Staburags.lv ARHĪVS

Izglītotās valstīs stāv rindā pēc vakcīnām, Latvijā — pēc banāniem

Ginta Grincēviča

2021. gada 13. oktobris 16:22

149
Izglītotās valstīs stāv rindā pēc vakcīnām, Latvijā — pēc banāniem

Pēdējo mēnešu laikā strauji augusi antivakseru agresija pret mediķiem, skolotājiem un likumsargiem. Lielākoties tās bijušas naida vēstules, dažos gadījumos — mēģinājumi fiziski izrēķināties.

Man laikam paveicās, antivakseris, kas izrādīja interesi par kādu manu rakstu, šķiet, bija mier­mīlīgs, lai gan neliegšos — bija neomulīgi. Viss sākās ar dīvainu telefona zvanu, savienojums izveidojās, bet neviens ar mani nerunāja. Sekoja visai asas īsziņas ar dažādiem pārmetumiem. Kad likās, iestājies miers, e-pastā “iekrita” kārtējā ziņa no svešinieka, šoreiz vakcinācijas pretinieks norādīja izdomātu vārdu un uzvārdu, cik mācēdams, atvainojās par īsziņu stilu. Satraukums mazinājās pēc izteikumiem: “Ja atklāšu, kas man zināms publiski, tad man būs jācīnās ar lielvalstīm”, kā arī astoņi punkti, kuros tiek uzskaitīti visai uzjautrinoši vakcinācijas mērķi, raugoties no antivakseru viszinošā viedokļa.

Iespējams, pasteidzos, personu nodēvējot par antivakseri, pastāv liela iespēja, ka cilvēkam vienkārši ir veselības problēmas. Ne jau visi vakcīnas pretinieki ir metami vienā maisā. Taču tieši šādi kadri, kas izplata absurdas muļķības, rada vislielāko kaitējumu tai sabiedrības daļai, kas minstinās vakcinēties.

Attīstītās un izglītotās valstīs cilvēki stāv rindā pēc vakcīnām, Latvijā — pēc banāniem. Statistikas portālā www.statista.com apkopota informācija par vakcinācijas aptveri Eiropā. Dati 7. oktobrī liecina, ka esam sestie no beigu gala. Šī iemesla dēļ nevaram salīdzināt situāciju Latvijā ar ierobežojumiem citās valstīs, kur vakcinācijas aptvere ir būtiski lielāka.

Valdības lēmums, kas noteic, ka vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta atsevišķās nozarēs, kā arī ārkārtas situācijas izsludināšana un nosacījumi par darba saglabāšanu vakcinētajiem bija iemesls garajām rindām pie vakcinācijas punktiem pēdējās dienās. Dzirdot par to, kāds noslogojums ir medicīnas nozarē, jāsecina — karā visi līdzekļi labi. Joprojām turpinās cīņa ar dezinformāciju un populismu, ko daži izmanto sava prestiža celšanai. Populisti, kas vāc vakcinācijas pretinieku balsis, nosoda pašreizējos ierobežojumus, norāda uz kļūmēm un neprecizitātēm, bet nepiedāvā risinājumu! Spalvas tiek spodrinātas, neko nedarot.

Es neatbalstu visus valdības lēmumus, daži ierobežojumi ir pretstatā ar manu pārliecību, saprotu tikai to, ka esošajā situācijā valdība ir bezspēcīga un nākas pieņemt nepopulārus lēmumus.

Trīs mēnešus izsludinātā ārkārtas situācija valstī mani vairs nebiedē. Apjukums bija pirmajā reizē, tagad zinu, ko gaidīt. Mēs jau bijām šādā situācijā, cerams, ka no pieredzes mācīsimies.