Staburags.lv ARHĪVS

Īpaša piedeva ēdienam no pieneņu pumpuriem

Īpaša piedeva ēdienam no pieneņu pumpuriem

Ja vēlaties šajā sezonā izmēģināt jaunas garšas nianses, tad  varat mēģināt pagatavot viltotos kaperus, kā to jau izdarījusi koknesiete Olga. Tam vajadzīgi neizplaukuši pieneņu pumpuri. 


Neliels daudzums kaperu  piešķir savdabīgu akcentu zupām, mērcēm, picām, dažādiem zivju ēdieniem.


Olga gan tos negatavo pēc receptēm internetā, bet izmanto savu vienkāršoto variantu. Vispirms viņa notīra  kauslapiņas un nokniebj kātiņa galu. Lai tie nebūtu rūgteni, izmērcē karstā ūdenī. Pēc tam liek parastajā gurķu marinādē, un kaperi gatavi.  Viņa tos lieto ka piedevu pie gaļas ēdieniem, īpaši garšīga sanākot arī soļanka.


Īstie kaperi ir krūma Capparis spinosa ziedpumpuri, kas tiek sālīti vai marinēti. Kulinārijā izmanto arī krūma augļus — ogas. Tās ir tādā pašā olīvzaļā krāsā kā pumpuri, tikai krietni lielākas. Vietās, kur kaperi aug, ēd svaigas ogas, jo tās bagātas ar vitamīniem, balastvielām, organiskajām skābēm, jodu un dzelzi. Latvijā var nopirkt konservētas ogas.


Nelieli, ložņājoši un dzelkšņaini kaperu krūmi sastopami kalnainos apvidos, kur tie pielāgojušies dzīvei nabadzīgās akmeņainās augsnēs. Zied skaistiem baltiem vai gaišrozā ziediņiem. Ražu zemnieki vāc ar rokām no maija līdz oktobrim. Kaperus kultivē Spānijā, Itālijā, Francijā, Maltā, Balkānu valstīs un citviet.


Kaperi nav lēti. Savulaik trūcīgie eiropieši, kuri nevarēja atļauties tos nopirkt, kaperus aizstājuši ar marinētiem krešu pumpuriem.Konservēti kaperi ir nopērkami arī lielveikalos.