Staburags.lv ARHĪVS

Komentārs

www.staburags.lv

2021. gada 7. maijs 00:00

310
Komentārs

No 7. maija atļauts strādāt ēdināšanas uzņēmumu āra terasēm, ievērojot noteiktas epidemioloģiskās drošības prasības. Viens no ierosinājumiem bija liegt āra terasēs pārdot alkoholu, kam nepiekrīt ēdināšanas un bāru nozares uzņēmēji. Cik lietderīgs būtu šāds aizliegums?

Anita Jankune, SIA “Savija” valdes locekle


— Sava taisnība šādā aizliegumā ir. Ja cilvēki pulcēsies un sēdēs ilgāk, nekas labs nebūs, lai arī tāpat grādīgā dzēriena cienītāji to dara parkos un citās sabiedriskās vietās. Mūsu kafejnīcā tas nenotiks, jo nepieļausim to, ir arī novērošanas kameras, lai kādam nerastos vēlme pārkāpt noteikumus. Pašvaldības policijai šādas situācijas jākontrolē. Tomēr nekas slikts nenotiks, ja cilvēks izdzers kādu glāzi pie ēdiena. Arī mēs gatavojamies strādāt āra terasē. Būs galdi ar krēsliem un stāvgaldi. Lai arī precīzi par prasībām lēma pēdējā brīdī, kopumā tās jau bija zināmas. Grūti pateikt, ko vēl papildus vajag, jo viss nepieciešamais jau ir. Reizēm gan šķiet, ka lēmumus pieņem tie, kuri neizprot reālo situāciju. Vai āra terases uzlabos darbību, grūti teikt. Strādāsim un redzēsim. Tomēr ne jau sabiedriskie ēdinātāji, pārdevēji veikalā vai frizieri ir slimības izplatītāji, bet transports, pasažieru pārvadājumi, kur cilvēki ir ierobežotā telpā noteiktu laiku, un robežas, jo iebraucējus līdz galam neizkontrolē. ◆


Andris Zeps,SIA “Smaile AZ” vadītājs 


— Āra terašu darbība ļoti atkarīga no laika apstākļiem, tāpēc nevar teikt, ka tās būtiski atvieglos sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus un uzņēmēju situāciju, īpaši reģionos. Arī alkohola tirdzniecība atkarīga no katras kafejnīcas, un daudzām tas ir viens no galvenajiem ienākuma avotiem. Paši savā kafejnīcā savulaik to ierobežojām, lai izvairītos no tiem apmeklētājiem, kuri pārāk iecienījuši alkoholu un rada tikai nepatikšanas. Pandēmijas ietekmē gan nolēmām slēgt kafejnīcu un vairs nedarboties  sabiedriskajā ēdināšanā, mainot uzņēmuma darbības jomu. Kamēr bija valdības piešķirtais dīkstāves pabalsts, varēja gaidīt, bet situācija ir ieilgusi, tāpēc nevar riskēt. Katra dīkstāve ir zaudējumi, un negribējās uzkrāt parādus, tāpēc pieņēmu lēmumu to visu beigt. Šī pandēmija mums visiem ir jauna, neierasta situācija un joprojām neparedzama, arī valdības  pabalsts nav ilgstošs risinājums, jo saslimstības izplatība vēl nav beigusies, un nav paredzams, kad tas notiks. ◆

Arnita Truksne,SIA “Liepkalni” valdes locekle


— Mūsu kafejnīcā alkohols nekad nav bijis primārā prece, tāpēc šis jautājums noteikti nav aktuāls. Pārējās prasības zināmas, jau iepriekš esam tās ieviesuši un ievērojam, tā ka nav problēmu sākt apkalpošanu āra terasē. “Liepkalnu” kafejnīcā arī līdz šim varēja pasūtīt ēdienu līdzņemšanai, ko cilvēki izmantoja, bet, protams, daudzi gaida iespēju paēst uz vietas, un pirmie galdiņi jau rezervēti. Vai pieprasījums būs tik liels, kā domājam, grūti spriest, jo cilvēki jau atraduši no daudzām iepriekš ierastām lietām un ieradumi mainās. ◆