Staburags.lv ARHĪVS

Komentārs

www.staburags.lv

2021. gada 23. jūlijs 00:00

6
Komentārs

Veselības ministrija rosina aizliegt alkohola tirdzniecību pēc pulksten 20, un aizlieguma mērķis ir samazināt alkohola patēriņu. Vēl piedāvātas arī citas izmaiņas, piemēram, aizliegt reklamēt alkoholisko dzērienu cenas un atlaides. Šobrīd alkoholiskos dzērienus  atļauts pārdot no pulksten 8 līdz 22. Pārējā laikā alkoholu var pārdot  tikai vietās, kur dzērieni jāizdzer uz vietas, piemēram, bāros un kafejnīcās. Šādā veidā alkohola patēriņu izdevies samazināt citām valstīm, piemēram, Lietuvai. Pasaules Veselības organizācijas apkopotie pētījumi liecina — jo fiziski pieejamāki ir alkoholiskie dzērieni, jo vairāk tos patērē, attiecīgi nodarot lielāku kaitējumu sabiedrības veselībai. Vai tādējādi varēs samazināt alkohola patēriņu? 

Liene Dupate-Ugule, SIA “MAXIMA Latvija” komunikācijas vadītāja:  — Kopumā atbalstām Veselības ministrijas iniciatīvu iekļaut dzērienu marķējumā aicinājumu nelietot alkoholu grūtniecēm, vadot transporta līdzekli un citu informāciju, kā arī visas citas informatīvās kampaņas, kas vērstas uz sabiedrības izglītošanu un informēšanu. Tomēr ierobežojumu radīšana alkohola tirdzniecības laikos var radīt pretēju efektu — veicināt nelegālu produktu apriti, kontrabandas preču nonākšanu tirgū, kas attiecīgi radīs zaudējumus valsts budžetam neieņemto nodokļu veidā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi — samazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, it īpaši jauniešu vidū, uzmanība vēl vairāk būtu jāvērš uz sabiedrības izglītošanu, jauniešu un arī pieaugušo iesaisti sporta aktivitātēs un citās interešu izglītības programmās, veicinot veselīgu dzīvesveidu. ◆

Valdis Grīgs, ārsts: — Šādi eksperimenti jau bijuši, un neko daudz tie nav devuši, tāpēc neredzu lielu ieguvumu arī tagad. Vai tas ko daudz ietekmē valstīs, kur tas ieviests, grūti pateikt, jo neesmu iepazinies ar tādiem datiem. Tiklīdz kaut ko aizliedz, tas ir kā dzinulis pārkāpt noteikumus. Tā ka ar aizliegumu vien neko daudz nevar panākt. Alkohola patēriņu neapšaubāmi vajadzētu samazināt, bet jādomā reāli, kā to izdarīt. Šobrīd piedāvājumā ir tik daudz dzērienu, kas ar savu garšu un reklāmu tā vien vilina iedzert. Vispirms jau tādus vajag samazināt, jo dažs iedomājas, ka iedzers tādu it kā nekaitīgu kokteilīti un var sēsties pie auto stūres. Tas viss, manuprāt, ļoti pavedina cilvēkus lietot, īpaši jauniešus. Ir jādomā arī par alkohola lietošanas kultūru ģimenē, jāstāsta skolā, bet ar aizliegumu iegādāties vien nepietiek. ◆

Mārtiņš Daģis, alus darītavas “BURSH” īpašnieks: — Ja tam ir pamatojums, tad noteikti atbalstu šādu ieceri. Līdzīgi tā tas ir jau kaimiņos Lietuvā, tur cilvēki jau pielāgojušies šai situācijai, un nav nekādu problēmu. Grūti gan pateikt, vai tas samazina alkohola patēriņu kaimiņvalstī un būs iespējams pie mums, bet sliktāk no šāda lēmuma nebūs. Samazinot tirdzniecības laiku, iespējams, atsevišķi uzņēmumi, kuru pamata prece ir alkohols, samazinās darbalaiku, tostarp arī citu preču tirdzniecību, jo vairs nebūs izdevīgi. Nedomāju, ka tas kaut kādā veidā ietekmēs mūsu produkta ražošanu un tirdzniecību. Pircējiem vienīgi dažkārt būs jāmaina pirkšanas ieradumi. ◆