Staburags.lv ARHĪVS

Tēriņi, kuriem jābūt gatavam ziemas periodā

.

2021. gada 15. novembris 00:00

90
Tēriņi, kuriem jābūt gatavam ziemas periodā

Ziemā dienas kļūst arvien īsākas, saules ir arvien mazāk, termometra stabiņš slīd arvien zemāk, savukārt izdevumi kļūst lielāki. Šajā parādās daudzi tēriņi, kas nebija aktuāli gada siltajos mēnešos - daži no tiem ir neizbēgami, savukārt citi var tikt pārvarēti ar budžeta veidošanu, finanšu plānošanu un taupīšanu. Sagatavojieties ziemai laicīgi – lūk, tēriņi, kuriem jābūt gatavam!


Mājokļa apkure


Ziema ir aukstākais gada laiks, līdz ar to ziemas periodā izmantojam vairāk resursu, lai sasildītu mājokli. Diemžēl ar siltāku segu vien nepietiks – nāksies sagatavot vai nu kurināmā krājumus vai nu gatavoties augstākam enerģijas rēķinam.


Automašīnas tehniskā apkope


Akumulatora problēmas, startera problēmas un noplūdes ir ziemas periodā bieži sastopamas auto problēmas. Lai pēc iespējas no tām izvairītos, jārēķinās ar tehnisko apkopi – auto jāsagatavo ziemai! Jāpārbauda visi šķidrumi, motora un bremžu darbība, auto vizuālais stāvoklis. Protams, jārēķinās arī ar tādu izdevumu kā ziemas riepas – no 1. decembra Latvijā visām automašīnām jābūt aprīkotām ar ziemas riepām, kuru protektors ir vismaz 4mm.


Silts apģērbs


Termometra stabiņam slīdot arvien zemāk, jāparūpējas ne tikai par mājokļa, bet arī par ķermeņa siltumu jeb siltu apģērbu. Katrā garderobē vajadzētu būt vismaz vienai biezai virsjakai, džemperim, biksēm un zābakiem. Protams, vairumā gadījumu tas viss saglabājies vēl no iepriekšējās ziemas, tomēr var būt situācijas, kad apģērbs ir nonēsāts vai vairs neder.


Svētku mielasts un dāvanas


Ziemā svinam gada gaidītākos svētkus – Ziemassvētkus un arī Jauno gadu. Svētkos pavisam noteikti var iztikt bez krāšņām dekorācijām un balles apģērbiem, tomēr mielasts un dāvanas, ar kurām iepriecināt mīļos, ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa.

Daudzi cilvēki ziemā dodas atvaļinājumā, un tas pavisam noteikti nozīmē papildu izmaksas – izbraucieni, ēdienreizes, iespējams, pat kāds eksotisks ceļojums. Tomēr jāņem vērā, ka tās nav neizbēgamas izmaksas, bet gan vēlmes.


Laikapstākļu radītie bojājumi


Latvijas ziema nav paredzama – tā var būt silta, vējaina vai lietaina, taču tā var būt arī sniegiem bagāta. Krītošs sniegs, ledus un lāstekas var nodarīt bojājumus automašīnai, kūstošs sniegs var sākt tecēt caur mājokļa jumtu, varam pat savainoties, krītot nenotīrīta sniega vai ledus dēļ.


Diemžēl nav veidu, kā izvairīties no laikapstākļu radītajiem bojājumiem, tomēr varam sagatavot finanšu spilvenu, kas palīdzēs atrisināt negaidītas problēmas.


Neparedzētas izmaksas un lielāki izdevumi var sagādāt pamatīgas galvassāpes un uztraukumus. Vairumā gadījumu cilvēki paredz šos izdevumus, tomēr - kā rīkoties, ja nav izdevies iekrāt pietiekami daudz ātri? Ir izdevumi, kas nevar gaidīt - lielākiem pirkumiem var noderēt patēriņa kredīts, tomēr atcerieties, ka tās ir ne tikai papildu finanses, bet arī nopietnas saistības, kuras jebkurā gadījumā nāksies atmaksāt.


Lai mierīga un priekpilna ziema!