Staburags.lv ARHĪVS

Sniegu Aizkrauklē tīra gandrīz bez pārtraukuma!

www.aizkraukle.lv

2021. gada 4. decembris 09:31

332
Sniegu Aizkrauklē tīra gandrīz bez pārtraukuma!

Esam saņēmuši vairāku Aizkraukles iedzīvotāju iebildes par sniega tīrīšanu pilsētas ielās. Pilsētas teritorijā sniegu gandrīz bez pārtraukuma tīra apmēram desmit tehnikas vienības, un tiek darīts vairāk nekā iespējams, lai cīnītos ar sniegu un puteņa radītajām sekām – uzsver SIA “Aizkraukles KUK” valdes loceklis Zemgus Vītoliņš.

Sociālajos tīklos Aizkraukles iedzīvotāji pārmet gan aizputinātu ceļu, gan sniega kaudzes pilsētas ielās, kas transportlīdzekļu vadītājiem traucē pārredzamību. Kā un kad sniegu tīra, situāciju lūdzām komentēt SIA “Aizkraukles KUK”, kas rūpējas par ielu uzturēšanu pilsētā, valdes priekšsēdētājam Zemgum Vītoliņam.

“Vakar Aizkraukles pilsētas ielās sniegs notīrīts trīs reizes, ielas nokaisītas, ar frontālo iekrāvēju pārvestas sniega kaudzes, iztīrītas autobusu pieturas un iebrauktuves māju pagalmos, ielas vasarnīcu un privātmāju rajonā – Saules, Zvaigžņu, Meža iela un citas,” stāsta Zemgus Vītoliņš. “Šorīt, 3. decembrī, no pulksten 3.30 līdz pulksten 7 tika notīrītas pilnībā visas pilsētas ielas, taču jau pulksten 8 tās atkal bija aizputinātas. Patlaban (piektdienas pēcpusdienā) ielas tiek tīrītas otro reizi.”

Cilvēkiem jāsaprot, ka lielā puteņa un snigšanas dēļ meteorologi Latvijā ir izsludinājuši brīdinājumu – Rīgā pat sarkano, bet Aizkrauklē spēkā ir oranžais brīdinājums saistībā ar stipru sniegu un vēju.

“Ja šī gada sākumā sniegu, kas bija sasnidzis divos ar pusi mēnešos, no pilsētas izvedām februāra beigās, tad patlaban tikpat daudz ir uzsnidzis nedēļas laikā,” teic Zemgus Vītoliņš. “Problēmas rada arī lielais vējš, un vietas, kas ir zemākas par pārējo sniega virsmu, pusstundas vai stundas laikā atkal tiek aizputinātas.”

Sociālajos tīklos iedzīvotāji pārmet, ka pie gājēju pārejas ir sniega kaudzes, kas autovadītājiem traucē pārredzamību, līdz ar to radot avārijas situācijas. “Diemžēl Aizkrauklē vairākas gājēju pārejas ir tuvu pie iebrauktuvēm un izbrauktuvēm no māju pagalmiem, līdz ar to veidojas sniega kaudzes, jo kaut kur jau sniegs ir jāliek,” skaidro SIA “Aizkraukles KUK” vadītājs. “Vietā, kuru konkrētajā gadījumā min iedzīvotāji, sniega krāvumu ar frontālo iekrāvēju likvidēsim, bet, ja tā snigs, jau drīz būsim spiesti sniegu no pilsētas izvest.” Tas ir pasākums, kas prasa lielus ieguldījumus, jo sniegs ne tikai jāizved, bet vēlāk vieta, kur tas novietots, jāsakopj. Taču, ja šovakar un rīt vēl snigs, tas tiks darīts, jo sniegu nav, kur likt.

Zemgus Vītoliņš stāsta, ka šajā nedēļā pirmās trīs dienas, kad sniga, ielas kaisītas ar sāli, nevis ar ierasto sāls un smilšu maisījumu, lai no brauktuvēm nokausētu sniegu un zinot to, ka veidosies bieza sniega sega. Taču patlaban, kad piesalst un sniega apjoms ir liels, tas situāciju neatrisina.

“Tiek darīts vairāk nekā viss iespējamais, lai sniegu notīrītu,” saka Zemgus Vītoliņš. Pēdējās trīs dienas, arī šorīt, vīri, kas stūrē sniega tīrīšanas tehniku, darbu sāka trijos vai pusčetros no rīta, divas stundas atpūšas, un atkal tīra sniegu līdz pat pulksten 22 vai 23 vakarā. Sniega tīrīšanā Aizkrauklē iesaistītas septiņas SIA “Aizkraukles KUK” tehnikas vienības, vēl divas līdz četras mašīnas vai traktori, kuru palīdzību uzņēmums pērk kā ārpakalpojumu. Tāpat sniegu vēl seši cilvēki tīra ar lāpstu. “Cilvēki intensīvi strādā, un darām ļoti daudz, lai situāciju kontrolētu, taču ir patiešām sarežģīti,” saka SIA “Aizkraukles KUK” vadītājs. "Lūdzam iedzīvotājus šajā situācijā izturēties ar sapratni un iecietību! Jā, mēs saprotam, ka ziema neatnāca nebrīdinot, taču šādos laika apstākļos tiek darīts viss iespējamais, lai pilsētas ielas attīrītu no sniega."