Staburags.lv ARHĪVS

Pie muļķiem pēc balss

Iveta Skaba

2021. gada 27. augusts 08:20

279
Pie muļķiem pēc balss

Paralēli protestiem, vakci­nācijas būšanām un ne­bū­šanām aizvien dobjākiem soļiem tuvojas vēlēšanu laiks. Veidojas pa kādai jaunai partijai, kamēr vēl laiks, kā nu katrs prot, spalvas cenšas spodrināt pie varas esošie politiķi.

Kā lāči no ziemas miega pamodušies bijušie politiķi. Apgriezienus uzņem Šlesera iedarbinātais buldozers, tajā vieta atradusies arī ekspolitiķim Vilim Krištopanam, kurš jau kļuvis par jaundibinātās partijas “Latvija pirmajā vietā”  biedru un finanšu ministra amata kandidātu. 

“Ja gribam dzīvot Latvijā, tad Latvija jāsaved kārtībā,” tā intervijā NRA žurnālistam Mārim Krautmanim sacījis Krištopans. Tā gan nav vienīgā saprātīgā frāze šajā intervijā: “Katra nozare jāpaceļ visaugstākajā līmenī. Un tad izdosies. Jānoņem visi ierobežojumi mazajam biznesam — to ir ļoti daudz.”; “Es gribu, lai nevis latvieši reģistrē uzņēmumus Lietuvā, nevis lai latvieši reģistrē automašīnas Igaunijā, bet otrādi — lai igauņi un lietuvieši atver banku kontus pie mums.”; “Igaunijā un Lietuvā ekonomika jau ir atguvusies. Viņiem arī ir kovids. Visā pasaulē ir kovids.” Jautājums, kāpēc bijušie politiķi sarosījušies tieši tagad? Kāpēc ne agrāk, bet gan laikā, kad sabiedrībā atmosfēra līdz pēdējam nokaitēta? Akmens jāiemet arī valdības lauciņā, jo tam visam neseko nekāda rīcība kaut minimālai situācijas uzlabošanai. Piemēram, iekārtotās VIP vietas Aglonā, izmestās spēļmantas pēc protestiem. It kā sīkumi, bet tie vairo spriedzi. Tas ir īstais brīdis, kad Šleseram, Krištopanam un līdzīgiem izbāzt galvas no alām, lai neapmierinātajai daļai, kas ir samērā ievērojama, norādītu uz valdības kļūdām, barotu to ar saviem solījumiem ne tikai ekonomikas uzlabošanā, bet arī apstiprinātu šaubas attiecībā uz vakcīnām un vakcināciju. “Cik viņi (valdība — aut.) kļūst vājāki, tik stiprāki šobrīd kļūst populisti. Sākusies oligarhu otrā atmoda, kas grib nākt politikā un saprot, ka šis ir īstais mirklis to darīt,” RīgaTV 24 raidījumā “Preses klubs” diskusijā uzsvēra  Rīgas domnieks Edvards Smiltēns. Savulaik Vilis Krištopans partijas “Latvijas ceļš” sastāvā ievēlēts 5., 6. un 7. Saeimā, 8. — kā ZZS pārstāvis, nebūdams šo partiju biedrs. Bijis valsts ieņēmumu valsts ministrs Valda Birkava Ministru kabinetā, satiksmes ministrs Andra Šķēles 1. un 2. valdībā, kā arī Guntara Krasta valdībā, no 1998. gada 26. novembra līdz 1999. gada 16. jūlijam bija valdības vadītājs. 90. gadu beigās Krištopans nokaitināja latviešus, intervijā “Lauku Avīzei” paziņojot, ka Latvija ir stulbeņu un muļķu zeme, jo viņu apvainoja korumpētībā. Vēl 2011. gadā www.jauns.lv lasāms, ka savas domas nav mainījis. Toreiz, dzīvojot ASV, Floridā, apgalvoja, ka “no malas skatos, kas notiek Latvijā, un manī nav nekādu emociju. (..) Kas mums (Latvijā) ir? Nekas. Klimats ir riebīgs, un tas nav mazsvarīgi. (..)”. Acīmredzot nu Latvijā klimats uzlabojies, un tas ir svarīgi. Ir radušās emocijas un, galvenais, plāns, kā savest kārtībā Latviju. Tikai lai muļķi un stulbeņi nobalso.