Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Sautētas sviesta pupiņas ar dārzeņiem un zaļumiem

Sastāvdaļas: ● 450 gramu sviesta pupiņu ● 2 nelieli sīpoli ● 3 ķiploka daiviņas ● 3 tomāti ● sarkanais saldais pipars ● sviests ● eļļa ● sāls ● pipari ● pētersīļu zaļumi.

Vismaz vienreiz sezonā cenšos nobaudīt ēdienu ar sviesta pupiņām. Pākstīm nogriezu galiņus un sālsūdenī tās izvārīju mīkstas, pēc tam nokāsu. Nomizotus sīpolus sagriezu pusripiņās, saldo piparu — strēmelītēs un pannā ar sakarsētu augu eļļu vispirms apcepu, pēc tam vēl zem vāka pasutināju, lai tie pusmīksti. Tad pievienoju nedaudz sviesta, pieliku sasmalcinātus ķiplokus, izvārītās pupiņas un daiviņās sagrieztus tomā­tus, kā arī sāli un piparus. Visu apmaisot, kādu brīdi pacepu, pēc tam uzliku pannai vāku un pasautēju. Gatavajam ēdienam piemaisīju sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, bet šķīvī tam vēl pievienoju arī skābo krējumu.

Čia sēklu pudiņš ar kivi un avenēm 

Sastāvdaļas:● 300 mililitru kefīra ● 2 tējkarotes čia sēklu ● tējkarote šķidra medus ● 1 — 2 kivi ● avenes.

Jau pavasarī kādā televīzijas raidījumā vēroju, kā tika gatavots čia sēklu pudiņš ar eksotiskajiem marakujas augļiem. Pēc tam atradu vairākas receptes, kur varētu izmantot šīs maģiskās sēkliņas — čia jeb ‘Salvia hispanica’, jo tās ir bagātas ar augstvērtīgām olbaltumvielām, amino­skābēm, omega taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, šķiedrvielām, nesatur glutēnu, holesterīnu, un arī deserti no tām ir viegli pagatavojami. Tikai viena nelaime — izmeklējos tās visos savas pilsētas veikalos, taču tā arī neatradu. Zinot, ka tās meklēju, sēkliņas man tomēr uzdāvināja, jo Pierīgas lielveikalos tās ir iegādājamas, pie tam audzētas pat dažādās valstīs — gan Paragvajā, gan Bolīvijā.

Samaisīju kefīru ar čia sēklām un atstāju pa nakti ledusskapī. Sēkliņas tā var briedināt līdz pat trim dienām, un, jo ilgāk tās stāvēs, jo vairāk uzbriedīs un pudiņš būs biezāks. Nākamajā dienā nomizoju un sablendēju kivi augli un saldumam tam vēl piemaisīju šķidru medu. Sēkliņu pudiņu sajaucu un izliku trauciņos, virsū liekot sasmalcināto kivi, un tad kopā ar avenēm jau varēju nogaršot gardo spirdzinājumu.

Sātīga omlete ar meža sēnēm 

Sastāvdaļas: ● 2 — 3 olas ● 2 — 3 šampinjoni vai meža sēnes ● 3 — 5 ēdamkarotes saldā krējuma ● 30 — 40 gramu siera ● 1 — 2 ēdamkarotes piena ● svaigi zaļumi ● malti melnie pipari ● sāls.

Šo sātīgo omleti pagatavoju, vēl izlietojot saceptās saldētās meža veltes. Pannā uzkarsēju saldo krējumu, pievienoju sēnes un uz vidējas uguns pasautēju, periodiski apmaisot. Ja omletei izmantojam svaigus šampinjonus, tie jānoskalo, jāapsusina un jāsagriež gabaliņos, tad jācep, līdz iz­tvaikojis liekais šķidrums. Tāpat arī, protams, te varam izmantot saceptas tikko lasītās gailenītes vai beciņas.

Sieru sarīvēju un sajaucu ar saklapētām olām un sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Piemaisīju pienu, kā arī sāli un piparus. Šo masu pārlēju sēnēm pannā un uzliku tai vāku. Omleti cepu uz nelielas uguns līdz gatavībai — septiņas līdz desmit minūtes. Garšoja lieliski.

Gurķi un sīpoli ar kurkumu ābolu etiķa marinādē

Sastāvdaļas: ● kilograms gurķu ● 250 gramu sīpolu ● 300 gramu cukura ● 400 mililitru ābolu etiķa ● 3 ēdamkarotes sāls ● 2 ēdamkarotes sinepju graudiņu ● ½ tējkarotes kurkumas ● 5 — 6 melno piparu graudiņi ● 10 smaržīgo piparu graudiņu.

Izlasījusi šo recepti, nodomāju — šo gan vajadzētu izmēģināt. Tikai šaubas radīja iespējamais marinādes skābums, jo gurķi taču būs vienā etiķī, kaut arī 6% ābolu. Nu jau šādu marinējumu esmu pagatavojusi arī atkārtoti, jo, nobaudot burciņās nesatilpušos gurķīšus, secināju, ka tie pie gaļas ēdieniem ziemā garšos lieliski. Darba gaita arī otrajā reizē bija identiska, bet recepte, ja negribas noņemties ar svēršanu, mazliet vienkāršāka. Rezultāts gan — trīs piepildītas puslitra burciņas — līdzīgs: 

Sastāvdaļas: ● 1,3 kilogrami gurķu ● 2 vidēja lieluma sīpoli ● 500 mililitru ābolu etiķa ● 2 glāzes cukura ● 3 ēdamkarotes sāls ● 2 ēdamkarotes sinepju graudiņu ● ½ tējkarotes kurkumas ● tējkarote melno graudu piparu.

Gurķus labi nomazgāju un sagriezu apmēram puscentimetru biezās ripiņās, nomizotus sīpolus — plānās ceturtdaļripiņās. Bļodā tiem piemaisīju 3 ēdamkarotes sāls, uzliku slogu un atstāju 4 — 5 stundas ledusskapī. Pēc tam gurķus ar sīpoliem caurdurī nomazgāju zem tekoša ūdens un ļāvu, lai šķidrums pilnībā notek. Katlā iebēru cukuru, piparu un sinepju graudiņus un kurkumu, pielēju arī ābolu etiķi un maisot uzvārīju, līdz viss cukurs izkusis. Tad pievienoju gurķus ar sīpoliem un apmaisot vārīju — vienā receptē te pietika ar minūti, otrā vārīt ieteikts trīs līdz piecas minūtes, lai gurķi maina krāsu. Izvēlējos ilgāko vārīšanas laiku. Pēc tam izliku gurķus izkarsētās burciņās, piepildot tās ar marinādi līdz pašai augšai, un aizvākoju. Burkas apvērsu otrādi un sasedzu līdz pilnīgai konservējumu atdzišanai.