Staburags.lv ARHĪVS

“Ērberģietes” tiekas ar slaveno stāstnieci Līgu Reiteri

Žanna Miezīte

2021. gada 6. oktobris 17:08

326
“Ērberģietes” tiekas ar slaveno stāstnieci Līgu Reiteri

Biedrības “Ērberģietes” sievas vienmēr centušās apgūt ko jaunu, gan iesaistoties dažādos projektos (šovasar “Ērberģietes” realizē trīs palielus projektus, vēl divus ir iesniegušas, gaida rezultātus), gan tiekoties reizi mēnesī un uzaicinot ciemos kādu interesantu personību. Oktobra sākumā pie Mazzalves aktīvajām dāmām viesojās Līga Reitere ar meistarklasi par ārstniecības receptēm mājražošanā..

Zāļu sieva, stāstniece un pirtniece no ventiņiem Līga Reitere runā tikai par veselību un veselīgu dzīvošanu. Domas par kaitēm viņa nelaiž savā galvā. Laba dzīvošana ir, kad cilvēka domās priekšplānā ir prieks un veselība – pat ja viss nav ideāli.Šī izvēršas par visai neparastu sarunu. Tās laikā nokļūstam rudenīgās dažādu sažāvētu augu smaržās. Kamēr ūdens peldē uzsildītā eļļā ievelkas dažādas zālītes, runājam par to, kas vajadzīgs, lai cilvēks uzturētu sevi formā – labs miegs, svaigs gaiss, smiekli, labs ēdiens. Visu Līga stāsta kā rotaļājoties – ar jokiem, atmiņā paliekošiem tautas izteicieniem. 

Gatavojam dušas skrubīšus, ārstniecisku augu eļļas skaistumkopšanai, kopā mācāmies tos labumus pareizi iemasēt sev rokās, skaļi dziedam un uzkožam vēl pa kādai karotei skuju, kas samaltas iemaisītas medū. Brīžiem Līga laiž pa ventiņam, un tad ir grūti teikto saprast. Ir jautri, skan smiekli. Laiks skrien nemanot. Tādam no dabas un tradīcijām atrautam cilvēkam vispār var būt grūti Līgu saprast, bet varbūt tieši tāpēc ir cilvēki, kas vēlas dzirdēt slaveno zāļu sievu, piedalīties viņas vadītajos pasākumos, nodarbībās, jo Līga meistarīgi apvieno senās latviešu tautas tradīcijas, zināšanas par dabu, ārstniecības augiem, pirti, valodu ar mūsdienīgo zināšanu un vajadzībām.