Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

31. oktobrī ārvalstīs atzīmēja Halovīna svētkus jeb Visu svēto dienu. To atzīmē arī Latvijā. Tradicionāls Halovīna simbols ir izgrebts ķirbis ar svecīti iekšpusē. Jāatceras tikai, ka pēc šī darba paveikšanas ķirbīša mīkstumu izmest atkritumos nevajag, jo no tā var pagatavot kādu gardu maltīti. Tie, kuri šo ārzemju svētku svinēšanu neatzīst, lielo oranžo ogu var negrebt, taču pagatavot dažādus kārdinošus ēdienus no tās gan var. Dažas idejas — jau šajā lappusē. Lai labi garšo!

Biezpiena un ķirbju sacepums. Sastāvdaļas: 350 gramu biezpiena, 200 gramu ķirbja mīkstuma, 2 lielas olas, pusglāze cukura, 4 ēdamkarotes mannas, šķipsniņa sāls, apelsīna vai citrona miziņa, augu eļļa.
Parasti, lai lieki nevajadzētu doties uz veikalu, sastādu iepirkumu sarakstu, jo apmēram jau esmu izplānojusi, ko tuvākajās dienās gatavošu. Taču gadās iegādāties arī produktus, ko tobrīd vēl nevajag un par ko varu teikt — nopirkšu, tad arī izdomāšu, kā tos izlietot, protams, ievērojot derīguma termiņus. Nu bija pienākusi kārta pagatavot kaut ko no divām paciņām biezpiena. Arī krietns ķirbja gabals tika uzdāvināts, tādēļ meklēju idejas, kā, sevišķi laiku netērējot, tos izmantot un iegūt gardu rezultātu. Šoreiz nebiju vīlusies — sacepums izdevās aromātisks, sulīgs, garšīgs un pat šķita līdzīgs siera kūkai.

Vajadzīgā lieluma ķirbja gabaliņu sarīvēju uz smalkās rīves un nospiedu lieko šķidrumu. Piemaisīju citrona miziņu un vēl pilīti citronu esences. Turpat piejaucu arī uzbriedinātas rozīnes un nomizotu un smalkos kubiņos sagrieztu ābolu. Savukārt biezpienu liku citā bļodā, pievienoju olas, cukuru, šķipsniņu sāls un samaisīju. Tad pieliku klāt ķirbja masu, visu sajaucu un visbeidzot piemaisīju mannu — būs vajadzīgas vismaz trīs ēdamkarotes. Taču atkarībā no ķirbja un biezpiena sulīguma, ja mīkla šķiet par šķidru, mannu var nākties pievienot arī vairāk. Nelielo veidni izklāju ar cepamo papīru, ietaukoju ar augu eļļu un izkaisīju ar mannu. Tur izlīdzināju biezpiena un ķirbju masu un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram pusstundu, tad krāsni izslēdzu, bet sacepumu vēl kādas minūtes atstāju krāsnī. Pēc tam jau varēju nobaudīt. Cik garšīgs!

Piena zupa ar ķirbjiem. Sastāvdaļas: 360 gramu ķirbju, 500 mililitru piena, 300 mililitru ūdens, 4 tējkarotes mannas, sviests, sāls, cukurs, kanēlis.

Ja mājās ir atnests ķirbis, bieži no tā vāru arī piena zupu, jo — tas ir viegli un ātri. Ķirbja gabalu sagriezu mazos kubiņos un nelielā ūdens daudzumā, šoreiz — ar pievienotu piciņu sviesta, sautēju, līdz tie mīksti. Parasti gan ķirbju gabaliņus zupā atstāju, taču šoreiz ar kartupeļu stampiņu saspaidīju biezenī. Masai pielēju pienu, piekaisīju šķipsniņu sāls, kā arī cukuru (bez tā varam iztikt, ja ēdienu saldu nevēlamies) un mannu (ja to bērsim par karotīti vairāk, zupa būs biezāka). Visu vārīju 5 — 10 minūtes. Ķirbju un mannas “biezzupu” lēju bļodiņā un izmēģināju kombinācijā ar pārkaisītu kanēli un cukuru — aromātiski un ļoti gardi!

Svaigie ķirbju salāti. Sastāvdaļas: ķirbji, burkāni, tomāti, puravi, majonēze, skābais krējums, sāls.

Apzināti nerakstu šo salātu sastāvdaļu daudzumu. Vienīgais, kas te jāievēro, — ķirbju nepieciešams proporcionāli vairāk par pārējām. Taču arī tas nav obligāti. Atgriezu gabalu ķirbja, to nomizoju un sarīvēju. Notīrīju un sarīvēju uz rupjās rīves arī svaigus burkānus. Tomātus sagriezu nelielos gabaliņos. Purava balto daļu labi nomazgāju un sagriezu. Visas sastāvdaļas, piekaisot arī sāli garšai, samaisīju kopā ar majonēzi un skābo krējumu. Salāti izdevās maigi un sulīgi.

Piena ķīselis ar ķirbjiem. Sastāvdaļas: 400 gramu ķirbju, 2 glāzes piena, 2 — 3 ēdamkarotes cukura, 4 tējkarotes kartupeļu cietes, vaniļas cukurs, ūdens.

Gandrīz vienmēr, kad esmu tikusi pie ķirbja, no tā izvāru arī piena ķīseli, jo tas man ir ļoti iegaršojies, kā arī ir vienkārši un veikli pagatavojams. Arī šoreiz daļu ķirbja nomizoju, izņēmu tam sēklas, bet mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos un mazā ūdens daudzumā izvārīju. Kad ūdens jau bija iztvaikojis, gatavos ķirbjus ar stampiņu saspaidīju viendabīgā biezenī (to varam iegūt arī, ķirbjus izberžot caur sietu). Katliņā ar karstu pienu iemaisīju sagatavoto ķirbju masu, pievienoju cukuru, vaniļas cukuru garšai un aukstā pienā atšķaidītu cieti. Visu maisot uzvārīju, pēc tam ķīseli salēju saldēdiena trauciņos. Uzkaisīju vēl arī nedaudz cukura un pārlēju ar dzērveņu mērci.