Staburags.lv ARHĪVS

Mācības, kas par finansēm jāapgūst ikvienam

.

2021. gada 2. jūlijs 00:00

45
Mācības, kas par finansēm jāapgūst ikvienam

Lai kļūtu par ekspertu personīgo finanšu pārvaldības jautājumos, nepieciešams laiks un disciplīna. To nevar iemācīties vienas nakts laikā. Daļa cilvēku visu savu dzīvi pavada, dzīvojot no algas līdz algai, taču, iemācoties rīkoties ar naudu pareizi jau agrīnā vecumā, mēs varam ietekmēt savas dzīves ceļu un padarīt to labāku.


Pat tad, ja Jums šķiet, ka visu par naudu zināt, ielūkojieties raksta turpinājumā, lai noskaidrotu mācības par finansēm, kas būtu jāapgūst ikvienam.


Izveidojiet budžetu un to arī ievērojiet

Daudziem jauniem cilvēkiem patīk spēlēties ar domu par budžeta veidošanu, iespējams, pat ir izmēģinājuši kādu personīgā budžeta veidošanas aplikāciju vai izlasījuši rakstu par šāda plāna nozīmi. Taču ir tikai neliela daļa cilvēku, kas patiešām noteikto budžetu arī ievēro. Taču, sasniedzot noteiktu vecumu, pienāk brīdis, ka saprotam – ir laiks sākt rūpīgāk sekot līdzi saviem ienākumiem un tēriņiem.


Un tieši tad noderēs budžets. Tas palīdzēs saprast naudas plūsmu – ienākumus un izdevumus, lai Jūs varētu izvērtēt, no kurām izmaksām varat arī atteikties.


Neiztērējiet visu mēneša algu

Algas dienā daudziem no mums rodas nepārvarama vēlme sevi palutināt, dodoties iepirkties vai ieguldot kādā lietā, ko sen jau vēlējāmies. Lai arī sevis iepriecināšana nav slikta, der arī padomāt par to, kā šādas izmaksas iekļausies Jūsu kopējā budžetā. Viens no sliktākajiem paradumiem, ar ko cilvēki “grēko”, ir algas iztērēšana “pa nullēm” līdz nākamajai algas dienai.


Lai cik grūti tas arī neliktos, ir jāmēģina plānot savus ienākumus tā, lai nākamajā mēnesī paliktu pāri kaut neliela summa, ko izmantot ārkārtas gadījumos. Protams, ir situācijas, kuru risināšanai piemērots ir ilgtermiņa aizdevums (uzzināt vairāk). Tomēr nekad nenāk par ļaunu veidot budžetu ar summu “nebaltām dienām”.


Nosakiet finanšu mērķus

Veltiet brīdi, lai padomātu par to, kādi ir Jūsu finanšu mērķi. Ideālā gadījumā – pierakstiet tos! Tas palīdzēs sakopot domas un saprast, ko vēlaties sasniegt īstermiņā un ilgtermiņā. Centieties būt pēc iespējas detalizētāki un konkrētāki.


Piemēram, ja Jūsu sapnis ir izremontēt mājokli, beidzot par to fantazēt un sāciet rīkoties! Veiciet izpēti, lai saprastu, kādi darbi ir jāveic, kādus materiālus vajadzēs un cik tas kopā varētu izmaksāt. Atcerieties, ka šādiem un citiem apjomīgiem mērķiem cilvēkiem nereti noder arī aizdevums bez ķīlas. Tas ļauj piepildīt sapni un atmaksāt naudu pakāpeniski, ilgākā laika posmā.


Neaizmirstiet par iekrājumu veidošanu

Lai cik sarežģīta arī neliktos finanšu pārvaldība ikdienā, budžetā ir jāmēģina izveidot iekrājumu sadaļu. Mūsu ikdiena ir neprognozējama, tādēļ arī ikvienam būtu jāveido ietaupījumi ārkārtas situācijām. Padomājiet, cik daudz naudas mēnesī Jūs varētu iekrāt, ja atteiktos no kafijas iegādes ārpus mājas? Šie un citi sīki izdevumi kopā veido lielas summas, kuras, gudri plānojot, varētu izmantot lietderīgāk.


Finanšu plānošana nav izklaide, taču tā ir nozīmīga prasme, kura jāapgūst ikvienam. Mazliet apņēmības, laika un disciplīnas – un jau pēc pāris mēnešiem Jūs redzēsiet pozitīvus uzlabojumus savā finansiālajā situācijā!