Staburags.lv ARHĪVS

Labs aveņu ražas gads

Labs aveņu ražas gads

Lielas, saldas un sulīgas. Kas tas ir? Šajā gadalaikā — rudens avenes. Laba to raža padevusies secietes Ritas Trokšas dārzā. 

Rita jau deviņus gadus ir seciete un ar ģimeni dzīvo vīra vecāku mājās “Baltmaņos”. “Bērni bija mazi, gribējās darīt vēl kaut ko. Kāda sieviete audzēja avenes un lēti pārdeva stādus,” stāsta Rita. Lauks bija brīvs, un tā savam priekam iestādījusi, kā pati saka, četrās vadziņās rudens avenes. Ar to “āķis bija lūpā”, un katru gadu stādījumus papildināja par vēl vienu vagu. Tagad gardās rudens ogas aug sešās vagās, katra 50 m gara. Secietes dārzā aug četru šķirņu rudens avenes: ‘Polka’, ‘Sokolica’, ‘Marovilla’ — jauna šķirne ar lielām ogām. Pēdējās ir grūti nolasīt, jo sadrūp, tām nepieciešams noķert īsto brīdi.  Atsevišķi iedēstītas ir rudens avenes ar dzeltenas krāsas ogām. 

Pagaidām tiek galā pašu spēkiem. Avenes nav no tiem augiem, kuras pietiek tikai iestādīt un gaidīt ražu. Tās vajag apgriezt, ravēt, laistīt, mēs­lot. Pagaidām tiek galā pašu spēkiem, jo Ritai palīdz visa ģimene. Lai iegūtu labu ražu, svarīga ir laistīšana, ko nedrīkst iekavēt. Te stādījumiem pietiekamu mitrumu nodrošina ar pilienveida laistīšanas sistēmu, ko ierīkojis Ritas dzīvesbiedrs. Dēls palīdz appļaut. Ravēt talkā nāk vistas, kurām ļoti patīk kašņāties pa mēslotajām vagām. 

Atšķirībā no meža avenēm mīnuss ir tas, ka dārzā augušās nav tik aromātiskas, tomēr tām nav tārpu. “Šogad labs ražas gads,” apmierināta teic seciete. Taču vēsais laiks dara savu un ilgi vairs ar ogām nelutinās.