Staburags.lv ARHĪVS

Lakatu parāde Vīgantes parkā

Elita Brovacka

2021. gada 17. oktobris 14:37

3981
Lakatu parāde Vīgantes parkā

Vīgantes parkā 16. oktobrī notika latvisko vilnas lakatu parāde – tos ar lepnumu demonstrēja dāmas, kuras vairākus mēnešus cītīgi audušas, lai tiktu pie sava latviskā vilnas lakata. Goda parādē, iekrāsojot rudenīgo parku vēl spilgtākās krāsās, devās arī viņu skolotājas – amata meistares no Limbažiem un Skrīveriem.


Tradicionālos lielos vilnas lakatus lielākoties darinājušas dāmas, kurām ar aušanu un stellēm līdz šim nav bijis saistības. Iespēja tikt pie sava lakata viņām dota saistībā ar skrīverietes Baibas Vaivares izauklēto projektu “Tradicionālo lielo vilnas lakatu aušana”, kas ieguvis uzņēmuma “Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Zemgales kultūras programmas finansiālu atbalstu. Kopš jūlija vidus vairākās sestdienās meistaru vadībā lakatus auda dāmas no Skrīveriem, Aizkraukles, Aizkraukles pagasta, Kokneses, Sērenes, Jaunjelgavas, Krapes, Zaubes un Pierīgas. Aušanas meistarklases vadīja vienas no labākajām audējām Latvijā, Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” nopelniem bagātās meistares Vēsma Bērziņa, Skaidrīte Zakule, Maruta Laufmane, Ingrīda Krūmiņa, Antra Cifersone un Elita Gailīte-Grauduma.


Projekta vadītāja Baiba Vaivare atzīst: “Ir sajūta, ka visi labie gari stāvējuši klāt, lai palīdzētu procesam notikt. Meitenes tik ļoti gribēja pašas savām rokām noaust lielos lakatus, no viņām staroja tāda apņēmība! Es jau sākumā zināju: te tiešām būs!”


Par to, ka viņām lieliski izdevās, varēja pārliecināties ikviens, kurš saulainajā oktobra pēcpusdienā bija Vīgantes parkā, kur dāmas devās goda parādē, atrādot savu veikumu. Skatītāji ar sajūsmu un aplausiem novērtēja krāšņos lakatus. Tādu vajagot katrai latviešu sievietei, ne tikai siltumam, bet šāds lakats liekt iet lepni paceltu galvu – atzīst pašas projekta dalībnieces.


Dāmas šajā dienā iepazina arī Vīganti, devās uz Sēlpili un uzkāpa Daborkalna skatu tornī, rudens vējā vēlreiz pārliecinoties, cik pašu austajā lakatā ir silti.


Savukārt tie, kas tuvākajā laikā viesosies Vīgantē, latvisko lielo vilnas lakatu izstādi var apskatīt Staburaga saieta nama izstāžu zālē, kur redzami Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” dalībnieču austie lakati. Izstāde skatāma līdz 20. novembrim, un tajā skatāmos lakatus var arī iegādāties.


Elita Brovackas foto