Virtuvē
Kabaču lečo ar ķiplokiem ziemai.
Sastāvdaļas: ● 3 kilogrami kabaču ● 5 sarkanie saldie pipari ● 2 asie pipariņi ● 2 galviņas ķiploku ● glāze augu eļļas ● glāze cukura ● ½ glāzes 9% etiķa ● 2 ēdamkarotes sāls ● 500 mililitru tomātu pastas
Nu jau katru rudeni ziemas krājumiem gatavoju arī salātus, kuru sastāvā noteikti ir kabači. Šoreiz šo universālo dārzeni savārīju kopā ar saldajiem pipariem — tas bija arī ātrāk un vienkāršāk, jo, pēc šīs receptes vadoties, nebija vēl ne sīpoli jāmizo, ne burkāni jārīvē.
Kabačus nomazgāju, nomizoju un izņēmu tiem sēklas, jauniem kabacīšiem tās varam arī atstāt. Sarkanos saldos piparus iztīrīju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs, tāpat — arī kabačus, lai to svars būtu trīs kilogrami. Asie pipariņi bez sēkliņām un ķiploki kopā jāsablendē vai jāsasmalcina. Sagatavotos dārzeņus samaisīju ar pārējām paredzētajām sastāvdaļām un, reizēm apjaucot, atstāju atsuloties un ievilkties vairākas stundas, ieteikts — vismaz trīs. Tā kā dārzeņus mizoju un griezu jau vēlā vakarā, tos pabeidzu gatavot nākamās dienas rītā. Tad liku katla saturu uzvārīties un uz mazākas uguns turpināju vārīt apmēram 40 minūtes. Pēc tam salātus izliku cepeškrāsnī izkarsētās burkās un aizvākoju ar noplaucētiem vāciņiem. Burkas apvērsu otrādi, sasedzu un atstāju līdz pilnīgai atdzišanai. No šīm izejvielām ieguvu sešas piepildītas 0,7 litru tilpuma burciņas, kā arī vēl nedaudz palika nogaršošanai.
Mīklā ceptu kabaču uzkoda “Rudens krāsas”.
Sastāvdaļas: ● 2 nelieli kabacīši ● ēdamkarote miltu ● 3 — 4 ēdamkarotes Korejas burkānu ● tējkarote sezama sēklu ● malti melnie pipari ● sāls
Mīklai un cepšanai: ● glāze gāzētā minerālūdens ● glāze miltu ● sāls ● augu eļļa
Kabačus esmu iecienījusi to daudzveidīgā pielietojuma dēļ, jo no tiem iespējams pagatavot daudz gardu ēdienu. Tos liekam klāt gan zupās, gan izmantojam dažādos otrajos ēdienos un salātos ziemas krājumiem, no tiem vārām ievārījumus un cepam pat saldos pīrāgus. Šajā receptē gan vairāk piesaistīja tieši mīkla, jo tās sastāvā ieteikts minerālūdens — kāda tā būs? Aizsteidzoties notikumiem priekšā, — garoziņa izdevās kraukšķīga un garda. Pat tikai no panējumam paredzētās mīklas vien varētu plāceņus cept, ja nekā cita tobrīd nebūtu mājās...
Kabacīšus nomazgāju un sagriezu apmēram centimetru biezās ripiņās, šoreiz gan tos arī nomizoju, jo biju atnesusi no veikala. Uzkaisīju tiem mazliet sāls un piparu. Panējumam samaisīju tikai ledusaukstu minerālūdeni kopā ar miltiem un šķipsniņu sāls, olas te nebija vajadzīgas. Kabaču ripiņas vispirms apviļāju miltos, pēc tam iemērcu mīklā un cepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai. Saceptos kabačus izliku uz šķīvja, pārklāju ar smalkāk sagrieztiem Korejas burkāniem un pārkaisīju ar sezama sēkliņām. Gardā uzkoda gatava!
Ar sieru un aveņu ievārījumu pildītas maizītes.
Sastāvdaļas: ● 8 tostermaizes šķēlītes ● 2 olas ● 2 ēdamkarotes piena ● 2 tējkarotes cukura ● kanēlis garšai ● 4 tējkarotes aveņu ievārījuma ● 60 gramu siera
Kad kārojam kaut ko gardu, dažādu veikalā pirktu našķu vai kūciņu vietā varam paši izcept neparastākas saldās siermaizītes. Olas, cukuru, pienu un kanēli samaisīju kopā. Sieru sarīvēju uz vidēji rupjas rīves. Uz vienas maizes šķēlītes izliku daļu rīvētā siera, virsū — biezu aveņu ievārījumu, to savukārt pārkaisīju ar sieru un pārsedzu ar otru maizes šķēlīti. Pildīto maizīti no abām pusēm apmērcēju olu un piena maisījumā un, arī no abām pusēm, apcepu pannā ar uzkarsētu eļļu. Tā pagatavoju vairākas gardās maizītes. Pēc vēlēšanās — pilnai laimei — tās vēl varam apkaisīt ar pūdercukuru.
Mērcē sautēta cūkgaļa ar dārzeņiem.
Sastāvdaļas: ● kilograms cūkgaļas ● 2 burkāni ● 2 sīpoli ● liels sarkanais saldais pipars ● pētersīļu zaļumi ● skābais krējums ● majonēze ● sāls un pipari
Šī ir samērā vienkārša recepte, un daudz pūļu šāda ēdiena pagatavošana neprasīja — bija tikai jāsagriež visas paredzētās sastāvdaļas (proporcijas, protams, varam arī mainīt) un jāsautē līdz gatavībai.
Cūkgaļu, šoreiz šķiņķi, sagriezu palielos gabaliņos un jau liku katlā. Notīrītus dārzeņus arī sagriezu un savukārt izvietoju virs gaļas. Pievienoju tiem attiecībā 50/50 samaisītu skābo krējumu ar majonēzi, piekaisīju sāli un piparus. Liku katlu uz plīts un pielēju tur vēl arī nedaudz ūdens. Ja esam mērču cienītāji, to varam pieliet vairāk, tādējādi sautējums būs šķidrāks. Kad katla saturs uzvārījās, gaļu ar dārzeņiem zem vāka sautēju uz mazākas uguns, līdz tā kļuva mīksta. Visbeidzot ēdienam pievienoju arī sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra