Staburags.lv ARHĪVS

Magnijs mūsu organisma veselībai

.

2021. gada 6. augusts 13:37

258
Magnijs mūsu organisma veselībai

Magnijs ir ceturtais visbiežāk sastopamais minerāls cilvēka ķermenī. Tam ir vairākas svarīgas lomas ķermeņa un smadzeņu veselībā. Tomēr jūs, iespējams, neuzņemat pietiekami daudz magnija, pat ja ēdat veselīgu uzturu. Tāpēc, iespējams, nepieciešams savu uzturu papildināt ar uzutura bagātinātājiem , un magnijs cena ir salīdzinoši niecīga ja paskatās veselības ieguvumus.

Magnijs ir iesaistīts simtiem jūsu ķermeņa bioķīmisko reakciju,

Magnijs ir minerāls, kas atrodams zemē, jūrā, augos, dzīvniekos un cilvēkos. Aptuveni 60% no jūsu ķermeņa magnija ir atrodami kaulos, bet pārējais ir muskuļos, mīkstos audos un šķidrumos, ieskaitot asinīs.

Faktiski tas ir iesaistīts vairāk nekā 600 jūsu ķermeņa reakcijās, tostarp:

· Enerģijas radīšana: palīdz pārtiku pārvērst enerģijā.

· Olbaltumvielu veidošanās: palīdz radīt jaunas olbaltumvielas no aminoskābēm.

· Gēnu uzturēšana: palīdz izveidot un labot DNS un RNS.

· Muskuļu kustības: ir daļa no muskuļu kontrakcijas un relaksācijas.

· Nervu sistēmas regulēšana: palīdz regulēt neirotransmiterus, kas sūta ziņojumus visā jūsu smadzenēs un nervu sistēmā.

Tas var uzlabot sportisko sniegumu

Sportošanas laikā atkarībā no aktivitātes jums var būt nepieciešams par 10–20% vairāk magnija nekā atpūšoties. Magnijs palīdz pārvietot cukura līmeni asinīs muskuļos un atbrīvoties no laktāta, kas var uzkrāties fiziskās slodzes laikā un izraisīt nogurumu

Pētījumi ir parādījuši, ka papildināšana ar to var uzlabot sniegumu sportistiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām.

Magnijs cīnās ar depresiju  

Magnijam ir izšķiroša nozīme smadzeņu darbībā un garastāvoklī, un zems līmenis ir saistīts ar paaugstinātu depresijas risku. Cilvēkiem līdz 65 gadu vecumam ar zemāko magnija līmeni bija par 22% lielāks depresijas risks.

Palīdz pret 2. tipa cukura diabētu  

Magnijs dod labumu arī cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu. Pētījumi liecina, ka aptuveni 48% cilvēku ar 2. tipa cukura diabētu asinīs ir zems magnija līmenis. Tas var pasliktināt insulīna spēju kontrolēt cukura līmeni asinīs. Turklāt pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar zemu magnija patēriņu ir lielāks diabēta attīstības risks.