Virtuvē

Marinēta cūkgaļas karbonāde ar kartupeļiem
Sastāvdaļas:
• 800 — 1000 gramu cūkgaļas karbonādes
• liels sīpols
• 3 ķiploka daiviņas
• 1 — 2 tējkarotes sāls
• pipari un citas garšvielas gaļai
• tējkarote adžikas
• 2 tējkarotes kečupa
• 50 mililitru sojas mērces
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma
• tējkarote sinepju
• ēdamkarote Dižonas sinepju
• 700 gramu kartupeļu
• garšvielas kartupeļiem
• augu eļļa
• sāls
Lai gan šajā receptē ir daudz izejvielu, šā ēdiena pagatavošana kopumā daudz laika neaizņēma, jo gaļu iemarinēju jau iepriekšējā dienā, bet cepu nākamajā. Toties rezultātā varējām mieloties gan ar garšīgu gaļu, gan arī piedevām kartupeļi jau bija izcepušies. Ēdiens ir kā radīts arī svētku galdam.
Marinādei sarīvēju nomizotus sīpolus, piespiedu ķiplokus, pievienoju garšvielas, adžiku, kečupu, sojas mērci un rūpīgi visu samaisīju.
Gaļu sagriezu šķēlēs, taču — ne līdz galam, bet tā, lai izveidojas “grāmata”. Tad to pārsmērēju ar pagatavoto marinādi, ietinu pārtikas plēvītē un atstāju ledusskapī marinēties. Vismaz dažas stundas tā to labāk tur būtu atstāt, taču nekas nenotiks, ja tā paliks vēsumā pa nakti.
Nākamajā dienā samaisīju skābo krējumu kopā ar abu veidu sinepēm un sāli. Nomizotus kartupeļus sagriezu gabaliņos, sajaucu ar garšvielām, sāli un nelielu daudzumu augu eļļas. Veidni arī mazliet ietaukoju ar eļļu un tās vidū ievietoju karbonādes gabalu, ko bagātīgi, neaizmirstot arī iegriezumus, apsmērēju ar krējuma un sinepju maisījumu. Apkārt izkārtoju kartupeļus. Pārsedzu veidni ar foliju un ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram uz pusotru stundu. Minūtes 15 pirms gaļas un kartupeļu gatavības foliju noņēmu. Gatavo gaļu sagriezu šķēlēs līdz galam un kārtoju lēzenajā šķīvī kopā ar piedevām.
Svaigu kāpostu salāti
Sastāvdaļas:
• 200 gramu svaigu kāpostu
• 150 gramu Korejas burkānu
• 2 svaigi gurķi
• 2 ēdamkarotes skābā krējuma
• dilles
• sāls
Šie ir viegli pagatavojami un veselīgi salāti. Vispirms sasmalcināju svaigos kāpostus, pēc tam tos vēl ar rokām pamīcīju, lai tie kļūtu mīkstāki un sāktu izdalīties sula. Gurķus nomazgāju, apsusināju, nomizoju un sagriezu. Korejas burkānus — tos varam pievienot arī mazāk, pēc garšas — sagriezu sīkāk. Sasmalcināju arī diļļu zaļumus. Kāpostiem pievienoju visas pārējās sagatavotās sastāvdaļas, kā arī skābo krējumu un sāli. Visu labi samaisīju un — salāti gatavi! Pirms baudīšanas vēl varam uz brīdi ievietot ledusskapī.
Avokado uzkodas ar lasi
Sastāvdaļas:
• 6 — 8 šķēlītes graudu maizes
• vairākas strēmelītes auksti kūpināta vai maz sālīta laša vai foreles
• 1 — 2 avokado
• 100 — 150 gramu fetas siera
• citrona sula
• malti pipari
• zaļumi
Pāris dienas pēc iegādāšanās uzglabātu un nogatavinātu avokado pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņu. Ar karoti izdobu mīkstumu un ar dakšiņu samīcīju kopā ar fetas sieru, piekaisot arī piparus un piepilinot citrona sulu, lai avokado nezaudētu savu zaļgano toni un masa nekļūtu tumša. Maizes šķēlītēm nogriezu garoziņas tā, lai veidojas apaļas uzkodu pamatnītes. Zivi sagriezu sīkāk. Tad tāpat, ar dakšiņu (skaistāk, protams, būs, ja izmantosim konditorejas maisiņu ar uzgali) masu uzklāju maizītēm, pārliku ar laša strēmelītēm un kādu svaigu dillīti. Pavisam daiļi būs, ja svētkiem uzkodas papildināsim vēl arī ar citrona gabaliņiem.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra