Virtuvē
Gards plūmju pīrāgs
● 100 gramu margarīna vai sviesta, ● glāze cukura, ● 8 ēdamkarotes (ar kaudzi) miltu, ● 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes, ● 2 olas, ● 10 gramu cepamā pulvera, ● 15 stingras plūmes, ● vaniļas cukurs, ● pūdercukurs apkaisīšanai.
Šo sulīgo un smaržīgo pīrāgu gan izcepu jau pagājušajā sezonā, bet vēl nebiju “atrādījusi”. Taču pīrāgs ir vienkārši pagatavojams, un plūmes veikalos arī ir nopērkamas, tādēļ to izcept un baudīt ir iespējams vēl šoruden. Mīkstu sviestu rūpīgi saberzu ar cukuru, piemaisīju olas. Miltus izsijāju kopā ar cieti, cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Sviesta un miltu maisījumus sajaucu kopā un izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā nelielajā veidnē ar noņemamo gredzenu. Plūmes nomazgāju, apsusināju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu tām kauliņus. Plūmju pusītes sagriezu daiviņās un izkārtoju apļos virs mīklas. Cepu pīrāgu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūšu, pēc tam atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
Krāsainie salāti ar krabju nūjiņām
● 200 gramu krabju nūjiņu, ● 2 tomāti, ● saldais pipars, ● ķiploka daiviņa, ● 50 gramu siera, ● majonēze, sāls.
Tomātus un saldos piparus, kas, ideālā variantā, vēl ir no pašu dārza, kā arī tirgū vai veikalā iegādātus, papildinot ar dažām citām sastāvdaļām, varam izmantot gardu, sātīgu, krāsainu un svaigu salātu pagatavošanai. Krabju nūjiņas sagriezu salmiņos, dažādu nokrāsu tomātus — vispirms četrās daļās, tad izņēmu sēkliņas un mīkstumu arī sagriezu salmiņos. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves, pāris ķiploka daiviņas sasmalcināju spiedē. Mazos saldos pipariņus — sarkano un dzelteno — atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs. Visas salātiem paredzētās sastāvdaļas sajaucu, garšai piekaisot arī mazliet sāls, un pirms celšanas galdā samaisīju ar majonēzi. Te labi iederējās arī svaigu diļļu zaļumi.
Gaļas bumbiņas ar “noslēpumu”
● 300 gramu maltas cūkgaļas, ● ola, ● sīpols, ● sāls, ● pipari, ● siers “Mozzarella mini”, ● rīvmaize, ● augu eļļa;
Mērcei. ● 100 — 150 mililitru ūdens, ● ēdamkarote tomātu pastas, ● ēdamkarote skābā krējuma, ● sāls.
Šādas bumbiņas ir vienkārši pagatavojamas un baudāmas gan siltajā ēdienā ar kādu no iecienītajām piedevām, gan arī kā uzkoda. Maltajai gaļai, te labi varam izmantot arī jaukto — liellopa gaļu kopā ar cūkgaļu, pievienoju olu, smalki sakapātu sīpolu un garšvielas. Ja masa šķiet pašķidra, varam piekaisīt arī mazliet miltu vai mannas. Visu labi sastrādāju un no gaļas saviļāju bumbiņas, pēc tam tās saplacināju un katrai vidū “paslēpu” pa mazajai siera “Mozzarella” bumbiņai. Kopumā no šī maltās gaļas daudzuma ieguvu 12 apaļas pildītās kotletītes. Tās vēl apviļāju rīvmaizē un cepu no visām pusēm līdz gatavībai pannā ar uzkarsētu augu eļļu. Šī varētu derēt kā uzkoda. Taču šoreiz pagatavoju arī mērcīti. Šim nolūkam bļodiņā ūdenī izšķīdināju tomātu mērci un skābo krējumu, piekaisot arī mazliet sāls. Šo maisījumu pārlēju frikadelītēm pannā, samazināju plīts karstumu un zem vāka visu kopā pasautēju vismaz piecas minūtes. Šādu ēdienu, pēc izvēles, varam pagatavot arī cepeškrāsnī — bumbiņas vispirms 180 grādu temperatūrā pacep 15 minūtes, tad pārliet ar tomātu sulu vai mērci un cept vēl apmēram pusstundu.
Kabaču un citu dārzeņu zupa ar kausēto sieru
● 1,5 litri ūdens, ● 100 gramu kausētā siera, ● neliels kabacītis, ● saldais pipars, ● burkāns, ● 2 kartupeļi, ● ķiploka daiviņa, ● ēdamkarote sviesta, ● dilles, ● malti melnie pipari, ● sāls.
Kad laiks kļūst drēgnāks, arvien vairāk rodas vēlme arī pēc tā sauktā pirmā ēdiena — siltas un gardas zupiņas, par ko vasaras karstumā reizēm bijām pat piemirsuši. Precīzi pie receptes gan nepieturoties, izvārīju pilnu katliņu šādas samērā vienkāršas zupas, un to rudens ražas laikā iespējams pagatavot ikvienam, lai sasildītos un spēcinātos turpmākajai dienai.
Vispirms labi nomazgāju un nomizoju vairākus kartupeļus, pāris burkānu un nelielu kabacīti, sarkano saldo piparu iztīrīju no sēkliņām. Kabaci un kartupeļus sagriezu vidēja izmēra kubiņos, burkānus — pusripiņās, bet saldo piparu — strēmelītēs. Nomizoju arī pāris nelielu sīpolu un sagriezu pusgredzenos. Pannā ar sviestu vispirms apcepu sīpolus, tad pievienoju burkānus un cepu apmēram piecas minūtes. Pēc tam pieliku pārējos sagrieztos dārzeņus un sautēju visu kopā, ik pa laikam apmaisot, nepilnas desmit minūtes. Apceptos dārzeņus pārliku katlā ar uzvārītu ūdeni un vēlreiz uzvārīju. Uz vidējas uguns apmaisot visu turpināju vārīt vēl vairākas minūtes, pēc tam pievienoju kausētā siera kārbiņas saturu un maisīju, līdz tas izkusis. Notīrīju un spiedē sasmalcināju pāris ķiploka daiviņas un arī piejaucu zupai. Piekaisīju sāli un piparus, cik šķita vajadzīgs, un visu vēl vairākas minūtes pavārīju līdz gatavībai. Visbeidzot piekaisīju sasmalcinātas svaigas dillītes un nocēlu katlu no uguns. Pirms liešanas šķīvjos zupai vēl ļāvu zem vāka minūtes desmit nostāvēties. Labu apetīti!
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra