Staburags.lv ARHĪVS

Visiem jābūt vienotiem

Agita Grīnvalde-Iruka

2021. gada 22. oktobris 09:37

72
Visiem jābūt vienotiem

Nu atkal Latvija ir pirmajā vietā pasaulē! Tikai vai šoreiz ar to mums būtu jālepojas? Noteikti, nē. Jo izcēlušies esam ar augstākajiem saslimstības ar Covid-19 rādītājiem. Beidzot esam priekšā attīstītajām Eiropas valstīm, kaimiņiem Baltijas valstīs un pat igauņiem, kuri, lai arī dēvēti par lēnīgiem, attīstības un prātīgu lēmumu pieņemšanas ziņā mums allaž bijuši priekšā. Lūk, arī rezultāts — četras nedēļas stingras mājsēdes. Pēc ekspertu domām, stipri nokavētas. Valdības vīri tik ilgi stīvējušies ap politiskiem lēmumiem, katrs bīdot savu nozari par svarīgāko un neaizskaramāko un baidoties, kā reaģēs viena vai otra sabiedrības daļa, ka ekspertu grupa atteikusies ar valdību sadarboties, ja jau tā viņu teiktajā tāpat neieklausās.

Arī vakar valdības sēdē vēl turpinājās deķīša raustīšana katram uz savu pusi, kā rezultātā atkal virkne neizprotamu ierobežojumu. Piemēram, iedzert garajos mājsēdes vakaros varēsim, jo veikals vaļā, bet grāmatas lasīt nē, jo bibliotēkas slēgtas. Ekonomikas ministram pirmās nepieciešamības veikalu sarakstā tomēr izdevās saglabāt grāmatnīcas un ziedu veikalus. Tātad, ja grāmatu bibliotēkā paņemt nevarēsim, tad vismaz nopirkt varēs. Un ziedus... uz bērēm, jo tās ir atļautas. Visi pārējie privātie un publiskie pasākumi ir liegti. Skarbi, bet tā nu tas ir.

Stingrie ierobežojumi vakar vakarā raisīja vakcinēto ļaužu neapmierinātību, jo viņi, lūk, ir sapotējušies, bet kopā ar visiem nu būs jāsēž mājās. Kam tad mēs potējāmies? — izskanēja jautājums. Man ļoti gribas domāt, ka lielākā daļa potēto tomēr to darījuši nevis tāpēc, lai varētu iet uz veikalu, restorānu, jā, un saglabātu darbu, bet gan tāpēc, lai pasargātu sevi un apkārtējos. Jā, slimo visi, tomēr slimnīcā  vairāk nonāk nepotētie. Domāju, ka šādā situācijā, kad visas Covid-19 statistikas līknes strauji traucas debesīs, lieki būtu jautājumi, kāpēc mums tas ir jādara. Šobrīd mums visiem ir jābūt vienotiem — vakcinētiem, nevakcinātiem, antivakseriem — visiem, lai izdarītu visu iespējamo, lai apturētu slimības izplatību.

Joprojām gan netrūkst “ekspertu”, kuri apgalvo, ka nekāda kovida nav, tā ir pasaules mēroga afēra un slimnieku pilnās slimnīcas ir mākslīgi radīta ažiotāža. Labi, var jau domāt arī tā, taču tad man ir jautājums — kas ir tas, ar ko izslimojuši cilvēki, kurus pazīstu, kas ir tas, kas novedis cilvēkus slimnīcā un pieslēdzis pie plaušu ventilācijas aparāta? Kas ir tas, kas nogāzis no kājām cienījamo un ilggadējo Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru? Vienalga, kā to sauc un kur tas radies, taču tas kaut kā ir jāierobežo. Un diemžēl ne no viena “Facebook” eksperta neesmu dzirdējusi konkrētus priekšlikumus, ko viņš darītu, ja būtu valdības vadītāja vietā.