Staburags.lv ARHĪVS

Ūdens attīrīšanas sistēmas mājām Latvijā aizvien pieprasītas

.

2021. gada 23. oktobris 00:00

72
Ūdens attīrīšanas sistēmas mājām Latvijā aizvien pieprasītas

Palielinoties izglītības līmenim, Latvijas iedzīvotāji aizvien vairāk pievērš uzmanību dzeramā ūdens kvalitātei. Esam sākuši apzināties, ka tīrs ūdens ir viens no stūrakmeņiem labai veselībai un ir gatavi ieguldīt līdzekļus, lai to nodrošinātu savai ģimenei.

Kādēļ nepieciešams attīrīt ūdeni?

Tiem, kam pa krānu tek ideālas kvalitātes ūdens būs grūti saprast cilvēkus, kam tā nav paveicies. Latvijā ir samērā daudz mājokļi, kuru iemītniekiem pa krānu tek rūsains, kaļķains vai smirdīgs ūdens. Bez jau pieminētajām ligām, ūdenī var būt sastopami arī dažādi pesticīdi, smagie metāli, koliformas baktērijas u.c. piesārņojuma avoti, kas ūdeni nonāk no apkārtējās vides.

Pilsētu iedzīvotāji šādās reizēs var sūdzēties pašvaldībā un lūgt veikt ūdens analīzes. Pašvaldībai būtu pienākums palīdzēt, ja problēma būs viņu pusē un tas arī tiek darīts. Diemžēl privātmāju īpašnieki, kuru mājokļi nav pieslēgti centralizētajai ūdensapgādei ir atstāti savā ziņā. Katrs saimnieks, kas ūdeni iegūst no akas vai dziļurbuma ir pats atbildīgs par uzturā lietojamā ūdens tīrību.


Situācijās, kad ūdens ir smirdīgs daļa izvēlas regulāri doties uz tuvējo avotiņu. Ja ir daudz brīvais laiks, tā var darīt, protams, pie nosacījuma, ka ir zināms, ka avota ūdens tik tiešām ir tīrs. Laba garša vēl nenozīmē, ka tas nav piesārņots citos veidos, kas ar cilvēka maņām nav sajūtams. Jūs taču negribētu dzert ūdeni, kas ir gards, taču satur smagos metālus?

Ūdens attīrīšanas iekārtas un to uzstādīšana Pirms sākt satraukties par uzturā lietotā ūdens kvalitāti, veiciet analīzes. Analīžu veikšana ir iespējama visā Latvijā un ir uzņēmumi (Waterfilters.lv), kas arī paši atbrauc, noņem ūdens paraugu un pārbauda to savā sertificētā laboratorijā. Tas ir ērti, turklāt nepareiza ūdens parauga noņemšana var sabojāt analīžu veikšanu un rezultātā tiek iegūti nepareizi rādījumi.

Nākamais solis ir ūdens analīžu rezultātu interpretēšana. Iespējams, ka jums ūdens ir ideālā kvalitātē un visas bažas bijušas nepamatotas. Ja tomēr tiks konstatēts, ka ūdens ir piesārņots vai ar paaugstinātu dzelzs, kaļķa vai sēra daudzumu, to var atrisināt.


Situācijās, kad ūdens kvalitātes problēmas ir redzamas ikdienā (aizkaļķoti sildelementi, nosēdumi katlā vai tējkannā, rūsains pods vai vanna) nevajadzētu kavēties. Pārlieku ciets ūdens var būtiski palielināt elektrības rēķinu, kas pie pašreizējām elektrības cenām var pamatīgi sist pa kabatu.


Praksē ūdens attīrīšanas iekārtas un filtri tiek pieskaņoti konkrētām vajadzībām, ņemot vērā tā ķīmisko sastāvu, patēriņu un vajadzības. Privātmājā, kur dzīvo 1 – 2 cilvēki vajadzības būs atšķirīgas no daudzbērnu ģimenes, kur patēriņš ir pilnīgi cits.

Tāpat ir iespējams attīrīt ūdeni tikai virtuvē, kur izmantojat to pārtikā. Varbūt gribat, lai tīrs ūdens ir visā mājā? Katram risinājumam ir savi plusi un mīnusi. Tiesa, mūsdienās mājsaimniecībām bieži tiek uzstādīti ūdens attīrīšanas filtri (https://www.waterfilters.lv/udens-filtri), kas ne tikai attīra, bet arī bagātina ūdeni ar nepieciešamajām minerālvielām. Tas tiek panākts izmantojot speciālu piecu pakāpju ūdens filtru sistēmu (“Aquawhite”).


Starp citu ūdeni ir vērts attīrīt arī darbavietā. Modernas ūdens filtrēšanas sistēmas ne tikai ļauj iegūt ūdeni ideālā kvalitātē, bet arī labi izskatās. To novērtē gan darbinieki, gan klienti un sadarbības partneri. Ilgtermiņā tas noteikti būs n-tās reizes lētāk kā pirkt ūdeni pudelēs, turklāt arī videi draudzīgāk.