Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Marinēti cāļu stilbiņi

Sastāvdaļas: ● kilograms cāļu stilbiņu bez locītavas, ● 200 mililitru gāzēta minerālūdens, ● 10 ēdamkarotes sojas mērces, ● ēdamkarote balzametiķa, ● 6 ēdamkarotes augu eļļas, ● 6 ķiploka daiviņas, ● sāls, ● paprika un citas garšvielas, ● svaigs rozmarīns.

Stilbiņi izdevās ļoti sulīgi un gardi, jo noslēpums ir marinādē. Lai to pagatavotu, rūpīgi samaisīju minerālūdeni kopā ar sojas mērci, balzametiķi, eļļu un spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem. Gaļu ar koka iesmiņu vēl sabakstīju, lai labāk iemarinētos, tad liku sagatavotajā šķidrumā. Ja ir iegādāts vai izaudzēts, marinādē esošajiem stilbiņiem vēl varam pārlikt svaigu rozmarīna zariņu. Tā tos varam atstāt no trim līdz desmit stundām. Nekas slikts nenotiks, ja gaļu iemarinēsim iepriekšējā vakarā, bet cepsim nākamajā dienā, tikai siltā vietā gan tad nevajag to atstāt.

Pirms cepšanas samaisīju sāli ar paprikas pulveri un citām kaltētajām garšvielām, kas paredzētas putnu gaļas ēdieniem. Stilbiņus izņēmu no marinādes, apsusināju un ierīvēju ar šo garšvielu maisījumu, pēc tam izkārtoju tos veidnē un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, ik pa laikam aplaistot ar marinādi, apmēram 50 minūtes.

Svaigu gurķu salāti ar tunci

Sastāvdaļas: ● kārbiņa tunča savā sulā, ● 2 svaigi gurķi, ● 3 cieti vārītas olas, ● ķiploka daiviņa, ● sīpolu lociņi, ● 2 ēdamkarotes skābā krējuma, ● sāls, ● pipari un citas garšvielas pēc izvēles.

Reizēm no veikala atnesam mājās arī to, pēc kā nemaz neesam gājuši, piemēram, zivju konservus par “draudzīgām” cenām — gan jau saimniecībā noderēs! Taču, kad nepieciešams ātri pagatavot gardus salātus vakariņām vai pat svētku galdam, tos varam labi izmantot. 

Nomizotus svaigos gurķīšus un nolobītas vārītās olas, tāpat arī sīpolu lociņus sagriezu un liku bļodiņā. Konservētajam tuncim nolēju šķidrumu, zivi sasmalcināju un pievienoju tiem traukā. Vēl tikai atlika pielikt spiedē sasmalcinātus ķiplokus, piekaisīt garšvielas, piemaisīt skābo krējumu un — sātīgi salāti gatavi! Ja izmantojam tunča konservus ar eļļas piedevu, varam izmantot tos ar visu eļļu un skābo krējumu nepievienot, tādējādi iegūstot atkal citādāku maltīti. Tiesa gan, labāk šādus salātus apēst uzreiz, jo svaigie gurķi mēdz atsuloties.

Olu kultenis “Bērnības atmiņas” 

Sastāvdaļas: ● 4 olas, ● glāze piena, ● kūpināta gaļa, ● pipari, ● sāls, ● sīpolu lociņi.

Šis ir ēdiens, kas prātā palicis jau kopš bērnības. To savulaik vecmamma laukos sauca arī apvidvārdā — par pontagu. Arī vēl tagad, kad nepieciešams ātri tikt pie siltas un sātīgas maltītes, to gatavoju. 

Lai to baudītu, sastāvdaļu daudzumu izvēlos, kā saka, “uz aci”. Piemēram, šoreiz kulteni pagatavoju no četrām olām, izmantojot arī žāvēto gaļiņu. Taču bez tās varam iztikt, pannu tikai mazliet ietaukojot. Pannā apcepu smalki sagrieztu kūpinātu cūkgaļu. Olas, baltumus un dzeltenumus kopā, bļodā ar dakšiņu saklapēju, pievienojot sāli un piparus. Pielēju pienu un labi samaisīju. Jo piena vairāk, jo kultenis būs šķidrāks, mazākais daudzums — ēdamkarote piena uz olu, taču tad iegūsim gandrīz vai omleti. Tā kā man kultenis labāk garšo sulīgāks, olām pielēju vismaz glāzi piena gan.

Lēju sakultās olas ar pienu pannā pie apceptās gaļiņas un karsēju, ik pa laikam apmaisot, līdz olas sāka recēt un veidojās kunkuļi. Visu pavārīju, lai ēdiens atsulojas un suliņa kļūst dzidrāka. Pēc tam pārkaisīju sasmalcinātus sīpolu lociņus. Varbūt šis ēdiens iegaršosies arī jums.

Smūtijs ar ogām, banāniem un čijas sēkliņām

Sastāvdaļas: ● 500 mililitru kefīra, ● banāns, ● 50 gramu melleņu, ● 50 gramu aveņu, ● ēdamkarote čijas sēklu, ● 2 ēdamkarotes grauzdētu pārslu.

Kamēr vēl ir kāda svaigā odziņa, laiks atkal pagatavot veselīgu smūtiju. Nu jau tie arī man ir iegaršojušies. Kādu izvēlēties šoreiz?
Tā kā čijas (sarunvalodā gan vairāk sastopams nosaukums “čia”, arī uz iepakojuma tā bija rakstīts, tomēr valodnieki ieteikuši lietot “čija”) sēkliņas nu man bija, atradu recepti, kur vēl tās varēju izmantot. 

Sēkliņas pārlēju ar kefīru, samaisīju un atstāju ledusskapī pa nakti, lai uzbriest. Mellenes, avenes un nomizotu banānu sablendēju. Pielēju kefīru ar sēkliņām un visu vēlreiz saputoju. Tad smūtiju salēju glāzēs un rotāju ar ogām un grauzdētām auzu pārslām. Garšīgi!