Staburags.lv ARHĪVS

7 populāri mīti par auto apdrošināšanu

.

2021. gada 1. jūlijs 00:00

71
7 populāri mīti par auto apdrošināšanu

Auto atvieglo mūsu ikdienu, dod mums pārvietošanās brīvību un komfortu, bet, lai piedalītos ceļu satiksmē, nepieciešama arī auto apdrošināšana. Latvijā obligāti jāiegādājas OCTA polise jeb obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļa apdrošināšana, bet papildus auto iespējams iegādāties arī KASKO apdrošināšanu. 

Tā kā auto apdrošināšanas polises piedāvā vairāki apdrošināšanas uzņēmumi, sabiedrībā ir izveidojušies dažādi mīti, kas saistīti ar auto apdrošināšanu. Turpinājumā skaidrojumi par dažiem no tiem.

1.Ja mans transportlīdzeklis izraisīs ceļu satiksmes negadījumu, bet es nebūšu pie stūres, mana apdrošināšanas prēmija nemainīsies.

Neatkarīgi no tā, kas vada automašīnu, ja esi tas, kas apdrošinājis negadījumā cietušo auto, pat, ja to nevadīji, pasliktināsies tava riska jeb bonus-malus klase. Paaugstināta riska bonus-malus klase nozīmē to, ka turpmāk transportlīdzekļa apdrošināšanas prēmijas būs dārgākas.

2
.Lai iegūtu izdevīgu apdrošināšanu, polise vienmēr jāiegādājas vienā un tajā pašā apdrošināšanas uzņēmumā.


Apdrošinātājs nosaka polises cenu ņemot vērā virkni faktoru, kas attiecas gan uz transportlīdzekli, gan transportlīdzekļa vadītāju – personu, kas auto apdrošina.


Piemēram, to, cik izmaksās OCTA polise pie dažādiem apdrošinātājiem, var ērti apskatīt šeit - https://www.polisubanka.lv/lv/calculator/octaform.

Izmantojot portālu polisubanka.lv, bez sazināšanās ar apdrošinātājiem, iespējams noskaidrot, kurā uzņēmumā var saņemt sev izdevīgāko piedāvājumu.

3.Pieteikt auto apdrošināšanas gadījumu ir sarežģīti.


Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, un jums pienākas apdrošināšanas atlīdzība, atliek sazināties ar apdrošināšanas izplatītāju, pie kura iegādāta OCTA polise vai KASKO apdrošināšana. Apdrošināšanas izplatītājs jums paskaidros, kā rīkoties, kā arī bieži vien ieteiks servisu, kurā transportlīdzekli remontēt.

4
.Dārgākam auto būs dārgāka apdrošināšana.


Lai arī KASKO polises cenu lielā mērā ietekmē transportlīdzekļa tirgus cena, ne vienmēr dārgākam auto būs lielāka apdrošināšanas prēmija. Faktors, kas vairāk ietekmē polises cenu ir tas, cik dārgs ir transportlīdzekļa remonts un tas, cik bieži statistiski tieši konkrētās auto markas modelis iesaistīts ceļu satiksmes negadījumos, bet vēl vairāk - transportlīdzekļa vadītāja bonus-malus klase un reģistrācijas vieta.

5
.Automašīnas sarkanā krāsā apdrošināt ir dārgāk.


Nosakot apdrošināšanas prēmijas apmēru, tiek ņemti vērā dažādi transportlīdzekļa parametri, piemēram, izlaiduma gads, auto marka, bet ne krāsa. Tas, kādā krāsā ir jūsu automobilis, nekādā veidā neietekmē apdrošināšanas polises cenu.

6
.OCTA cenu nosaka tikai vadītāja vecums.


Lai arī daži apdrošinātāji piemēro augstāku apdrošināšanas prēmiju tiem, kam ir mazāks braukšanas stāžs, OCTA polises cena netiek noteikta tikai pēc vadītāja vecuma, bet arī vadītāja vēstures, transportlīdzekļa īpašnieka juridiskā statusa. Tāpat tiek ņemts vērā gan transportlīdzekļa tips, pilna masa, vecums, gan izmantošanas veids un reģistrācijas vieta. Piemēram, Rīgā vai Pierīgā reģistrētam auto ir augstāks risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, tāpēc par apdrošināšanas polisi jāmaksā vairāk.

7.K
ASKO apdrošināšana jāiegādājas tikai līzinga auto.


Iegādājoties auto līzingā, parasti līgumā noteikts, ka automašīnai obligāti jāiegādājas KASKO apdrošināšana. Maksājot līzingu, automašīnas patiesais īpašnieks ir finanšu institūcija, piemēram, banka, bet līzinga maksātājs ir transportlīdzekļa lietotājs. KASKO apdrošināšanas izmaksas var ātri aprēķināt šeit.


Tomēr iegādāties KASKO polisi ir vērtīgi jebkuram. Situācijā, ja braucot pa ceļu notriec meža zvēru vai Tavs auto sadeg citas personas ļaunprātības dēļ, OCTA polise negadījuma rezultātā radušos bojājumus nesedz. OCTA polise pēc būtības sedz zaudējumus citai personai, ja Tu izraisi negadījumu. Bez raizēm būsi, iegādājoties KASKO polisi, jo Tavs auto tiks apdrošināts pilnībā, arī iesitumi stiklā un citi bojājumi, par kuru izcelsmi Tu nezini, tiks segti.