Staburags.lv ARHĪVS

Sodīšanas sistēma nevakcinētajiem

Ginta Grincēviča

2021. gada 30. jūnijs 10:06

436
Sodīšanas sistēma nevakcinētajiem

Vakcīnas jau šobrīd pieejamas, cik uziet, taču sāk samazināties to cilvēku skaits, kuri dodas vakcinēties. Latvijā potēšanas kursu pret Covid-19 noslēguši nepilni 30% iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem. Lai vakcīnas nogādātu vēl tuvāk un padarītu pieejamākas, tagad tās var saņemt arī lielveikalos un gadatirgos. 

Līdzīgi kā citviet pasaulē, kur iedzīvotāju vak­cinēšanos veicina ar dažādiem bonu­siem — loterijām, dāvanām, naudas atlīdzību —, arī Latvijā tiek strādāts pie stimulēšanas aktivitātēm, kas iekļaus jaunus labumus vakcinētajiem. Par kādiem tieši ir runa, pagaidām nav skaidrs. Jau šobrīd atsevišķi uzņēmēji, lai mudinātu darbiniekus vakcinēties, izmanto dažādus instrumentus — prēmiju izmaksas vai, gluži pretēji, “apcērp” piemaksas strādājošajiem, kuri atsakās vakcinēties. Mani pārsteidza kādas paziņas pieredze. Viņa strādā ražošanas uzņēmumā Rīgā. Lai kolektīvā darbs varētu atsākties normāli, bez papildu drošības pasākumiem darba devējs vēlas, lai visi strādājošie vakcinējas. Brīvprātīgi process norit gausi, tādēļ uzņēmums ieviesis noteikumus, kas paredz par drošības noteikumu pārkāpumiem ieturējumus no algas. Piemēram, ja pieķer, ka maska ir neprecīzi uzlikta zem deguna, sods ir 4% no algas. Vai kāds aizskrēja pēc potes? Vēl nē, par vienīgo panākumu var uzskatīt darbinieku neapmierinātību un ekonomiju, ko dod neizmaksātā daļa. Paziņai ienākumi pagājušā mēnesī samazinājās par 17%. 

Man šķiet neētiski piedāvāt bonusus apmaiņā pret vakcināciju. Sākotnēji runa bija par mūsu veselību, tagad — par skaitļiem un tāmēm, kas jāizpilda. Vai, piedāvājot, teiksim, 20 eiro vai papildu trīs brīvdienas, cilvēki tiešām mainīs domas un skries potēties? Vēl ļaunāka ir sodīšanas sistēma, citādāk to nevaru nosaukt, par nevēlēšanos vakcinēties. Vai tas nav cilvēktiesību pārkāpums? Skolā mācīja, ka, dodoties uz darba interviju, darba devējam nav tiesību interesēties par manu politisko un reliģisko nostāju, ģimeni, veselību. Darba likums paredz darba devēja tiesības pieprasīt informāciju par pretendenta veselību, ja tai ir būtiska nozīme darba līguma slēgšanā un paredzētā darba veikšanā. Iespējams, drī­zumā pie darba sludinājumiem redzēsim piebildi — atsaukties tikai vakcinētajiem pretendentiem vai priekšroka vakcinētajiem. Pie reizes varētu pieprasīt arī izziņu par vakcināciju pret gripu un zobārsta apmeklējumu, lai samazinātu iespēju, ka darbinieks noformē slimības lapu vai izdomās sagādāt cita veida neērtības darba devējam. 

Mehānismi, kas tiek lietoti cilvēku iespaidošanai, šķeļ sabiedrību un, kā izrādās, dažos konkrētos gadījumos samazina ienākumus. Vakcinētos “norej” pretējās domās esošie, nevakcinētos soda darba devējs. Esmu vakcinējusies, personīgu iemeslu vadīta, tai būtu jāpaliek brīvai izvēlei, kas neietekmē dzīves kvalitātes finansiālo aspektu.