Staburags.lv ARHĪVS

Vaļasprieks — “Siera bize” — tapa naktī

Vaļasprieks — “Siera bize” — tapa naktī

“Mājas kafejnīcu dienās” Vidusdaugavā, kas norisinājās pagājušās nedēļas beigās, piedalījās arī Neretas pagasta  zemnieku saimniecība “Čaidāni”. No piena gatavotos produktus kafejnīcas “Siera bize” apmeklētājiem piedāvāja Laura Leite un viņas mamma Aija. 

Lauras nodarbošanās ikdienā ir dažādu piena produktu — siera, krējuma, jogurta un citu — gatavošana. Sākumā palīdzējusi mammai, bet vēlāk pienākumi vairojušies, un tagad visus pārstādes un produktu piegādes jautājumus pārsvarā risina viņa. Piedalīšanās “Mājas kafejnīcu dienās” esot jauna pieredze. Arī līdz šim saimniecībā netrūka apmeklētāju, ierodoties lielākām interesentu grupām, tajā skaitā skolniekiem vai ekskursantiem, kas vēlas apskatīt Neretas puses saimniecības, jo īpaši te ierīkoto moderno, robotizēto slaukšanas līniju.

Lauras mājas kafejnīcas nosaukums bija “Siera bize”, un līdz ar to galvenais akcents likts uz auksti kūpinātu sieru, kas sapīts bizē. Pircējiem to sākuši piedāvāt aptuveni pirms gada, bet pirmie eksemplāri radīti pirms septiņiem gadiem, kad no Krievijas atvestas tur gatavotās siera bizes. Pētījuši, analizējuši un mēģinājuši izveidot ko līdzīgu. 

Sākums tai ir kā parasta siera gatavošanā — uzkarsētam pienam pievieno fermentu, ieraugu. Ievērojot pareizo temperatūru, veidojas staipīga masa, no kuras ar rokām izveido mazus diedziņus. “Grūtākais bija atrast īsto recepti, un maldījāmies ilgi. Sākumā sanāca pārāk lielas, kusa kūpinātavā, jo temperatūra bija pārāk augsta, un tikai tad sapratām, ka vajadzīga aukstā kūpināšana — 20 — 30 grādu, lai tikai dūmi būtu,” stāsta Laura. 

Pašlaik nav atrasts labāks veids pavedienu veidošanai, kā vien tos rūpīgi izstiept ar pirkstiem. Neder, piemēram, gaļasmašīna, jo tā sieru saspiež un sagriež, līdz ar to tas vairs nav plūksnains. Ar bižu kūpināšanu nodarbojas Lauras draugs Didzis. “Siera bizes” gatavošana ģimenei esot kā vaļasprieks. Pie  tām ķeroties, kad paveikti visi citi darbi, un galdā celtās tapušas naktī uz piektdienu. 

Tā kā ģimenes uzņēmums strādā kā mājražotāji, pagaidām bizes var iegādāties tikai tiešajā tirdzniecībā.