Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Kabaču torte ar sēnēm

Sastāvdaļas mīklai. ● 300 gramu kabaču ● 2 olas ● 150 mililitru kefīra ● vismaz 2 ēdamkarotes miltu ● 2 ēdamkarotes augu eļļas ● tējkarote sodas ● sāls.

Pildījumam.● 200 gramu šampinjonu● sīpols● burkāns● augu eļļa● 3 tomāti● 2 — 3 ķiploka daiviņas● 70 gramu siera● majonēze● sāls ● pipari.

Kurš ir teicis, ka tortēm vienmēr jābūt saldām? Arī šī mājiniekiem spēs radīt gardu pārsteigumu un mazus svētkus. Vispirms jāizcep trīs tās kārtas. Kabačus nomizoju, iztīrīju sēklas (tīrsvaram jābūt 300 gramu), sarīvēju, piekaisīju tiem sāli un atstāju minūtes 20 mierā, pēc tam nospiedu sulu. Bļodā sajaucu olas ar kefīru un sāli, piemaisīju nospiestos kabačus. Miltus (to gan man vajadzēja vairāk par norādīto daudzumu) izsijāju un kopā ar sodu piekaisīju kabaču masai, pielēju arī augu eļļu, samaisīju un atstāju mīklu atpūsties 20 minūtes. 22 centimetru diametra ar eļļu ietaukotā pannā izcepu trīs zeltaini brūnas pankūkas.

Sasmalcināju sēnes un sīpolus, sarīvēju burkānus. Tos augu eļļā sacepu, piekaisot sāli un piparus. Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Majonēzi samaisīju ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Sieru sarīvēju. 

Apakšējo kabaču pankūku pārsmērēju ar plānu majonēzes kārtiņu, izlīdzināju pāri pusi saceptā pildījuma un pārsedzu ar tomātu ripiņām. Liku virsū otru izceptās mīklas kārtu, izlīdzinot tai pāri majonēzi, atlikušo pildījumu un tomātus. Pārsedzu ar trešo pankūku, to pārsmērēju ar majonēzi un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Torti rotāju ar saceptām sēnēm, tomātiņiem un zaļumiem. Labu apetīti!

Ērkšķogu un zemeņu zupa ar biezpiena klimpām

Sastāvdaļas zupai. ● litrs ūdens ● 300 gramu ērkšķogu, zemenes ● 100 — 150 gramu cukura ● ēdamkarote kukurūzas cietes

Klimpām. ● 180 gramu biezpiena ● cukurs ● sāls ● milti ● garšvielas

Gurķu un sīpolu salāti tomātu mērcē

Sastāvdaļas. ● 2 kilogrami gurķu ● 2 sīpoli ● 2 nelielas ķiploku galviņas ● 240 gramu tomātu mērces ● 800 mililitru ūdens ● 100 mililitru saulespuķu eļļas ● 100 mililitru etiķa ● 100 gramu cukura ● 2 tējkarotes sāls ● melno piparu graudiņi

Šo garšīgo salātu pagatavošana ziemas krājumiem ritēja veikli. Un šim nolūkam varam izmantot arī lielos un pat pāraugušos gurķus. Tos nomazgāju, nomizoju un sagriezu 0,3 — 0,5 centimetrus biezās pusripiņās. Nomizotus sīpolus sagriezu pusgredzenos, ķiplokus — gabaliņos.

Katlā sajaucu ūdeni, tomātu mērci (pieliku visu 400 gramu burciņas saturu), eļļu, cukuru un sāli. Masu uzvārīju, liku tajā gurķus ar sīpoliem un labi samaisīju. Kad katla saturs atkal uzvārījās, pavārīju visu vismaz 5 — 10 minūtes. Tad pieliku ķiplokus, melno piparu graudiņus, pielēju etiķi, atkal visu labi samaisīju un vārīju vēl vairākas minūtes. Vārījumu izliku izkarsētās burciņās un aizvākoju. Šos salātus pēc tam varot arī nesterilizēt, tikai burciņas labi jāsasedz līdz pilnīgai atdzišanai.

“Sausās” mīklas kūka ar āboliem un biezpienu

Sastāvdaļas. ● vismaz 5 āboli ● 300 — 400 gramu biezpiena ● 160 gramu mannas ● 130 gramu miltu ● ola ● 20 gramu sviesta ● 120 — 200 mililitru saldā krējuma ● 160 gramu cukura ● vaniļas cukurs ● 4 ēdamkarotes pūder­cukura ● 2 tējkarotes cepamā pulvera ● 2 tējkarotes malta kanēļa ● šķipsniņa sāls

Tautas ticējums vēsta, ka no Labrenča dienas, 10. augusta, var sākt ēst ābolus. Nu jau tos iespējams izmantot arī, lai pagatavotu kādu gardumu. Arī skolas sākumam par godu izcepts šāds kārums ar bagātīgu pildījumu var iepriecināt gan mazākus, gan lielākus tā baudītājus.


Vispirms pagatavoju sauso mīklas maisījumu. Miltus sajaucu ar mannu, 150 gramiem cukura, vienu tējkaroti cepamā pulvera un vienu tējkaroti kanēļa. Biezpienu saberzu ar vaniļas cukuru, 3 ēdamkarotēm pūdercukura, vienu tējkaroti cepamā pulvera, olu un sāli, lai veidojas viendabīga, krēmveidīga masa. Ābolus nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves un samaisīju ar atlikušo cukuru un kanēli.

Veidni ieziedu ar sviestu, iebēru un izlīdzināju tajā trešdaļu miltu maisījuma, virsū liku biezpiena masu, uzbēru vēl trešdaļu miltu maisījuma, tad izkārtoju rīvētos ābolus, ko pārkaisīju ar atlikušo miltu maisījumu. Visu pārlēju ar saldo krējumu. Lai tas labāk uzsūktos, dažās vietās vēl ar nazi papletu mīklu līdz veidnes apakšai. Kūku cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes, tad no veidnes, šoreiz to apvēršot, izņēmu, uz restītēm atdzesēju un apkaisīju ar ēdamkaroti pūdercukura. Labāk šo gardumu izcept iepriekšējā dienā un pa nakti kūku vēl ielikt ledusskapī.