Staburags.lv ARHĪVS

Mālošanas plenērā Kurmenē

www.staburags.lv

2021. gada 25. augusts 09:16

1185
Mālošanas plenērā Kurmenē

Kurmenē aizvadīts otrais mālošanas plenērs un nedēļas nogalē kurināts pagājušajā gadā pie Kurmenes baznīcas uzbūvētais svēpētās keramikas ceplis. 

22. augustā tika svinēti cepļa atvēršanas svētki, un katrs plenēra dalībnieks tad arī ieraudzīja, kādas pārvērtības pēc desmit stundu ilgās kurināšanas piedzīvojuši tajā saliktie trauki. 

Šāds mālošanas plenērs Kurmenē notiek jau otro reizi, un tā ir lieliska iespēja popularizēt un saglabāt vienu no senākajiem amatniecības veidiem — podniecību. Daudziem tā ir iespēja pirmo reizi rokās paņemt mālu, izjust šo materiālu un veidot traukus, redzēt, kā parasta māla pika pārvēršas krūzē, šķīvī, vāzē.

Šogad plenērs pulcināja ap divdesmit mālotāju. Māla veidošanas tehnikas pamatus ierādīja un ar dalībniekiem ikdienā darbojās keramiķe Dace Balckare. Plenēra laikā meistarklases vadīja māksliniece Ginta Zaumane no Iecavas, Vīnkalna cepļa saimniece. Mozaīkas veidošanas tehnikas pamatus ierādīja ikonogrāfe Ineta Freidenfelde, kā arī Latvijā pazīstamā keramiķe Vēsma Ušpele.

Mālošanas plenēra rīkotāji cer, ka šis pasākums izvērtīsies par jauku tradīciju. Tā idejas atbalstītāji ir priesteris Andrejs Mediņs, Kurmenes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Sils, kultūras darba organizatore Sarmīte Ķīse un pašvaldības izpilddirektore Aiga Saldābola. 

Žannas Žakas foto