Staburags.lv ARHĪVS

Ļaundaris terasēs?

Ināra Sudare

2021. gada 27. aprīlis 11:02

260
Ļaundaris terasēs?

Šonedēļ izšķirsies ka­fejnīcu āra terašu liktenis — paredzams, ka jautā­jumu par to atvēršanu šonedēļ izskatīs valdība.  Daždien, kad saulīte pa zemes virsu ripinās, ekskursantus tā vien vilināt vilina pasēdēt kādā terasē. Bet to nedrīkst! Tad nu ekskursants nopērk ēdienu līdzņemšanai kafejnīcā un sameklē pats savu “terasi” parkā uz soliņa un “žļambā” ēdienu no plastmasas trauka, tā vēl radot lieku piesārņojumu. Arī Koknesē tūristiem būtu iespēja pabaudīt maltīti ārā pie krodziņa ‘‘Rūdolfs” un kafejnīcas “Panna cafe”, bet nedrīkst.

Ejot terasēm garām, jādomā, no kuriem krūmiem te varētu izlēkt ļaundaris vīruss un uzbrukt ekskursantiem, jo pretējā gadījumā valdība neminstinātos un nāktu klajā ar skaidriem paziņojumiem, kā, to, piemēram, jau izdarījuši igauņi. Jau pagājušajā otrdienā kaimiņvalsts valdība lēma,  ka no 3. maija atkal varēs darboties nepārtikas veikali un ēdināšanas uzņēmumu āra terases, muzeji un izstādes, būs atļautas arī klātienes mācības jaunāko klašu skolēniem un klātienes dievkalpojumi. Savukārt preses konferencē premjerministre Kaja Kallasa paziņoja, ka valdība atļāvusi kafejnīcām un restorāniem atvērt terases, bet iekštelpās ēdienu joprojām varēs pārdot tikai līdzņemšanai. Terases drīkstēs būt atvērtas līdz plkst. 21, un pie viena galda būs atļauts sēdēt līdz 10 cilvēkiem. Zinot to, ka Igaunija nesen piedzīvoja pamatīgu vīrusa uzbrukuma vilni, šāds paziņojums cilvēkos nerada stresu, viņi zina, ar ko rēķināties. Ja varētu atvērt terases, iegūtu ne tikai nozare, bet arī cilvēka emocionālā veselība — uzskata ēdināšanas nozares pārstāvji.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem Latvijā darbojas vairāk nekā 2500 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 30 tūkstošu cilvēku — 5,6% no privātajā sektorā strādājošiem un 3,4% no visiem darbiniekiem Latvijā.

Valdībai vajadzētu rūpīgāk ieklausīties nozares speciālistos, lai varētu pieņemt loģiskus lēmumus. Kā televīzijā skaidroja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis, apgrozījuma kritums sabiedriskās ēdināšanas nozarē salīdzinājumā ar laiku pirms pandēmijas  krities par 70%. Pērn visu vasaru darbojās terases, ar ierobežojumiem — kafejnīcas, tāpat to varētu darīt arī tagad. Kur ir problēma?