Staburags.lv ARHĪVS

Grāfu pēctecis dāvanā atved senās Kurmenes kartes

Agita Grīnvalde-Iruka

2021. gada 30. augusts 21:41

2000
Grāfu pēctecis dāvanā atved senās Kurmenes kartes

Kurmenē viesojās bijušās muižas īpašnieka Pētera Komorovska pēctecis, Polijas eksprezidents Broņislavs Komorovskis ar kundzi Annu. Grāfa Komorovska pēctecis dāvanā muižas un baznīcas jaunajiem saimniekiem pasniedza vairāk nekā simt gadu senas Kurmenes kartes.

Tajā laikā Kurmenē saimniekoja Broņislava vecvecvectēvs Antons Komorovskis, 1864. gada janvāra Polijas sacelšanās dalībnieks, kurš ielicis pamatus, lai šeit attīstītos kultūra un saimniecība. “Šos plānus padomijas laikā vairākus gadu desmitus glabāja mana tante, un mūsu vēlme ir, lai tagad tie nonāktu tagadējās vietvaras rokās. Lai tie kļūtu par nepārtrauktības liecību par dzīvi Kurmenē, jo vislabāk dzīvosim tad, kad paaudžu pieredze pārklāsies, nevis katrai paaudzei viss atkal būs jāsāk no jauna,” pasniedzot dāvanu, sacīja bijušais Polijas prezidents. 

“No Latvijas aizbraukšu laimīgs,” pēc Kurmenes muižas, baznīcas un parka apmeklējuma, kurā no 2019. gada ar draudzes prāvesta Andreja Mediņa iniciatīvu uzsākti vērienīgi atjaunošanas darbi, “Staburagam” sacīja bijušais Polijas prezidents. 
Pēdējie Komorovski no Latvijas aizbraukuši pagājušā gadsimta divdesmitajos gados un pēc Otrā pasaules kara līdz pat deviņdesmitajiem gadiem neviens no viņiem Latvijā nebija bijis. Pirmo reizi Broņislavs ar bērniem klusiņām, bez liekas reklāmas Latviju apmeklējis deviņdesmito gadu sākumā. “Pēc tam Latvijā esmu bijis vēl pāris reižu, un pēdējā lielākā vizīte bija 2015. gadā.  Toreiz, esot Kurmenē, bija skumji skatīties uz savu senču bijušo īpašumu, kas, gadiem nekopts, lēnām pārvērties drupās. Īpaši apzinoties to, ka tas savulaik atstāts kā laba, ziedoša saimniecība.”


Šoreiz pēc viesošanās Kurmenē Broņislavs Komorovskis atzīst, ka izmaiņas ir milzīgas un, protams, uz labo pusi. Atjaunota ne tikai baznīca, kas sākumā celta tikai ģimenes un muižas ļaužu vajadzībām un 1919. gadā nodota jaunizveidotās draudzes vajadzībām. Atjaunošanas stadijā ir arī daļa no muižas saimniecības ēkām, tām tiek piešķirtas jaunas funkcijas. “Tas priecē. Skaidrs, ka šis nekad nebūs saimniecības centrs, taču prieks, ka ir izglābts skaists parks, izglābta daļa no ēkām, kas kalpos vietējai sabiedrībai, daļēji attīrīts dīķis, kas grāfa laikos vienmēr bijis pilns ar karpām. Droši vien prāvestam Andrejam ir vēl tūkstoš ideju, kā to attīstīt tālāk. Esmu laimīgs ne tikai tāpēc, ka te dzīvojuši mani senči un viņi dzīvē ir kaut ko sasnieguši, bet arī tāpēc, ka šī vieta ir ieguvusi jaunu, kārtīgu saimnieku, kurš rūpējas par šo vidi,” atklāj Broņislavs Komorovskis.


Visu rakstu lasiet laikraksta “Staburags” 31. augusta numurā.


Žannas Žakas foto