Tosteru vēsture
Senā maizes grauzdēšanas
māksla
Maizes grauzdēšanai ir sena prakse. Agrīnās civilizācijas
novietoja maizi virs atklātas uguns, lai to saglabātu svaigu un
pasargātu no pelējuma ilgāku laiku. Maize tika grauzdēta uz
karsta akmens. Vēlāk tika izveidotas vienkāršas ierīces maizes
grauzdēšanai ugunī, piemēram, stiepļu rāmji, lai grauzdiņš
būtu gatavots vienmērīgāk, vai tādas nūjas kā tās, kuras mēs
šodien izmantojam zefīru cepšanai virs ugunskura. Romieši šo
ideju aizveda uz Ēģipti 500. gadā p.m.ē. Vārds “toast”
faktiski nāk no latīņu valodas “tostum”, kas nozīmē
“sadedzināt”.
Pirmie tosteri
Līdz ar koka un ogļu krāsniņu ienākšanu mūsu dzīvēs 1880.
gados bija nepieciešama jauna grauzdēšanas metode. Tas noveda pie
alvas un stieples piramīdas formas ierīces. Maize tika ievietota
iekšpusē, un tosteri
sildīja uz plīts. Uguns bija siltuma avots maizes grauzdēšanai
līdz 1905. gadam, kad inženieris Alberts Māršs izveidoja niķeļa
un hroma kompozītu, sauktu par Nichrome. Mārša izgudrojumu viegli
varēja pārveidot par vadiem vai sloksnēm, un tā elektrovadītspēja
bija zema. Dažu mēnešu laikā citi izgudrotāji izmantoja Nichrome
elektrisko tosteru ražošanai. Pirmo veiksmīgo versiju 1909. gadā
izlaida Frenks Šailors no General Electric. D-12 modeli veidoja no
būrim līdzīgas ierīces ar vienu sildelementu. Tas varēja
vienlaikus apgrauzdēt tikai vienu maizes pusi; maize bija jāpārliek
ar rokām, lai apgrauzdētu abas puses. Tā kā lielākajai daļai
māju bija ierobežota piekļuve elektrībai, tosteris tika izmantots
tikai restorānos. Lai dotu priekšstatu par to, cik toreiz
elektroenerģija bija ierobežota, dienasgaismas laikā tā parasti
nebija pieejama.
Pirmais uznirstošais
tosteris
Līdz ar pieprasījumu pēc darbaspēka taupīšanas mājas apstākļos
pieauga ierīču skaits, piemēram, elektriskais grils bija daudzās mājās, tāpēc elektrības
uzņēmumi sāka piedāvāt diennakts servisu. Drīz sekoja labāki
modeļi, daži ar bīdāmām atvilktnēm, citi ar mehāniskiem
veidiem, kā pagriezt maizi, bet patiesais jaunievedums bija
automātiskais Pop-up tosteris, ko 1919. gadā izdomāja mehāniķis
Čārlzs Strite. Iekļautais taimeris izslēdza sildelementu un
atbrīvoja uznirstošo atsperi, kad grauzdiņa šķēle bija gatava.
1926. gadā uzņēmums Waters-Genter Company izmantoja Strite’s
tostera pārveidoto versiju; to sauca par “Toastmaster”. Ar
trīskāršu logotipu, ko iedvesmojuši tā sildelementi, tas kļuva
par daļu no mūsdienu virtuves ierīču laikmeta. Līdz 1926. gada
beigām Charles Strite’s Toastmaster bija pieejams sabiedrībai;
tas guva milzīgus panākumus.
Mūsdienu tosteru ierašanās
Ap 1980. gadiem karstumizturīgu plastmasu ieviešana piedāvāja
vairāk iespēju tostera dizainam. Populāri kļuva modeļi ar
noapaļotām malām dažādās krāsās. Parādījās arī plašākas
rievu maizītes un biezas maizes šķēles, kā arī modeļi ar līdz
sešām vietām. 21. gadsimtā “viedie tosteri” ir kļuvuši par
biežu mārketinga terminu. Izmantojot mikroshēmu tehnoloģiju, šie
tosteri ir ieprogrammēti, lai grauzdētu dažādus maizes
izstrādājumus, sākot no barankām līdz angļu smalkmaizītēm un
beidzot ar saldētiem konditorejas izstrādājumiem. Tika ieviestas
arī divējādas versijas. Hamiltonas pludmale iepazīstināja ar
tostera / cepeškrāsns / broilera kombināciju, kas var grauzdēt
maizi un cept kafijas kūku. Black & Decker’s Versa-Toast
4-Slice modelis ļauj patērētājiem vienlaicīgi apgrauzdēt divus
atsevišķus maizes veidus, piemēram, angļu smalkmaizīti un rozīņu
maizes šķēli.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra