Staburags.lv ARHĪVS

Viesītē norisināsies 10. Sēlijas kongress

Jānis Dimitrijevs

2021. gada 8. septembris 10:37

215
Viesītē norisināsies 10. Sēlijas kongress

2021. gada 11. septembrī Viesītes kultūras pilī tiek organizēts 10. Sēlijas kongress. Kongresu organizē vēsturiskās Sēlijas asociācijas biedri, turpinot akadēmiķa Jāņa Stradiņa un citu Sēlijas entuziastu izloloto Sēlijas asociācijas ideju un tās organizēto Sēlijas kongresu tradīciju.


Pirmajā kongresa daļā paredzēti lasījumi par Sēlijas vēsturiskās zemes aktualitātēm. Profesors Pēteris Stradiņš un bijušās Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētājs Arvīds Kviesis uzstāsies ar lasījumu par Sēliju vēstures griežos, kā arī Sēlijas asociācijas izveidi un Sēlijas kongresu nozīmi ceļā uz vēsturisko zemju atzīšanu. Tam sekos LU docenta, Valsts prezidenta padomnieka tiesību politikas jautājumos Jāņa Plepa lasījums par Sēliju Latviešu vēsturisko zemju likumā, kā arī Valsts Heraldikas komisijas pārstāvju – vēstures profesora Armanda Vijupa un mākslas vēsturnieces Ramonas Umblijas stāstījums par valsts simbolu veidošanas principiem un Sēlijas vēsturiskajiem simboliem. Biedrības “Sēlijas salas” pārstāves Daina Alužāne un Ieva Jātniece runās par lauku kopienu nozīmi Sēlijas atpazīstamības un identitātes veidošanā. Pirmā kongresa daļa tiks noslēgta ar Latviešu Vispārējo Dziesmu svētku virsdiriģentes, Jēkabpils apriņķa koru virsdiriģentes Agita Ikaunieces - Rimšēvičas lasījumu par Sēlijas identitāti amatiermākslā.

Otrajā kongresa daļā tiks diskutēts par Sēlijas asociācijas darbības atjaunošanu un to, kā jaunā Latviešu vēsturisko zemju likuma kontekstā koordinēt Sēlijas iedzīvotāju, sabiedrisko organizāciju un pašvaldību sadarbību Sēlijas izaugsmei. Paredzams, ka kongresa laikā tiks pieņemts memorands par Sēlijas asociācijas darbības atjaunošanu un kongresa rezolūcija.


Pasākums tiks rīkots drošajā jeb “zaļajā” režīmā, tādēļ apmeklējot pasākumu klātienē (Viesītes kultūras pilī), būs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā. Tiks nodrošināta kongresa tiešsaistes pārraide, kas būs pieejama šeit:

Tiešraidei varēs sekot līdzi arī www.facebook.com/jekabpilslaiks, Vidusdaugavas TV kanālā, mājas lapā www.vdtv.lv un portālā www.jekabpilslaiks.lv

Pasākuma organizēšanu atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība.