Staburags.lv ARHĪVS

Ugunsdzēsējiem laimējas — neviens nav cietis

Indulis Burka

2010. gada 27. janvāris 15:08

3416
Ugunsdzēsējiem laimējas — neviens nav cietis

Naktī uz trešdienu ugunsgrēks izcēlās Sērenes pagasta “Aizvējos”. Dega dzīvojamā ēka. Dzēšanas laikā mājā, iespējams, eksplodēja Otrā pasaules kara laika lādiņš. Par laimi, neviens cilvēks necieta, taču sprādzienu varēja dzirdēt pat Aizkrauklē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales brigādes Aizkraukles daļas komandieris Aivars Pastars stāsta, ka izsaukums uz notikuma vietu saņemts pulksten 1.37. Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, dega vecā dzīvojamā māja. Ēkas saimnieks bija iekurinājis kamīnu un atstājis to bez uzraudzības.

— Iespējams, pārplīsa kamīna durvju stikls vai notika kas cits, taču liesmas izkļuva ārpus kamīna, un māja aizdegās, — saka Pastara kungs. — Dzēšanai izmantojām trīs autocisternas. Ūdeni pieveda no četru kilometru attālumā esošā hidranta pie Pļaviņu HES. Tikai metru no degošās ēkas bija kūts. No tās izveda lopus un kūti, tāpat kā tuvumā esošo jauno dzīvojamo ēku un šķūni, izdevās nosargāt.

Degošajā ēkā bija garāža, kurā stāvēja automašīna GAZ M20 (“Pobeda”). Taču tā, izrādās, nebija vienīgā pagātnes lieciniece. Dzēšanas laikā ēkā, iespējams, eksplodēja Otrā pasaules kara laika lādiņš. Šķembas sabojāja automašīnu, viena ietriecās jaunās dzīvojamās mājas metāla jumtā. Sprādziena troksnis bija tik spēcīgs, ka bija dzirdams gandrīz piecu kilometru attālumā Aizkrauklē. Tikai laimīgas sagadīšanās dēļ neviens no ugunsdzēsējiem sprādzienā necieta.

Kad “Staburags” ieradās notikuma vietā, mājas iemītnieki apstiprināja ugunsdzēsēju noteikto iespējamo ugunsgrēka cēloni. Viņi arī pastāstīja, ka nodegušās ēkas iekārtošana ilgusi 20 gadu. Savukārt automašīnu “Pobeda” atjaunoja astoņus gadus. Nu to visu nopostīja liesmas. No neoficiāliem avotiem “Staburags” uzzināja, ka mājas īpašnieks bijis senas munīcijas kolekcionārs.

Sapieri no krāsmatām vienu pēc otra izvilka ievērojamu daudzumu Otrā pasaules kara laika lādiņu. Tie vairs nebija sprādzienbīstami. Lai gan mājā dzīvojošie apgalvoja, ka sprādzienu izraisījušas vairākas degvielas kannas, kas bijušas garāžā, sapieri neizslēdz iespēju, ka eksplodējis viens no lādiņiem.

Policija sākusi kriminālprocesu.

Vairāk attēlu skatieties galerijā