Staburags.lv ARHĪVS

Kas dzīvesveida izvēlē var ietekmēt zobu implantu dzīves ilgumu?

.

2021. gada 23. novembris 10:19

81
Kas dzīvesveida izvēlē var ietekmēt zobu implantu dzīves ilgumu?

Zobu implanti var kalpot līdz pat 30 gadiem, ja tie tiek pareizi kopti un uzturēti. Tāpat kā jebkura zobu ārstēšana, arī zobu implantu kalpošanas ilgumu var samazināt dažādi faktori, piemēram, dzīvesveida izvēle, mutes veselība, traumas vai bojājumi, medicīniskie traucējumi un kādi zobi tiek aizstāti un kur tie atrodas mutē.

Viens vai vairāki no šiem elementiem var ietekmēt zobu implantu kalpošanas ilgumu, kā arī ietekmēt jūsu vispārējo mutes veselību. Pirms ārstēšanas uzsākšanas vienmēr vislabāk ir apspriest visas pieejamās iespējas ar savu zobārstu un pārrunāt visus esošos veselības stāvokļus. Pēc tam viņi varēs novērtēt, vai zobu implanti ir jums piemērots risinājums.


Apskatīsim, kā dzīvesveida izvēle var ietekmēt zobu implantu veselību.


Kaitīgie ieradumi

Dzīvesveida izvēle, piemēram, pārmērīga smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana, var būtiski ietekmēt zobu implantu kalpošanas ilgumu.


Smēķēšana

Īpaši svarīgi ņemt vērā zobu implantu ārstēšanas sākumposmā. Lai zobu implanti pareizi sadzītu, Jūsu organisms ir atkarīgs no pietiekamas asins plūsmas ārstētajā zonā. Nikotīns ietekmē asinsvadus, skābekļa līmeni un asins plūsmu un var palēnināt Jūsu atveseļošanos.


Smēķēšana arī palielina baktēriju aplikuma veidošanās iespēju, kas, ja netiek pienācīgi ārstēts, pārvēršas par smaganu slimību. Smēķējot samazinās skābekļa daudzums asinsritē, kas nozīmē, ka inficētas smaganas nevar pienācīgi sadzīt. Ja smēķējat, pirms implants ir pilnībā sadzijis, jūs riskējat izraisīt infekciju un paildzināt dzīšanas procesu.


Alkohola lietošana

Pēc implantu uzstādīšanas ir ļoti ieteicams nogaidīt vismaz 72 stundas pirms alkoholisko dzērienu lietošanas. Tas ir tāpēc, ka Jūsu organismam ir nepieciešams laiks, lai sadzītu un sāktu atveseļošanās procesu. Alkohola ietekmē asinis kļūst plānākas, kas nozīmē, ka pēc operācijas tās nespēs efektīvi sarecēt, lai palīdzētu Jūsu smaganām sadzīt. Pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt arī dehidratāciju. Tas nozīmē, ka mutes dobuma audi potenciāli var "izžūt" un nespēt pareizi sadzīt.