Staburags.lv ARHĪVS

Katram sava saprašana

Agita Grīnvalde-Iruka

2021. gada 9. novembris 09:30

108
Katram sava saprašana

Aizvadītās nedēļas nogalē visu zinošie “Facebook” eksperti prezentēja grafiku, kas kārtējo reizi mēģināja pierādīt to, ka vakcinēti cilvēki ar vīrusu Covid-19 slimo krietni vairāk nekā nevakcinēti. Šie dati tika pretnostatīti Slimību profilakses un kontroles centra apkopotajiem datiem, apgalvojot, ka tauta nepārtraukti tiek mānīta un patiesība reiz nāks gaismā. Grafiks bija veidots, balstoties uz Veselības ministrijas sniegtajiem iknedēļas datiem par vakcinēto un nevakcinēto cilvēku skaitu, kas veikuši testus, un saslimšanas rādītājiem uz 100 000 iedzīvotājiem vakcinēto un nevakcinēto vidū. Palasot komentārus pie ieraksta, var redzēt, ka katrs šos datus lasa, saprot un mēģina interpretēt pēc savas saprašanas. Viens kaut ko mēģina saskaitīt, cits dalīt, atņemt vai reizināt. Vienam vakcinēto saslimšanas pieauguma grafikam pretī tiek likts grafiks, kurā, tieši pretēji, rezultāts rāda, ka vairāk tomēr slimo nevakcinētie.

Lasot šo ierakstu un komentārus, prātā ienāca bieži citētais teiciens — ir meli, lieli meli un statistika, tikai šoreiz varbūt tā secība varētu būt šāda: ir statistika, meli un lieli meli. Par šo ļoti precīzi ir izteicies ekonomikas zinātņu profesors Oļģerts Krastiņš. Viņš savulaik “Latvijas Vēstnesī” rakstīja, ka statistika par meliem pārvēršas tajā brīdī, kad pie datu interpretācijas ķeras komentētāji no malas. Profesors norāda, ka bieži tas netiek darīts aiz ļauna prāta, bet gan nepārzinot saturu un tā būtību. Un šādā situācijā, apstrādājot savākto informāciju, ir iespēja, ka rezultāts var atbilst kādas vienas grupas interesēm, bet neatbilst citas. 

Ne tikai šis ieraksts, arī daudzi citi pierāda to, ka mēs katrs ikvienu lietu uztveram un saprotam tā, kā to vēlamies redzēt un saprast. Ja mēs vēlamies ticēt tam, ka baltās svītras debesīs aiz lidmašīnām nozīmē, ka vīrusu uz mūsu galvām kaisa no lidmašīnām, tad mēs tam arī ticēsim. Un nav nozīmes aviācijas speciālistu skaidrojumam, ka tas tā nenotiek, jo kāds cits, kurš spējis būt pietiekami pārliecinošs, teicis, ka notiek gan. 

Kļūst skumji, redzot, ka cilvēki vairāk tic kaimiņu tantei, trešās pakāpes brālēnam, ierakstam sociālajos tīklos, nevis zinātniekiem, ārstiem, savas nozares speciālistiem, uzskatot visus par nopirktiem meļiem un krāpniekiem. Daudzas lietas, kas izlasāmas tajā pašā “Facebook” vietnē, ir viegli pārbaudāmas. Kaut vai kādā ierakstā norādītais Veselības inspekcijas tālruņa numurs, uz kuru aicināti zvanīt tie, kuri izjutuši mediķu spiedienu potēties pret kovidu. Daži klikšķi, un kļūst skaidrs, ka tas noteikti nav šīs iestādes tālruņa numurs, bet gan pieder kādai celtniecības firmai Rīgā.  Taču mēs esam par slinku, lai to darītu, vieglāk ir lamāt valdību un klausīties pasaules bļāvējos, kas spēj apslāpēt saprāta balsi.