Staburags.lv ARHĪVS

Pēdējais brīdis! Kā mājās iekārtot mācību vietu skolēnam?

.

2021. gada 6. septembris 00:00

44
Pēdējais brīdis! Kā mājās iekārtot mācību vietu skolēnam?

Straujiem soļiem tuvojas jaunais mācību gads, un vecāki steidzas iepirkt visu skolēnam nepieciešamo. Kā ar mācību vietu – vai jau paspējāt to iekārtot? Ja vēl ne, tad Jums noteikti noderēs šie padomi.


Nevis kvantitāte, bet kvalitāte


Lai bērns spētu koncentrēties un mācību process būtu raits, iekārtojot mācību vietu vajadzētu ievērot minimālisma principus. Daudzos gadījumos mācību vietas iekārtošana kļūst par vecāku izklaidi, tiek iegādāti daudz un dažādi aksesuāri, dekorācijas, mēbeles. Tomēr jāatceras par galveno mērķi - tā būs vieta, kas paredzēta mācībām.


Bez daudzām lietām pavisam noteikti var iztikt, svarīgākais attiecībā uz mācībām ir rakstāmgalds un krēsls. Koncentrējieties uz kvalitāti – mēs iesakām atteikties no pilniem mēbeļu komplektiem, taču tā vietā iegādāties mazāk, bet kvalitatīvas mēbeles, kas ražotas no augstvērtīgiem un ilgtspējīgiem materiāliem.

Augumam atbilstošas mēbeles

Lai bērnam būtu patīkami uzturēties mācību vietā, svarīgi, lai mēbeles tiktu pielāgotas bērna augumam. Bērni aug ļoti ātri, tādēļ lieliska opcija ir iegādāties transformējamas mēbeles – galds ar regulējamu augstumu, krēsls ar regulējamu sēdekli un anatomisku atzveltni, kas parūpēsies par pareizu mugurkaula izliekumu.

Ja esat iegādājies galdu, taču saprotat, ka tas bērnam ir par augstu, noteikti noderēs tāds aksesuārs kā kāju vai krēsla paliktnis. Ideālā variantā galda virsmai būtu jāatrodas aptuveni 2-3 cm zemāk par bērna krūtīm, rokām uz galda jāguļ brīvi, mugurai nevajadzētu būt slīpai.

Efektīvs apgaismojums

Lai mācoties bērnam nenogurtu acis, jāparūpējas par efektīvu apgaismojumu – tas jāpielāgo tā, lai nebūtu pārāk blāvs, bet arī ne pārāk spilgts. Ja iespējams, rakstāmgaldu vajadzētu novietot tieši pie loga, tādējādi maksimāli izmantojot dabisko apgaismojumu, savukārt centrālo telpas lampu vajadzētu papildināt ar galda lampu, stāvlampu un nelielām lampiņām gar sienu. Tikai augšējais apgaismojums var kaitēt redzei, tādēļ tas jāizvieto dažādos līmeņos!

Attiecībā uz galda lampu, jāņem vērā, ar kuru roku bērns raksta – ja bērns ir labrocis, lampa jānovieto kreisajā pusē un otrādi. Galda lampā jābūt spuldzei ar baltu matējumu un 60W jaudu, kas nežilbinās acis.

Organizācija

Ņemot vērā, ka bērnistabā atrodas gan atpūtas zona, gan rotaļu zona, gan mācību zona, parasti tajā valda diezgan liels haoss. Lai novērstu šo haosu un parūpētos par to, lai mācību lietas vienmēr būtu viegli pieejamas, vajadzētu izvietot organizatorus – lieliska opcija ir sienas plaukti, kuros izvietotas kastes.

Katrā kastē var izvietot konkrētus priekšmetus, piemēram, tikai rakstāmpiederumus, un pievienot tām atbilstošus marķējumus. Visas mācību lietas vajadzētu organizēt pēc principa ''jo svarīgāks un biežāk lietots, jo tuvāk''.

Noskaņa

Jo ērtāk un labāk bērns jutīsies savā mācību vietā, jo augstāka būs viņa motivācija un produktivitāte, tādēļ ļoti svarīgi ir parūpēties par mācību vietas noskaņu.

Tā kā košas krāsas var ātri apnikt, savukārt tumšas krāsas var ātri nogurdināt, pamatā vajadzētu dot priekšroku neitrālām krāsām, piemēram, pasteļtoņiem, tādiem kā zils, zaļš, violets, to papildinot ar bērnam piemērotiem aksesuāriem, piemēram, globusu, magnētisko tāfeli, gleznu, Šādu interjeru ar laiku pavisam vienkārši varēsiet pielāgot bērna vecumam.


Pirmā mācību diena jau tepat aiz stūra, taču neesat paspējis iekārtot mācību vietu un pašreiz tam trūkst finanšu? Jums var palīdzēt kredītlīnija, ko var noformēt šeit, vai patēriņa kredīts mājoklim no Creamcredit.lv, taču attiecieties pret aizdevumu atbildīgi, pirms tam rūpīgi izvērtējiet savas spējas to godprātīgi atmaksāt!