Staburags.lv ARHĪVS

Kas ir vissezonas riepas un kādos gadījumos tās izvēlēties

.

2021. gada 17. jūnijs 00:00

102
Kas ir vissezonas riepas un kādos gadījumos tās izvēlēties

Vai teiciens, ka tas, kas der visam, neder nekam, attiecināms arī uz vissezonas riepām? Laikam tomēr nē, jo auto preču klāstā vissezonas riepas ir ienākušas uz palikšanu un kļuvušas par populāru izvēli autovadītāju vidū. 

Lai gan vissezonas riepas, apvienojot ziemas un vasaras riepu svarīgākās īpašības, vairs nespēj sasniegt maksimālo vadāmību un drošību pašos izaicinošākajos apstākļos, tās tomēr saglabā pietiekami labu vadāmību, drošību un saķeri vidēji apgrūtinošos un labos ceļa apstākļos. Skarba ziema ar biezu sniega segu un apledojumu arī pie mums jau ir retums, tāpēc vissezonas riepas kļūst nevis par ekonomisku apsvērumu diktētu izvēli, bet gan optimālu risinājumu, ko nosaka ceļa un laika apstākļi.

Kas ir vissezonas riepas

Vissezonas riepas ir kā kompromiss starp vasaras un ziemas riepām. Tajās apvienotas vasaras un ziemas riepu īpašības, radot universālas un visos gadalaikos lietojamas riepas. Par visssezonas riepām var uzskatīt tikai tās, kurām ir atbilstoša norāde uz marķējuma: „all season” (visas sezonas) „4S” (četras sezonas) vai “AW” (any weather – jebkurš gadalaiks). Vissezonas riepas spēj nodrošināt pieļaujamu drošības līmeni ziemā un pietiekamu komfortu vasarā. To protektora raksts parasti ir sazarotāks, elementi ir atdalīti ar dažāda platuma rievām un papildināti ar šaurākām papildu lamelēm. Riepu gumija ir mīkstāka nekā vasaras riepām, tāpēc siltajos mēnešos tā ātrāk dilst.

Kādos gadījumos vissezonas riepas ir laba izvēle

  • Auto tiek izmantots salīdzinoši maz

Ja automašīna vairāk tiek izmantota tikai atsevišķiem braucieniem, ne pārāk gariem ceļa posmiem un kopējais nobraukums gada laikā ir neliels, tad vissezonas riepas ir pieņemams risinājums, jo tās tik ātri nedils un arī slodze uz tām nebūs liela. Ja vēl ir paradums ziemā sliktos laika apstākļos auto neizmantot, tad pilnībā var iztikt ar vissezonas riepām.


  • Ikdienā pārsvarā brauc pa pilsētas ceļiem

Vissezonas riepu sniegums īpaši apgrūtinošos apstākļos var nebūt pietiekams, bet, ja auto tiek izmantots tikai pilsētas apstākļos un uz ceļiem, kas ir kopti un labā stāvoklī, tad nav iemesla atteikties no vissezonas riepu sniegtajām priekšrocībām.

  • Īslaicīgi vajadzīgas riepas rudens vai pavasara sezonai

Ja nepieciešams īslaicīgs risinājums automašīnai pavasarī vai rudenī, kad var būt mainīgi laika apstākļi, tad vissezonas riepas būs droša un ekonomiska izvēle, jo tām ir pietiekami laba saķere ar ceļa virsmu dažādos laika apstākļos.

  • Nav dinamisks braukšanas stils

Vissezonas riepas nav labākā izvēle, ja ikdienā auto tiek lietots daudz un izmantots dinamisks braukšanas stils. Ar šīm riepām automašīna ir mazāk precīza un nestabilāka bremzēšanas laikā un pagriezienos, ja ir liels ātrums un dinamika. Bet, ja tas nav stāsts par jūsu braukšanas paradumiem, tad droši varat skatīties uz vissezonas riepām.

Vissezonas riepu priekšrocības

  • Var lietot visu gadu

Ja automašīnu aprīko ar kvalitatīvām vissezonas riepām, droši var braukt visu gadu. Tās ir pietiekami drošas ziemā un gana ērtas vasarā. Nav jāskatās kalendārā un jāseko līdzi datumiem, no kura brīža automašīna jāaprīko ar vasaras vai ziemas riepām.


  • Nav jādomā par riepu maiņu un uzglabāšanu

Riepu maiņa un otra riepu komplekta uzglabāšana var sagādāt gana daudz neērtību, jo jāieplāno laiks un līdzekļi riepu maiņai, kā arī jāatrod laba vieta, kur glabāt riepas, lai tās nezaudētu savas īpašības. Ar vissezonas riepām par šīm lietām nav jādomā, jo vienīgais riepu komplekts ir darbībā visu gadu.

  • Ietaupīti līdzekļi

Katra riepu maiņa izmaksā vairākus desmitus eiro. Bet, ja savā īpašumā nav iespējams uzglabāt otru riepu komplektu, arī tas riepu servisos ir maksas pakalpojums. Protams, nerunājot par to, ka divi kvalitatīvi riepu komplekti izmaksā vairāk nekā viens labs vissezonas riepu komplekts. 


Kas jāņem vērā, izlemjot par labu vissezonas riepām

Ņemot vērā, ka vissezonas riepu sniegums apgrūtinošos apstākļos tomēr ir pieticīgāks nekā vasaras vai ziemas riepām, ir jāpievērš īpaša uzmanība riepu kvalitātei. Ja esat izvērtējuši visus faktorus un izlēmuši par labu vissezonas riepām, noteikti jāizvēlas uzticama ražotāja augstas kvalitātes riepas. Tieši produkta kvalitāte lielā mērā nosaka to, cik uzticamas uz ceļa būs vissezonas riepas, tāpēc labāk netaupīt līdzekļus šim vienīgajam riepu komplektam, kam uzticat savu drošību uz ceļa visa gada garumā.