Staburags.lv ARHĪVS

Pārdomas par vienlīdzību

Agita Grīnvalde-Iruka

2021. gada 22. jūnijs 09:08

100
Pārdomas par vienlīdzību

Daļa atvieglojumu, kas Latvijā pieņemti, samazinoties saslimšanai ar Covid-19, sadalījuši sabiedrību divās daļās — vakcinētajos un izslimojušajos, kā arī veselajos un tajos, kuri nevēlas vakcinēties vai nogaida. Taču ir daļa cilvēku, kuri palikuši, tā teikt, “karājoties gaisā”. Un tie ir cilvēki, kuri ir veikuši antivielu testu, kas atklājis, ka cilvēks, pašam to nezinot, ir izslimojis šo riebīgo vīrusu, taču tam nav nekāda medicīniska apliecinājuma, jo testa ar pozitīvu rezultātu nav, diagnosticēta vīrusa pie ģimenes ārsta nav. Līdz ar to viņš ar vienu kāju ir izslimojušo rindā, bet tikai ar vienu kāju, jo Latvijā antivielu tests netiek ņemts vērā, lai cilvēks varētu baudīt iespēju apmeklēt, piemēram, pasākumus. 

Kad runāju par šo tēmu ar Slimību kontroles un profilakses centra speciālisti, tādu skaidru atbildi nesaņēmu — kāpēc tā, un ko tad darīt? Viņa ieteica tomēr arī šiem cilvēkiem doties vakcinēties, jo dabīgā imunitāte tomēr neesot tik spēcīga kā tā, kas iegūta vakcinējoties. Taču tajā pašā laikā tiem, kuriem ir oficiāls papīrs, ka viņi ir izslimojuši ar Covid-19, atļauts sešus mēnešus baudīt visas priekšrocības, jo viņiem ir šī dabīgā imunitāte. 

Katrā ziņā tik daudz pretrunu un neloģisma tajā visā, ka vairs jau neko nesaprotu. Tieši tāpat kā ar visām šīm prasībām ēdināšanas uzņēmumiem, gadatirgu rīkotājiem — tik daudz dažādu nianšu, jautājumu vairāk nekā atbilžu, un bieži vien precīzi uz tiem nespēj atbildēt nevienā dienestā, vēl pārmetot, kā uzņēmēji var nezināt, kam zvanīt un ko prasīt!

Vēl lielāku bardaku tajā visā rada dažādās valstīs pieņemtās atšķirīgās prasības. Piemēram, Lietuvā, lai baudītu atvieglojumus, der arī šis antivielu tests, un lietuvieši labprāt brauktu pie mums ar savām precēm uz gadatirgiem. Taču nekā — Latvijā tie neder; ja neesi vakcinējies vai izslimojis oficiāli, jāsēž pašizolācijā. Arī ceļošanai tas nav derīgs. Savukārt valcēnieši savas pilsētas dzimšanas dienu devušies svinēt uz Valgu, jo tur cilvēki netiek dalīti un pasākumus var rīkot brīvāk.