Staburags.lv ARHĪVS

Kādos gadījumos OCTA atlīdzība netiek atmaksāta?

.

2021. gada 21. jūnijs 09:13

228
Kādos gadījumos OCTA atlīdzība netiek atmaksāta?

Jebkurš apdrošināšanas veids kalpo par sava veida aizsardzību pret neparedzētiem izdevumiem, arī OCTA apdrošināšana nav izņēmums. Taču atsevišķos gadījumos zaudējumi, kas rodas pēc ceļu satiksmes negadījuma, netiek atmaksāti. Tāpēc autovadītājiem ir svarīgi zināt, kādās situācijās atlīdzība tiek un netiek izmaksāta, lai nākotnē nesaskartos ar negaidītiem sarežģījumiem. Esi informēts par OCTA polises noteikumiem, bet, ja meklē, kur iegādāties lētas OCTAs, dodies uz vietni mindi.lv, kur varēsi salīdzināt uzticamu apdrošinātāju OCTA cenas un noformēt sev izdevīgāko polisi.

Kas jāzina par OCTA atlīdzības likumu? Visus OCTA darbības principus regulē Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums, kas ietver noteikumus arī par zaudējumu novērtēšanu un apdrošināšanas atlīdzību (3.nodaļa). Taču atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka saistošie Ministru kabineta noteikumi.

Likumā ir noteikts, ka kompensācija pienākas ikvienam ceļu satiksmes negadījumā cietušajam - ne tikai transportlīdzekļa vadītājiem, bet arī gājējiem, pasažieriem un citām personām, kurām tiek radīti zaudējumi mantai, kā arī zaudējumi, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanu, pārejošu darbnespēju, darbspēju zaudējumiem un citos gadījumos. Uz kompensāciju nevar pretendēt vadītājs, kurš ir vainīgs ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā. OCTA atlīdzību cietušajiem izmaksā negadījumu izraisījušā vadītāja civiltiesiskās atbildības apdrošinātājs.

Kādos gadījumos tiek veikta zaudējumu atlīdzība personas veselībai:

  • Medikamentu iegāde un ārstēšanās slimnīcā;

  • Tehnisko palīglīdzekļu iegāde;

  • Transporta izdevumi no/uz ārstniecisko vai rehabilitācijas iestādi;

  • Ienākumi, kas netika gūti ārstēšanās laikā;

  • Apbedīšanas izdevumi;

  • Izdevumi par cietušā ārstēšanu un rehabilitāciju, pabalsti ko ir izmaksājusi valsts vai pašvaldība.

Atlīdzība par radītajiem zaudējumiem mantai tiek izmaksāta šādos gadījumos:

  • Transportlīdzekļa pilnīga bojāeja, ja to nav iespējams apjaunot;

  • Transportlīdzekļa evakuācija, ja tam ir bojājumi, kuru dēļ nav iespējams turpināt braukt;

  • Transportlīdzekļa remonta izdevumi, lai nodrošinātu tā iepriekšējo stāvokli;

  • Ceļa, būvju, ēku un citas mantas bojājumi, kā arī videi nodarītais kaitējums.

Ja persona pretendē uz atlīdzības saņemšanu par tās mantai nodarīto zaudējumu, tad prasību var iesniegt viena gada laikā no ceļu satiksmes negadījuma brīža. Taču, ja persona vēlas saņemt atlīdzību par nodarīto kaitējumu veselībai, tad prasību apdrošinātājam var iesniegt trīs gadu laikā no apdrošināšanas gadījuma iestāšanās.

Kādos gadījumos zaudējumi netiek kompensēti?
OCTA polise neatlīdzina zaudējumus vairākos gadījumos kā, piemēram:

  • Zaudējumi, kas radušies autovadītājam, kurš ir izraisījis ceļu satiksmes negadījumu;

  • Nenoskaidrota transportlīdzekļa radītie zaudējumi, izņemot zaudējumus personai, piemēram, cietušajam gājējam, velosipēdistam;

  • Zaudējumi, kuri radušies trešajai personai nepārvaramas varas dēļ, ar pašas šīs personas nodomu vai šīs personas rupjas neuzmanības dēļ;

  • Zaudējumi, kas radās treniņbrauciena vai sacensību brauciena laikā notikušos ceļu satiksmes negadījumos;

  • Negadījuma dēļ neiegūtas peļņas gadījumā;

Kāpēc ir svarīgi iegādāties OCTA polisi? Braukšana bez derīgas OCTA polises var radīt nopietnas nepatikšanas autovadītājiem, kuri ir izvēlējušies ignorēt šo obligāto prasību. Pirmkārt, par braukšanu bez polises autovadītājam var piemērot naudas sodu. Turklāt pēc ceļu satiksmes negadījuma, ja vainīgajam šoferim nav OCTA, atlīdzību cietušajai pusei regresa kārtībā var piedzīt no vainīgās puses.

Protams, cietusī puse atlīdzību saņems jebkurā gadījumā, ko nodrošina OCTA garantijas fonds, taču pēc tam šī atlīdzība tiks pieprasīta no vainīgā autovadītāja, kuram nebija apdrošināts transportlīdzeklis. Tieši tāpēc OCTA polises iegāde ir tik svarīga. Pārbaudi savu OCTA polises derīgumu un ja tev nepieciešams iegādāties OCTA, tad izmanto mindi.lv ērto polišu cenu salīdzināšanas rīku un noformē savu polisi pat vienas minūtes laikā.