Īpaša piedeva ēdienam no pieneņu pumpuriem

Ja vēlaties šajā sezonā izmēģināt jaunas garšas nianses, tad varat mēģināt pagatavot viltotos kaperus, kā to jau izdarījusi koknesiete Olga. Tam vajadzīgi neizplaukuši pieneņu pumpuri.
Neliels daudzums kaperu piešķir savdabīgu akcentu zupām, mērcēm, picām, dažādiem zivju ēdieniem.
Olga gan tos negatavo pēc receptēm internetā, bet izmanto savu vienkāršoto variantu. Vispirms viņa notīra kauslapiņas un nokniebj kātiņa galu. Lai tie nebūtu rūgteni, izmērcē karstā ūdenī. Pēc tam liek parastajā gurķu marinādē, un kaperi gatavi. Viņa tos lieto ka piedevu pie gaļas ēdieniem, īpaši garšīga sanākot arī soļanka.
Īstie kaperi ir krūma Capparis spinosa ziedpumpuri, kas tiek sālīti vai marinēti. Kulinārijā izmanto arī krūma augļus — ogas. Tās ir tādā pašā olīvzaļā krāsā kā pumpuri, tikai krietni lielākas. Vietās, kur kaperi aug, ēd svaigas ogas, jo tās bagātas ar vitamīniem, balastvielām, organiskajām skābēm, jodu un dzelzi. Latvijā var nopirkt konservētas ogas.
Nelieli, ložņājoši un dzelkšņaini kaperu krūmi sastopami kalnainos apvidos, kur tie pielāgojušies dzīvei nabadzīgās akmeņainās augsnēs. Zied skaistiem baltiem vai gaišrozā ziediņiem. Ražu zemnieki vāc ar rokām no maija līdz oktobrim. Kaperus kultivē Spānijā, Itālijā, Francijā, Maltā, Balkānu valstīs un citviet.
Kaperi nav lēti. Savulaik trūcīgie eiropieši, kuri nevarēja atļauties tos nopirkt, kaperus aizstājuši ar marinētiem krešu pumpuriem.Konservēti kaperi ir nopērkami arī lielveikalos.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra