Staburags.lv ARHĪVS

Kontaktlēcas vasarā – atcerieties par drošu un pareizu lietošanu

.

2021. gada 9. jūnijs 00:00

44
Kontaktlēcas vasarā – atcerieties par drošu un pareizu lietošanu

  Vasarā kontaktlēcas ir īpaši iecienītas, jo tās atbrīvo no raizēm par brillēm, ļauj brīvi baudīt aktīvu ikdienu, neiesauļojas uz sejas, kā arī ir ērti apvienojamas ar stilīgām saulesbrillēm. Tomēr vasaras bezrūpīgajā noskaņojumā noteikti nevajadzētu aizmirst par kontaktlēcu drošas un pareizas lietošanas nosacījumiem.

  • Neaizmirstiet par roku higiēnu

Ieliekot un izņemot kontaktlēcas, vienmēr ir rūpīgi jānomazgā rokas, to zina katrs kontaktlēcu lietotājs. Tomēr vasarā ir jābūt divtik rūpīgiem šajā ziņā, jo karstā laikā rokas ātrāk sasvīst, ir vairāk putekļu un netīrumu, tāpēc vienmēr jānomazgā rokas īpaši rūpīgi. Jānosusina tā, lai uz ādas nepaliktu pūkas no dvieļa vai papīra, kas varētu nonākt uz kontaktlēcām. Jāatgādina, ka pēc roku mazgāšanas nedrīkst izmantot krēmus un losjonus, ja grasāties aiztikt kontaktlēcas. Kosmētiskie līdzekļi, nonākot uz lēcām, bojā tās, var izraisīt acu kairinājumu vai iekaisumu.

  • Tīriet kontaktlēcas īpaši rūpīgi

Vasarā īpaši rūpīgi jātīra ne tikai rokas, bet arī pašas kontaktlēcas. Šajā gadalaikā visapkārt ir vairāk putekļu, netīrumu un citu sīko daļiņu, kas var nokļūt uz lēcu virsmas. Tāpēc, izmantojot ilgstošas lietošanas kontaktlēcas, tās vienmēr pirms un pēc lietošanas ir kārtīgi jānotīra ar speciālo lēcu kopšanas līdzekli. Pirms kārtējās ievietošanas acīs vēlreiz jāapskata lēcas un jāpārliecinās, ka to virsmas ir tīras. Labāk noskalot tās vēl lieku reizi, nekā riskēt ar acu veselību. Ja lēcu lietošanas laikā acīs ir diskomforts, izņemiet lēcas un pārbaudiet, vai uz tām nav svešķermenis.

  • Izmēģiniet vienas dienas kontaktlēcas

Lai vasaru ar kontaktlēcām padarītu vēl ērtāku un patīkamāku, izmēģiniet vienas dienas kontaktlēcas. Tās nav jāuzglabā un jākopj tā kā divu nedēļu vai mēneša kontaktlēcas. Vasarā tas būs ideāls risinājums ballītēm, ceļojumiem un citiem bezrūpīgiem atpūtas mirkļiem, kad nemaz negribas domāt par lēcu kopšanu un uzglabāšanu. Arī tad, ja ikdienā izmantojat brilles, vienas dienas lēcas ir vērts iegādāties īpašiem gadījumiem, kad vēlaties nedomāt par brillēm, izbaudot aktīvu un bezrūpīgu atpūtu. Vienas dienas lēcas jau ir sterilā iepakojumā, tāpēc nav vajadzīgi lēcu kopšanas un uzglabāšanas līdzekļi. Pēc lēcu izmantošanas tās atliek izmest, nākamajā reizē ņemot jaunu pāri. 

  • Ievērojiet lēcu derīguma termiņu

Vasarā dienas kļūst garākas, atvaļinājumā var sajukt dienu un datumus skaits, tāpēc, ja izmantojat kontaktlēcas, jāpievērš uzmanība tam, lai nepārsniedzat ražotāja un ārsta rekomendētos lēcu lietošanas termiņus – gan diennakts stundu, gan mēneša dienu ziņā. Ja lēcas paredzētas 14 vai 30 dienām, tad tas arī stingri jāievēro. Laikus parūpējieties par jaunu lēcu iegādi, lai varētu veikt nomaiņu. Kontaktlēcas nedrīkst izmantot pēc rekomedētā termiņa, jo tas apdraud acu veselību. Ja nevēlaties domāt par to, cik stundas diennaktī drīkstat nēsāt lēcas, tad, konsultējoties ar ārstu, varat vasarai arī izvēlēties pagarinātās lietošanas lēcas, kas nav jāizņem arī pa nakti

  • Atcerieties – lēcas nav domātas saskarei ar ūdeni

Kontaktlēcas nedrīkst nonākt saskarē ar ūdeni, tāpēc tās nav paredzētas aktivitātēm un atpūtai, kas saistīta ar atrašanos ūdenī. Ja baudāt ūdens priekus pludmalē, baseinā, ejat pirtī vai vienkārši mazgājaties, lēcas ir jāizņem un jāuzglabā speciālajā konteinetā. Ūdenī esošās baktērijas un mirkoorganismi, nonākot uz lēcu virsmas, var nopietni apdraudēt acu veselību. Ja tiešām redzes korekcija ir vajadzīga arī ūdenī, var izmantot vienas dienas lēcas un peldbrilles, kas pasargā acis no saskares ar ūdeni. Pēc tam lēcas noteikti ir jāizņem un acis jāizskalo ar acu pilieniem. Tomēr vislabāk, ja ūdenī ar lēcām nedodaties. Arī tīrīt lēcas ar parastu ūdeni nedrīkst, jāizmanto tikai speciāls tīrīšanas līdzeklis. 



Kvalitatīvas uzticamu zīmolu kontaktlēcas, kopšanas līdzekļus un aksesuārus par izdevīgām cenām varat iegādāties interneta veikalā Lensor.eu.