veikti norādītajā laikā).


Lai arī cik nepatīkami tas izklausītos, ikvienu no mums jebkurā mirklī var pārsteigt negaidīti tēriņi. Tiem, kas uzkrājumus nav veidojuši, šie pēkšņie tēriņi var sagādāt liekas problēmas. Šādās situācijās labākais risinājums bieži vien var būt aizdevums internetā. Pateicoties valstī izdotajiem likumiem un citiem noteikumiem kredītu nozarē pēdējo gadu laikā, aizdevumu izsniegšanas nosacījumi ir klientam ļoti draudzīgi. Līdz ar to aizdevums var kalpot kā labs risinājums neplānotu finanšu tēriņu gadījumos.


Vēlreiz varam uzdot jautājumu – uzkrāt vai aizņemties naudu? Uz šo jautājumu ir jāatbild katram pašam, izvērtējot savu situāciju un citus svarīgus apstākļus. Viens izlems par labu uzkrājumam, savukārt kāds cits – par labu aizdevumam.