Staburags.lv ARHĪVS

Kopā ar lauku idilli garšo lieliski

Kopā ar lauku idilli garšo lieliski

Vietalvas pagastā mājas virtuves labumus varēja baudīt divās vietās. Savs šarms un “odziņas” bija abās. 

“Kadiķu” sētā Bitēs mājas kafejnīcā “Kadiķītis” uzņēma Lindenbergu ģimene. Viņu māju ceļa malā daudzi atminas kā bijušo veikalu, bet šai vietai ir daudz senāka un nozīmīga vēsture pagastā, ar ko viesus iepazīstināja saimniece Agita. Tagadne top pamazām un pašu spēkiem, ik gadu paplašinot iekopto teritoriju. Pirms maltītes varējām izbaudīt šo lauku viensētu, iziet lauk­akmeņu taku, kas ir kā sava veida trenažieris, apraudzīt vistas, trušus un tālumā arī kaziņas. Varēja arī uzzīmēt sev tuvās latvju zīmes, uzzināt vairāk par apkārt augošajiem kokiem un to ietekmi, izbaudīt dažādu zāļu tēju, iegādāties dažādus suvenīrus un medu ar Vietalvas vārdu, kas šogad svin 660 gadu jubileju. 

Mājas kafejnīcas āra terasē baudījām vēršacis ar Krakovas paradīzes salātiem, par ko Agitai ir savs stāsts. To gatavošana aizgūta no kāda brauciena, kur Polijā apmeklējuši kafejnīcu. No visa piedāvājuma ēdienkartē svešā valodā sapratuši vien vārdus “paradīze” un “salāti”. Pietiekami iedvesmojoši un saprotami, lai pasūtītu. Tās izrādījās sagrieztas tomātu šķēles ar salātu mērcīti. Laba recepte un nosaukums, lai ēdājiem raisītu apetīti arī “Kadiķītī”. Savukārt “Kupuša piens” ir latvisks ēdiens — biezpiens ar zaļumiem un siļķīti. Par kupušu savulaik dēvēja biezpienu. Lindenbergu ģimene piedāvāja arī “Dzirkstošo zupu”. Tā ir visiem labi zināmā aukstā zupa, bet mums līdz šim tādu nebija iznācis baudīt ar cīsiņa gabaliņiem sātam, bet dzirkstumu dod klāt pievienotais minerālūdens. Kopā ar lauku idilli — izcila kombinācija. 

Agita atzīst, ka “Mājas kafejnīcu dienas” ir laba ideja, jo viņai patīk uzņemt viesus un rīkot pasākumus. Tā ka piedāvājums nāca īsti laikā. Jādomā tik, kā cilvēkus ieinteresēt doties dziļāk laukos. 

Tāpat apmeklētāju netrūka mini zoo “Karlīnās” Siljāņos un tur esošajā kafejnīcā. Arī tur saimnieki viesus cienāja ar auksto zupu, bet noteikti citādāku nekā “Kadiķītī”, jo divu vienādu noteikti nav. Bija arī ārā lielā katlā gatavots plovs un citi gardumi kafejnīcā. Cilvēki nesteidzīgi baudīja saimniecības mīļdzīvnieku un putnu sabiedrību, skaisto Siljāņu apkārtni un maltīti pie āra galdiņiem ūdensrožu dīķa tuvumā. Saimniecības īpašnieks Silvars Dumpis stāsta, ka nelielā kafejnīca izveidota šogad, lai cilvēkiem ir iespēja uz vietas paēst. Iecere noteikti atmaksājas, jo pieprasījums ir pietiekami liels. “Karlīnas” ir vieta, kur cilvēki atgriežas atkal un atkal, par ko arī paši pārliecinājāmies.