Staburags.lv ARHĪVS

Personas aizskaršana nav viedokļa paušana

Ginta Grincēviča

2021. gada 21. septembris 08:28

85
Personas aizskaršana nav viedokļa paušana

Laikraksta “Staburags” 17. septembra numurā bija publicēta informācija, ka divām piketētājām piemēro 30 eiro naudas sodu. Jau iepriekš informējām, ka pēc 14. augustā notikušā piketa Aizkrauklē, kurā iedzīvotāji pauda viedokli par brīvprātīgu vakcināciju pret Covid-19, Valsts policija sāka piecus administratīvā pārkāpuma procesus par individuālu un nesaskaņotu piedalīšanos piketā. Šī policijas sniegtā informācija piesaistīja lielu uzmanību, cilvēki neslēpa sašutumu un dalījās ar viedokli dažādās platformās.

Portālā “Staburags.lv” kāda lasītāja nekaunējās paust visnotaļ aizskarošu komentāru, veltītu vairākiem policistiem. Portāla redaktorei nācās to dzēst, ieraksts bija cieņu aizskarošs un apmelojošs. Tieši šādas rīcības dēļ savulaik nācās pieņemt lēmumu un laikraksta mājaslapā komentārus var rakstīt tikai reģistrētie lietotāji. Kamēr portālā komentāri pieklusa, ar pavisam citu intensitāti cilvēki labprāt dalās savās domās sociālajā vietnē Facebook.com “Staburaga” lapā. Vārda brīvība nav zudusi, tomēr to vajadzētu prast izmantot. Nevajag jaukt viedokli ar lētu apsaukāšanos un goda aizskaršanu. Drosmīgi spļaut žulti otra virzienā visbiežāk cilvēki ir spējīgi, vien saglabājot anonimitāti. Vārda brīvības jēdzienu daži aptraipa, pārvēršot to par huligānismu internetā. Pat ja tas tiek darīts atklāti, neslēpjot savu identitāti, ar to nav jālepojas. Personas aizskaršana nav viedokļa paušana, tā ir banāla apsaukāšanās. 

Mums, letiņiem, pēc vārda kabatā nav jāmeklē, mācībstundas, kā taktiski ar skaistiem vārdiem noriet otru, nav jāpasniedz. Twitter.com un komentāri Facebook.com parāda, cik radoši cilvēki var būt. Nav nepieciešams izmantot vārdu “stulbenis”, ja var daudz graciozāk likt apšaubīt indivīda spriestspēju, piemēram, gaisma pārvietojas ātrāk nekā skaņa, tieši tāpēc jūs likāties gaišs, līdz runājāt. 

Visā šajā stāstā svarīgi arī atdalīt personu no profesijas. Piemēram, dēlam mācu, ka neviens bērns nav slikts, slikta reizēm var būt rīcība, uzvedība. Tāpat arī šajā protestētāju sodīšanas lietā man cilvēcīgi ir žēl policijas darbinieku. Pasākums tika translēts tiešraidē, tādās reizēs ir grūtāk pievērt acis uz pārkāpumiem, lai cik smieklīgi tie šķistu. 

Mēs esam svētīti ar iespēju paust savu nostāju, gan publiski uzstājoties auditorijas priekšā, kā to dara cilvēki protesta akcijās, komentējot visu un jebko sociālajos tīklos, vai vienkārši pļāpājot ar kolēģi pie tējas tases. Svarīgi ievērot ētikas normas. Vārda brīvība nav sinonīms verbālajai caurejai. Mētājoties ar nepamatotiem vai aizskarošiem izteikumiem, var nākties par sacīto atbildēt. Anonīmo komentētāju IP adrese tiek piefiksēta, lai gan daudz efektīvāka šajā reizē būtu vecā labā mutes mazgāšana ar ziepēm.