Staburags.lv ARHĪVS

Rūgtā statistika

Ināra Sudare

2021. gada 8. oktobris 06:17

33
Rūgtā statistika

Atkal esam iekļuvuši rekordistos — Latvija saslimstības ziņā Eiropā jau otrajā vietā. Turklāt sliktāka situācija ar vīrusa izplatību radusies Eiropas mazāk vakcinētajā daļā; tiek prognozēts, ka mēneša beigās saslimstība var sasniegt pat 3400 gadījumus dienā. Pilnu vakcinācijas kursu nav izgājusi pat puse Latvijas iedzīvotāju. 

Kamēr neesi pats saslimis vai kāds tuvinieks, var tēlot antivakseri,  apsmadzeņot visādas sa­zvērestības teorijas un visas pasaules vakcinētos saukt par muļķiem, bet  pats  sevi uzskatīt par nemirstīgo Kaščeju. Saistībā ar to man prātā divas sarunas. Kāds pārliecināts antivakseris divas nedēļas pirms nokļūšanas slimnīcā teica: zini, tas kovids tomēr ir bīstama un viltīga slimība, es izrunājos ar ārstiem, un viņi mani par to  pārliecināja. Kad sāksies potēšana, noteikti iešu. Diemžēl viņš nepaspēja un no slimnīcas vairs neatgriezās. Savukārt paziņa, kura ļoti maz kontaktējās ar cilvēkiem, gāja biežās pastaigās gar jūru un “noķēra” kovidu, vairāk nekā mēnesi pavadīja slimnīcā. “Ja tu zinātu, cik tā ir briesmīga sajūta, kad tev nav, ko elpot, un tavs vienīgais glābiņš ir elpināšanas aparāts,” viņa teica. Paziņai gan palaimējās, jo atgriezās mājās, bet diemžēl daudziem bieži vien elpināšanas aparāts ir pēdējais, ko cilvēka labā var izdarīt. 

Protams, vakcīna nepasargā no slimības, bet, ja saslimstības rādītāji aug, ir jāpieņem kādi ierobežojumi, dažkārt pat stulbi, jo tauta jau arī nav pārāk gudra. Taču jebkurš saprātīgs lēmums atvieglo slimnīcu darbu. Politiķiem vairāk vajadzētu ieklausīties mediķu teiktajā, piemēram, ko saka Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis: “Neredzu citu variantu, kā ieviest ierobežojumus visiem, bet tad, kad būs apturēts straujais Covid-19 kāpums, tad vakcinētajiem būtu absolūtas priekšrocības atgriezties aktīvajā dzīvē. Pašlaik ir nepieciešami nopietni politiski lēmumi. Vēl vienas nedēļas infekcijas izplatības kāpums novedīs pie pilnas katastrofas.” Valsts operatīvā medicīniskā komisija ceturtdien nolēma Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtējo situāciju, papildu ierobežojumi pagaidām nav ieviesti.

Un pagaidām nekas labāks, kas kaut nedaudz ierobežotu viltīgo vīrusu, nav izdomāts. Priecē, ka to saprot arī daļa pedagogu, jo pēdējās nedēļās strauji aug vakcinēto skaits, kas pārsniedz jau 70 procentu.